Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

1497-es Biblia került elő Csíkszeredában

Székelyhon 2019. június 06., 15:01

Ősnyomtatványra bukkantak a gyulafehérvári egyházmegye csíkszeredai levéltárában: egy 1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között. 

1497-es Biblia került elő Csíkszeredában
galéria
A Bibliát 1497-ben nyomtatták Koberger Antal nürnbergi nyomdájában • Forrás: Romkat.ro

A nagyszerű hírről a Romkat.ro katolikus portál tájékoztat. Mint írták, a napokban szenzációs felfedezés történt a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár Csíkszeredai Gyűjtőlevéltárának történeti könyvtárában.

HIRDETÉS

A tavaly létesült gyűjteményes könyvtárban, ahová az alcsíki- és a felcsíki főesperesi kerületek egyházközségeinek régi könyvei is bekerültek a levéltárak mellé, a leltározás folyamán egy ősnyomtatványra bukkantak a levéltár munkatársai. A különlegesen ritka darab azonosítását és datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta.

• Forrás: Romkat.ro

A portál munkatársai rámutattak,

a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között megőrződött egy ószövetségi kötet, amelyet 1497-ben nyomtattak Koberger Antal nürnbergi nyomdájában.

Az ívrét méretű bölcsőnyomatot – a felső kötéstábla belső oldalán található tulajdonosbejegyzés szerint – 1721-ben köttette be a plébánia akkori vezetője, Ferenczy György pap. Halála után a könyv a plébánia gyűjteményében maradt, ahonnan 2018 novemberében került a Csíkszeredai Gyűjtőkönyvtárba. A jóval későbbi bőrkötés és a pólyás könyvekre csak alaposabb vizsgálattal utaló, egyéb formai megjelenés nem cáfolta a kuriózumpéldány valós kilétét.

• Forrás: Romkat.ro

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS