Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A jelképhasználatot szabályozó törvények betartására kéri a polgármestereket Hargita megye prefektusa

Székelyhon 2017. március 20., 14:09 utolsó módosítás: 2017. március 20., 14:10

A nemzeti jelképek hivatalos iratokon való használatát szabályozó törvény előírásaira hívja fel a Hargita megyei polgármesterek figyelmét Adrian Jean Andrei prefektus.

A jelképhasználatot szabályozó törvények betartására kéri a polgármestereket Hargita megye prefektusa
galéria
Adrian Jean Andrei. Körlevélben figyelmezteti a törvény betartására az elöljárókat. Archív Fotó: Veres Nándor

A prefektus átiratot küldött az elöljáróknak, hangsúlyozva, hogy „szándékosan vagy sem, de az utóbbi időben egyre több önkormányzat tekint el a törvénytől”, és nem tünteti fel a hivatalos iratokon Románia címerét. A prefektus idézi az állami címer és pecsét használatát szabályozó, 1992/102-es törvény előírásait, amelyek szerint „a vezetői tisztséget betöltő személyek felelőssége ellátni az okiratokat az ország címerét ábrázoló pecséttel” – tájékoztat az Agerpres.

Adrian Jean Andrei arra is felhívja a figyelmet, hogy a helyi hatóságoknak jogukban áll saját címerjeleket és pecséteket elfogadni, ezeket azonban határozatban kell jóváhagynia a kormánynak.

„Hatáskörömből adódóan felhívtam a figyelmet arra, hogy a 2001/1157-es kormányhatározat értelmében a helyi hatóságok és közintézmények által küldött leveleken, a kibocsátott hivatalos iratokon kötelező módon meg kell jelennie a Románia címerével ellátott pecsétnek, rajta a település román nevével” – nyilatkozta a prefektus.

Adrian Jean Andrei hozzátette, körlevelében a saját zászlók használatát szabályozó, 2015/141-es törvény előírásainak betartására is figyelmezteti az elöljárókat, hangsúlyozva, hogy a zászlóterveket minden esetben jóvá kell hagynia a kormánynak, enélkül nem válhatnak hivatalos jelképekké.

Ezen előírások áthágása 5000 és 10 000 lej közötti bírságot vonhat maga után – mutatott rá a prefektus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat