HIRDETÉS

Adományokból készülő film

Rédai Botond 2014. november 04., 09:22 utolsó módosítás: 2014. november 04., 10:13

Kihelyezték a templomokba azokat a perselyeket, amelyekbe az egykori neves erdélyi püspök, Márton Áron életéről készülő játékfilm elkészülésére adakozhatnak a hívek. Ezzel tulajdonképpen gyakorlatban is elkezdődtek a forgatásra való előkészületek. Az adománygyűjtéssel egy időben különböző lelkigyakorlatok és előadások formájában népszerűsítik a néhai püspök tanítását a kezdeményezők.

Fotó: Kristó Róbert

A Mustármag Közösség tavaly decemberben, egy csíkszeredai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Márton Áron egykori gyulafehérvári római katolikus püspök életét ábrázoló játékfilmet készítenek. Mint akkor elhangzott, a filmnek közösségi súlypontja lesz, ezért a forgatás során több mint húsz erdélyi helyszínt keresnek fel, mintegy 140 település lakóit szólítva meg a tömegjelenetek lebonyolításához. A csíksomlyói búcsú megjelenítéséhez például Csík környéki lakosokat vonnak be, csíkszentdomokosi forgatásokhoz pedig felcsíki statisztákat választanak ki.

Mindenki fogadja magáévá az alkotást

„Szeretnénk felkínálni annak lehetőségét, hogy Erdély népe ezt a filmet magáévá fogadja, részt vegyen benne, támogassa” – fogalmazott portálunknak Papp László római katolikus lelkész, az említett játékfilm forgatókönyvének szerkesztője. Kiemelte, Márton Áron életével hitelesített tanítása ma is korszerű, ma is élni tanít. Mögéje ma is fel lehet sorakozni, de még inkább köréje lehet gyűlni. „A filmkészítés bonyolult, ugyanakkor szép élményeket kínáló közösségi erőpróba. Összefogást, szervezettséget, hitet és áldozatot kíván. A Mustármag célja minél többekkel »együtt játszani« ezt a játékfilmet” – nyugtázta a lelkipásztor. Mint azt tőle megtudtuk, adományokból gyűjtenék össze azt a mintegy ötszázezer lejt, amiből a számítások szerint meg lehetne valósítani az elképzelést. Ehhez templomokba helyeztek ki perselyeket, ugyanakkor a gyűjtés más formáit is alkalmazni fogják.

Nem sürgetik a forgatás elkezdését

Papp László azt is elmondta, a forgatásra való felkészülés része az elkezdett missziós imaszolgálat, amelybe minden erdélyi közösséget bevonnak. Ez tulajdonképpen egy szellemi, lelki előkészület, melynek révén a film alkotói segítenek Márton Áron szellemiségére ráhangolódni az érintetteknek. „A film készítési folyamata során szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni Márton Áron életét és korát, népszerűsíteni tanítását, valamint azt az örökséget, amiből ő maga is táplálkozott. Munkánkat abban a hitben végezzük, hogy a róla készülő nagyjátékfilm által átörökíthetjük mindazt az értéket, ami Erdély legkritikusabb korszakában a népet éltette és legszebb erkölcsi győzelmeihez vezette” – nyomatékosított a lelkipásztor. Amint arról beszámolt, Magyarország több városában tartottak már ezzel kapcsolatos előadásokat, illetve a csíkszentdomokosi segítő nővérek közreműködésével elkezdődött az a havonta egyszer zajló foglalkozássorozat, mely révén Márton Áron tanítását népszerűsítik. Ugyanakkor az írott és elektronikus médiában is próbálnak minél nagyobb teret szentelni ennek a témának. „Nem sürgetjük a filmkészítést, a lényeg, hogy minél ismertebbé tegyük ezt a szándékot. Most a gyűjtésre és a missziós előkészületekre fektetjük a hangsúlyt” – jelentette ki Papp László.

Bankszámlára is várnak adományokat
A Mustármag Közösség tájékoztatása szerint a Márton Áron nagyjátékfilmre szánt adományokat az ebből a célból létrehozott egyesület számlájára is utalhatják a jóakarók. A bankszámlaszám adatai a következők: Asociatia Aron Film Egyesület/CUI 33035501/Sediul: Targu-Mures, str Calarasilor nr. 1
RON RO47BTRLRONCRT0245987901 / HUF RO10BTRLHUFCRT0245987901

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS