Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székelyföldön Nyáry Krisztián

Kiss Judit 2016. szeptember 29., 11:05

Székelyföldi olvasóival találkozik a napokban Nyáry Krisztián, az Így szerettek ők című, magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló, valamint az Igazi hősök – 33 magyar és a Merész magyarok – 30 emberi történet című sikerkönyvek szerzője.

Nyáry Krisztián 1972-ben született Budapesten. Néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a ’90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett közönségkapcsolati ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, jelenleg könyvkiadással foglalkozik. 2015-től a Magvető Könyvkiadó és az Athenaeum Kiadó igazgatójaként dolgozott, 2016. július 1-jétől a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatójának nevezték ki. 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel két kötet született, az elmúlt évek emlékezetes könyvsikerei. A kötet olvasásnépszerűsítő hatása miatt elnyerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által adományozott Fitz József-könyvdíjat és XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál irodalomtanárokból álló zsűrijének Budai-díját. A szerző Igazi hősök és Merész magyarok címmel, 2014-ben és 2015-ben megjelent könyveiben olyan emberekről írt, akiknek élete és személyes döntései ma is példaértékűek. Idén novemberben jelenik meg ötödik kötete, a magyar festők, többek közt Czóbel Béla, Rippl-Rónai József, Munkácsy Mihály, Lotz Károly, Zichy Mihály, Szinnyei Merse Pál, Márffy Ödön magánéletét bemutató Festői szerelmek.

Székelyudvarhelyen szeptember 29-én, csütörtökön este 8 órától a G. Caféban találkozhatnak Nyári Krisztiánnal az olvasók, akinek a beszélgetőtársa Murányi Sándor Olivér író lesz. Csíkszeredában pénteken délután 6 órától a Kájoni János Megyei Könyvtárba várják az érdeklődőket, október 1-jén, szombaton délután 5 órától pedig a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban lesz a közönségtalálkozó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS