HIRDETÉS

A környezetvédelmet népszerűsítik a Könyvtári napokon Csíkszeredában

Péter Beáta 2017. május 10., 17:18 utolsó módosítás: 2017. május 10., 18:50
HIRDETÉS

A környezetvédelem témája áll a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által szervezett Könyvtári napok középpontjában – kapcsolódva a könyvtár tematikus évéhez. A május 19-ig tartó, kéthetes rendezvénysorozat célja, hogy minden korosztályt megszólítva még inkább felkeltsék az érdeklődést a könyvtár és szolgáltatásai iránt, és hogy mindenki megtalálja a számára érdekes programot.

A Kájoni János Megyei Könyvtár épülete. A figyelem középpontjába kerül Fotó: Veres Nándor

Harmadik éve, hogy a Kájoni János Megyei Könyvtár tematikus évet hirdet. Első alkalommal az olvasás évét tartották, tavaly a honismereté volt a főszerep, a 2017-es év pedig a környezetvédelem jegyében zajlanak a tematikus napok.

A környezetvédelem témaköréhez kapcsolódik a hétfőn kezdődött Könyvtári napok programjainak zöme is.

HIRDETÉS
Úgy gondoltuk, fontos téma, mert minden korosztály számára lényeges a környezettudatosságra való nevelés, és a helyi, környezeti és természetvédelmi értékeink megismerése

– mutatott rá Kelemen Katalin, a könyvtár munkatársa. Május 12-én kezdődik a Zöldkuckó nevű program, amely év végéig tart. A könyvtár előterében felállított kuckóban környezetvédelmi témájú kiadványokat lapozhatnak az érdeklődők és játszva ismerkedhetnek a régió különleges természeti értékeivel.

A másik, szintén „zöld” program hétfőn kezdődik és öt napot tart. A könyvtár mellett fog parkolni jövő héten az alternatív tanteremnek berendezett Zöld busz, amelyben két civil szervezet önkéntesei az óvodás és iskolás gyerekeket, fiatalokat a természetismeretre, a természet szeretetére, védelmére oktatják. A könyvtár munkatársa elmondta, nagyon népszerű program, az előzetes bejelentkezés alapján mintegy 1400 gyerek fog részt venni a foglalkozásokon.

Közös emlékezetünk része

A környezetvédelmi programokon kívül a könyvtári napok alatt könyvbemutatókat is tartanak. Szerdán ismerhették meg a Testben élünk című tanulmánykötetet az érdeklődők, amelybe a test és lélek kapcsolatával foglalkozó tanulmányokat gyűjtöttek össze.

Teológusok, papok, orvosok, pszichológusok, költők, táncművészek fogalmazzák meg gondolataikat benne a testről, testiségről, szerelemről, családról, egészségről, betegségről.

A kötetet Bodó Márta irodalomtörténész szerkesztette.

Csütörtök délután 17 órától a Dózsa című, Dózsa György emlékére tavaly – a nagy parasztvezér halálának 500. évfordulóján – szervezett konferencia előadásait bemutató kötetet ismertetik a könyvtár előadótermében.

Dózsa méltó a megemlékezésre, mert az ő neve az európai történetírásban ugyanazt jelenti, mint Cromwell az angol és Danton a francia forradalomban;

ő a magyar nép legnagyobb vértanúja; ő az, akiből regény- és drámai hős lett, akiről Erkel operát írt, akiről több mint félszáz magyar költő írt verset, akinek alakját a képzőművészek sokasága örökítette meg, képmását pénzérméken, bélyegsorokon látni; ő az, akiről tereket, utcákat, falvakat neveztek el a Kárpát-medencében, akinek nevét számtalan iskola, kulturális intézmény viseli. Így lett közös történelmi emlékezetünk része” – fogalmazott Balázs Lajos néprajzkutató, az emlékkonferencia szervezője, a kötet szerkesztője.

A kortárs európai szerzők köteteiből összeállított kiállítás is a könyvtári napok része Fotó: Gecse Noémi

Megbocsájtás időszaka

A Könyvtári napok ideje alatt tartják a Megbocsájtás napjait is, amikor a könyvtár elengedi a késedelmi díjat a 2016. január 1-je óta kikölcsönzött dokumentumok visszaszolgáltatásával megkésett olvasóknak. „Egy számítógépes program kiszámolja a kamatot. Ez függ a könyv árától is, és minél később hozza vissza az olvasó, annál inkább nő az összeg.

Ilyenkor sokan élnek ezzel a lehetőséggel, sok, korábban kikölcsönzött könyv kerül vissza hozzánk

– tudtuk meg Kelemen Katalintól. Elmondta, a könyvtári rendezvényekkel amellett, hogy hasznos időtöltést szeretnének kínálni a látogatóknak, az is a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az intézmény milyen sokoldalú szolgáltatásokat nyújt.

Könyvtári szolgáltatások

A Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján megtalálhatók a nagyközönség számára is igénybe vehető szolgáltatások. Az információnyújtás (könyvtárról, a gyűjteményekről) mellett csoportoknak tartanak könyvtárbemutatót, óvodai és iskolai csoportok számára könyvtári foglalkozást, a rendhagyó könyvtári tanórákhoz pedig biztosítanak termet, oktatást segítő dokumentumokat, elektronikus felszerelést. A regisztrált olvasók helyben használhatják a könyvtári dokumentumokat, katalógusokat, adatbázisokat, a könyvtári számítógépeket. Az érvényes olvasójeggyel rendelkezők részére könyveket, audiovizuális dokumentumokat kölcsönöznek, és van elektronikus dokumentumküldő szolgáltatás is. Kevesen tudják viszont, hogy lehetőség van a könyvtár honlapján online meghosszabbítani a könyvek kikölcsönzési határidejét.

Egy másik hasznos szolgáltatása az intézménynek, hogy a könyvtár munkatársai házhoz szállítanak könyveket idős vagy mozgáskorlátozott könyvtárhasználók részére, nemlátók és gyengén látók számára pedig hangoskönyveket kölcsönöznek, ha szükséges, lejátszóval együtt.

Közel 350 hangoskönyvvel rendelkezik a könyvtár, ezek többnyire klasszikus és kortárs irodalmi műveket tartalmazó „kötetek”: regények, versek, novellák.

Mit olvasnak szívesen?

A Kájoni János Megyei Könyvtár szolgáltatásainak alapját mintegy 190 ezer dokumentumból álló állomány képezi – könyvek, periodikák, audiovizuális, valamint elektronikus dokumentumok. Évente mintegy 5200 regisztrált felhasználójuk van – olvasható a honlapon. „Olvasóink keresik a kortárs szerzőket, mind a magyar, mind az európai szerzők nagyon népszerűek. Nemcsak a könnyű sikerkönyvek, hanem a komolyabb szépirodalom is keresett. Attól is függ, hogy egy-egy időszakban mit keresnek, hogy

éppen milyen házi olvasmányt adtak fel az iskolában.

Népszerű a szépirodalom, de gyakran keresnek ismeretterjesztő vagy tudományos köteteket is az olvasók” – magyarázta a könyvtáros.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS