Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

 

A hősökre emlékeztek a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán

Molnár Rajmond 2018. március 15., 13:41
HIRDETÉS

A csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál emlékeztek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseire az egybegyűlt csíkszeredaiak csütörtökön délelőtt.

Fotó: Gecse Noémi

A magyar himnusz eléneklése után az ünnepi beszédek sorát László Károly, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója nyitotta meg.

Számunkra kettős jelentéssel bír minden év március 15-e. Mindenekelőtt a magyar nemzet ünnepe e nap, de iskolánk névadásának az ünnepe is. Hiszen, 28 évvel ezelőtt, 1990. március 15-én, az akkori tanárok és diákok úgy döntöttek, hogy iskolánkhoz legjobban Petőfi Sándor neve illik.

Ezzel a döntésükkel hosszú időre meghatározták a mi sorsunkat is. Mert mindazokat az értékeket és eszméket, amelyeket a márciusi ifjak képviseltek, magunkénak valljuk mi is.

A szabadság, a bátorság, az elszántság, a tenni akarás számunkra is nagyon fontos

– emelte ki az intézményvezető.

Fotó: Gecse Noémi

Hosszadalmasabb háború

László Károly ünnepi gondolatait követően az egybegyűltek előtt mutatták be ünnepi műsorukat az iskola tanulói, forradalmi szavalatok és énekek hangzottak el. Tőke Ervin csíkszeredai önkormányzati képviselő beszédében a forradalom hőseiről emlékezett meg, s mint mondta, azóta változtak az idők és a népek harcmodora, ma már más módszerekkel kell kivívni a szabadságot.

Ez egy hosszadalmasabb háború, és sokkal többször kell hadba vonulni

– fogalmazott. Az ünnepséget Darvas-Kozma József esperes-plébános szavai és imája zárták. A megemlékezés végén a jelenlevők koszorúkat helyeztek az iskola udvarán lévő Petőfi-szobornál.

Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS