HIRDETÉS

A krónikus személyzethiány miatt sem lehet gyorsabban beíratni az autót

Jánosi András 2017. augusztus 08., 22:09 utolsó módosítás: 2017. augusztus 08., 22:26
HIRDETÉS

Azok az autótulajdonosok, akik forgalomba szeretnék íratni frissen vásárolt használt autójukat, Hargita megyében – más megyékhez képest – hosszú ideig várakozni kényszerülnek. A végleges rendszámtábla kiváltása jelenleg két hónapba is beletelhet.

Kilencven napra érvényes a piros rendszám, ezalatt forgalomba lehet íratni az autót Fotó: Barabás Ákos

Még az ideiglenes, piros rendszámtáblára is tíz napot kell várni, tudtuk meg több használtautó-vásárlótól, akiket bosszant az ügyintézés lassúsága. Egy székelyudvarhelyi autóvásárló arra panaszkodott, hogy

a piros rendszámtábla tíznapos késése miatt nem tudta elvinni családját a hónapok óta eltervezett vakációs körútra.

HIRDETÉS

Mások azt kifogásolják, hogy nem tudnak Magyarországra utazni, az ország határain túlra ugyanis ideiglenes rendszámtáblával nem engedik át a járművet.

A bejegyzési időszak elhúzódásának okáról Adrian Pănescutól, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivőjétől érdeklődtünk. Elmondta, hogy nem tud véleményt mondani más megyék gépjármű-bejegyzési rendszeréről, de Hargita megyében valóban nagyon hosszú a folyamat. Megjegyezte, mindmáig

naponta fejtörést okoz számukra az, hogy a kiadott sorszámok száma nem felel meg a feljegyzett kérésekének: a bejegyzési kérelmezőknek csak 60–70 százaléka jelentkezik a rögzített időpontban a Hargita megyei gépjármű-nyilvántartó közszolgálatnál.

Úgy véli, a maradék harminc-negyven százalék valahogy másképp oldja meg a beíratást, de ezt nem közlik az irodával. A piros rendszámokra ugyan várni kell tíz napot, de ez év elejétől már nem háromszor harminc napra állítják ki azokat, hanem egyszer, és az kilencven napra érvényes. A közszolgálat alkalmazottai sem érzéktelenek a lakosság igényeire:

ha valóban sürgős a bejegyeztetés, az okokat kielemezve soron kívül is forgalomba írják a járművet

– tette hozzá a szóvivő. Pănescu megjegyezte azt is, hogy akik nem jelentkeznek az előjegyzett időpontban, nem adhatják át a helyüket a soron következő igénylőnek, a rendszer nem teszi ezt lehetővé. A számítógépes programot egyébként ingyenesen készítette egy programozó az iroda számára. Egyelőre nincs egy országosan egységes szoftver, amellyel dolgozhatnak, minden megye a saját rendszerét használja. Egy professzionális program megvásárlására viszont nincs pénz Hargita megyében.

A legfőbb ok, amiért ennyire hosszadalmas a használt járművek beíratása, hogy krónikus személyzethiányban szenved az iroda

– fogalmazott a szóvivő. További problémaként hozzáfűzte, az a néhány alkalmazott sem helyettesíthető, aki dolgozik az irodában. „Ha valaki jövő hónapban nyugdíjba megy tőlünk, még versenyvizsgát sem hirdethetünk, hogy új alkalmazott elfoglalja a posztját” – fogalmazott Pănescu.

A közigazgatási rendszerben az országos alkalmazási tiltás még érvényben van, így a meglévő szűkös személyzet végzi a sofőrök elméleti vizsgáztatását, a terepvizsgákat Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és, ha szükséges, Maroshévízen, valamint ők foglalkoznak a járművek forgalomba írásával is.

Vezetik, de csak most íratják át

Egy másik oka a késéseknek, hogy nagyon sok ember most kérelmezi olyan járművek átiratását, amelyeket a régi tulajdonos által igényelt rendszámmal már régóta vezetnek. Ezen tényező miatt a jelenleg bejegyzésre beütemezett 2500–2600 jármű nem tükrözi a használt autók piaci forgalmát, annál sokkal kisebb a használtjármű-piac Hargita megyében – magyarázta a szóvivő. Nem mellékes egyébként, hogy a regisztrációs adó megszűnése is nagyban hozzájárult a bejegyzések számának növekedéséhez, de Pănescu úgy véli, jövő év elejére normalizálódik a helyzet.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS