Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A könyvtár az idősek találkozási, kikapcsolódási helye is

Baricz-Tamás Imola 2017. június 19., 18:45
HIRDETÉS

Ha kellemes helyen, kulturált környezetben szeretné eltölteni szabadidejét, akkor a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár szeretettel várja programjára. Az Idősebb könyvbarátok klubja májusban indult, és kéthetente találkoznak az olvasást, az irodalmat, a kellemes időtöltést választó gyergyóiak.

Fotó: Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár

Az olvasás gyógyír lehet az idős korban – hirdetik, és ebben a szellemben szervezik az Idősebb könyvbarátok klubját a városi könyvtárban. A program célja, hogy az 50 év fölötti személyek számára legyen egy olyan lehetőség és egy olyan hely, ahová szívesen járnak kikapcsolódni.

Az a célunk, hogy e programmal segítsünk, kellemes, szórakoztató, de ugyanakkor hasznos időtöltést biztosítsunk az idősebb korosztálynak. Rengeteg olyan ember van, akiben felmerül az igény valamiféle rendszeres művelődésre, kikapcsolódásra, akár baráti kapcsolatok kialakítására, élményeik, tapasztalataik és benyomásaik megbeszélésére

– ismertette Csergő Aliz, a városi könyvtár munkatársa, a program vezetője.

HIRDETÉS
A találkozók témája alakítható

A gyergyószentmiklósi könyvtárban immár a negyedik alkalommal ültek össze az 50 év felettiek, a találkozók témáiról megtudtuk, a fő szempont természetesen a könyv, az olvasás, és ezáltal a könyvtár népszerűsítése is. Ferencz-Mátéfi Kriszta, a könyvtár igazgatója elmondta,

fontosnak tartják a szellemi fejlődést, az egyéni látókör bővítését; a közösség- és személyiségfejlesztést; az esztétikai ízlés, a szépérzék erősítését az irodalom által.

„Úgy terveztük, hogy minden alkalommal megvitatunk egy bizonyos tematikát, bemutatva a résztvevőknek a témát érintő könyveket, melyekkel rendelkezik a könyvtár. Azt szeretnénk, hogy ami érdekelheti ezt a korosztályt, arról mindenképp beszélgessünk” – mondta Csergő Aliz. Hozzátette, a program összeállításánál szem előtt tartják, hogy változatos, érdekes, de ugyanakkor tartalmas is legyen a találkozó.

Minden találkozónak van egy előre megbeszélt programja, témája, amellyel foglalkozunk, amelyet megvitatunk.

Elsősorban az a lényeg, hogy jó hangulatot teremtsünk, a résztvevők kikapcsolódhassanak a mindennapi élet problémáiból, felszabadultan beszélgethessenek, ismerkedhessenek. Mindemellett igyekszünk tartalmassá is tenni a találkozókat, hogy a résztvevők érezhessék, hogy egy kicsivel többek lettek minden alkalom után, egy kicsivel többet megtudtak Gyergyóról, egymásról, kedvenc témáikról. Nekünk, könyvtárosoknak az a szerepünk, hogy a felgyorsult társadalmunkban, a gyorsan fejlődő információs technológia világában is rámutassunk a könyv, a könyvtár fontosságára és az olvasás nyújtotta varázslatos és egyedi élmény pótolhatatlanságára. Ez volt a klub indításakor a célunk, és úgy tűnik, tetszik a résztvevőknek” – számolt be a programvezető.

A könyvtárról, fejlődésről, fákról, színjátszásról

A könyvtár bemutatása mellett Gyergyó XVI-ik századi kulturális életéről, az első egyházi, iskolai illetve magánkönyvtárról, majd az 1950-ben megalakult városi könyvtárról, a könyvtár mindennapjairól esett szó az első találkozón.

„Többen is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, érdekes hozzászólások hangzottak el, hiszen a tagok gyergyói emberek, ezért személyesen is ismerik a város történetét. A második találkozón a Mit gondolsz a fejlődésről? című fotókiállítást lehetett megtekinteni, majd a fotókat elemezték ki. A következő találkozó témája: Gyergyó és a tiszafa – vidékünk legértékesebb fája volt, és az előadó, a klub egyik tagja, Lemhényi Pál nyugdíjas erdőmérnök értékes tudományos és ismeretterjesztő előadást tartott. A szépirodalmat is beloptuk a bevezető részbe, a fákkal kapcsolatos idézeteket és magyar költők verseit olvastuk fel” – számolt be Csergő Aliz.

Legutóbb Danaliszyn József, a Fábián Ferenc Színjátszó Társulat létrehozója és vezetője az amatőr színjátszásról mesélt a klubtagoknak. A találkozón a színjátszás alakulásáról, a színházakkal való kapcsolatról valamint a gyergyói amatőr színház kulisszatitkairól is említést tett – tudtuk meg a programvezetőtől.

A találkozók ingyenesek és nyitottak bárki számára, folyamatosan lehet jelentkezni. A következő találkozó június 28-án lesz. Részvételi szándékot lehet jelezni a 0266–364 725-ös, a 0744–778 493-as telefonszámokon, vagy személyesen a könyvtárban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS