Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A Hargitáról hozott szikladarabokon helyezik el a várak és kastélyok kicsinyített mását

Fülöp-Székely Botond 2019. augusztus 09., 13:10

Összesen hatvanhárom híres erdélyi épület és településrészlet makettjét fogják kiállítani ősztől Szejkefürdőn, a Mini Erdély Parkban. A látogatók kockakőből kirakott sétányon barangolhatnak majd.

„Főpróbát” tartott a Legendárium csapata, a helyszínre vitték a makettek egy részét Fotó: Barabás Ákos

Fazakas Szabolcs, a megvalósítás ötletgazdája elmondta, az épületek között van például a csíkszeredai Mikó-vár, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium és a polgármesteri hivatal, a székelyderzsi erődtemplom, valamint a dévai és a barcarozsnyói várak kicsinyített mása is.

Ottjártunkkor éppen főpróbát tartott a Legendárium csapata, majdani helyükre szállították a maketteket. Fazakas elmondta,

a várakat és kastélyokat igyekeznek a Hargitáról hozott nagy szikladarabokon elhelyezni, hogy minél fenségesebb látványt nyújtsanak.

Fotó: Barabás Ákos

A helyszín alsóbb részén főleg a szász építészet csodáit lehet majd megtekinteni, a magasabb szinteken pedig székelyföldi, partiumi és Erdély más területén lévő épületek makettjei lesznek láthatók. A kockakőből kirakott sétány egy részével már el is készültek, de azért bőven maradt még tereprendezési munkálat. Egyebek mellett padokat kell elhelyezni, járdákat kell építeni és gyepesítésre is szükség lesz.

Fotó: Barabás Ákos

Fazakas Szabolcs rámutatott, egyelőre nem a tervezett épületben, hanem egy másikban nyitják meg az Orbán Balázs látogató központot, ősszel. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeummal és a helyi polgármesteri hivatallal együttműködve

egy kisméretű kiállítást is berendeznek Orbán Balázs sírjánál, ahol a legnagyobb székely életét, munkásságát mutatják be.

Az ötletgazda arra is kitért, hogy sikerült egyeztetniük a városháza munkatársaival, akik kövezett utat építenek, amely áthalad a szejkefürdői székelykapuk alatt.

A csapat azt tervezi, hogy jövő nyártól már üzembe helyeznek egy kis vonatot, amely a park alsó részén szállítja körbe a turistákat. Ez egy sziklákból kialakított völgy felett és egy alagúton is áthalad, amelyben a tordai és a parajdi bányák keresztmetszetét lehet megtekinteni.

Fotó: Barabás Ákos

Mindemellett játszóteret szeretnének létrehozni a gyerekek számára, ugyanakkor egy bogárparkot is terveznek egy erdős részen. Amennyiben teljesen elkészül a Mini Erdély Park,

az ötletgazda reményei szerint akár évi százezer turista is megfordulhat a környéken.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/05_augusztus/o_mini-erdely-park-szejke-ba-10.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/05_augusztus/o_mini-erdely-park-szejke-ba-9.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/05_augusztus/o_mini-erdely-park-szejke-ba-8.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/05_augusztus/o_mini-erdely-park-szejke-ba-7.jpg
Fotó: Barabás Ákos
https://media.szekelyhon.ro/pictures/udvarhely/aktualis/2019/05_augusztus/o_mini-erdely-park-szejke-ba-4.jpg
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat