Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A Gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátónál évente egyszer miséznek

Molnár Melinda 2019. június 29., 21:00
HIRDETÉS

Sokak számára vált kedvelt zarándoklattá a Jézus Szíve-kilátó névadójának évenkénti ünnepén tartott búcsús szentmise. Órákkal előtte benépesedett szombaton a tavaly felszentelt Gordon-hegyi kálvária: körmeneti zászlók alatt, énekelve, imádkozva járták végig a stációkat, és elmélkedve csodálkoztak rá a lélekemelő tájra.

Fotó: Barabás Ákos

A Gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátónál, az alkalmi szabadtéri oltárnál hatodik alkalommal miséztek együtt a szomszédos települések papjai a székelyszentléleki egyházközség plébánosával, Benedek Sándorral. Környékbeli lovas és gyalogos zarándokok, valamint távolabbról járművekkel oda érkezők népesítették be a kilátó környékét. Abból

a magasságból szemlélve, messzire látni, ám a szél erejét is jobban érezni.

A zarándokmise felkért szónoka, Bajkó Norbert, a székelyudvarhelyi Szent Miklós Egyházközség segédlelkésze a helytől ihletetten mondta, „az Ószövetségben az Istennel való találkozásnak a helye mindig a hegy volt. Ma mi is feljöttünk a Gordon-tetőre, hogy kiszakadjunk a hétköznapok forgatagából.

Feljöttünk a hegyre, hogy Isten közelségében érezzük magunkat.

Ha nyitott a szívünk és kitárjuk lelkünket az Istennek, megérezhetjük az Ő nagy kegyelmét, szeretetét, és ez által mi is elmondhatjuk, amit a Tábor-hegyén elmondott Péter, Jakab és János apostol: Uram jó nekünk itt lennünk.”

Fotó: Barabás Ákos

A helyen, „ahol a szív békére lel”, a szónok rávilágított: ha meg is inogtunk hitünkben sokszor (mert emberek, gyarlók és gyengék vagyunk), akkor se feledjük, hogy Jézus soha nem hagyott még egyetlen pillanatra sem magunkra, soha nem hagy el. Ezért ha el is fordultunk vagy meginogtunk hitünkben, visszatérhetünk hozzá. Jézus mindig tárt karokkal vár, mindig befogad és letöröl szemünkről minden könnyet!”

HIRDETÉS

Jézus Szíve ünnepén előbb a szívnek az ember életében betöltött szerepéről szólt Bajkó Norbert, majd mint a szeretet jelképét, Isten legcsodálatosabb alkotását értelmezte.

Fotó: Barabás Ákos

„Ahhoz, hogy Jézus szívét megértsük, szükséges a csend, amelyben imáink során a mi szívünk találkozik az Ő szívével. (…) Jézus feláldozta önmagát értünk, hogy kimutassa irántunk való szeretetét. Vajon én mit áldozok fel életemből Jézusnak? Előtte a legkedvesebb áldozat a megtört és hívő lélek, aki bízik az Ő szentséges szívében” – hangzott el az elmélkedésben.

Fotó: Barabás Ákos

A szónok útravaló gyanánt Rabindranath Tagore, a mélyen istenhívő, Nobel-díjas írót idézte: „Áldozd rá egész életedet, hogy a szeretet lámpása magason lobogjon”.

A búcsús szentmisén imádkoztak Bogárfalva szülötteiért, a zarándokhely megálmodóiért a szépemlékű Hajdó István atyáért és Magyari Árpádért.

Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS