HIRDETÉS

Új tagokkal bővül a Szabadtűzi Lovagrend

Bús Ildikó 2011. május 17., 10:43 utolsó módosítás: 2011. május 17., 11:40

Idén is új lovagok lépnek be a Szabadtűzi Lovagrendbe a kolbászfesztivál keretében Sepsiszentgyörgyön. A lovagok legfontosabb feladata a sütés-főzés, lehetőleg szabadtűzön.

Lovagokat avatnak a IX. Háromszéki Kolbászparádé keretében, így május 21-én tizenöt új háromszéki taggal bővül a 2008-ban Nyíregyházán alapított Szabadtűzi Lovagrend. A lovagrend tagjai szeretik a szabadtűzi sütést és főzést, valamint a bográcsban főtt ételeket népszerűsítik. A szervezethez több mint százan csatlakoztak, céljuk pedig az, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok kultúráját és gasztronómiáját népszerűsítsék.

Az Erdélyi Kapitányság másfél évvel ezelőtt alakult, amikor a negyedik Vadászfesztivál málnási rendezvényén részt vett a Lovagrend alapító nagymestere, Garai Zoltán Attila, aki befogadó levelet adott át, és lovaggá avatta Vajda Lajost (fotón jobbra), az ASIMCOV igazgatóját.

Ezt követően 30 fővel bővült az erdélyi kapitányság lovagnévsora, a kolbászparádé idei rendezvényén pedig Csetneki László, a rend főkancellárja 15 új lovagot avat, a következők személyében: Diószegi László, Kocsis Károly, Gászpor Gabriella, Dávid Attila, Kiss Csaba, Bokor Tóth Zoltán, Vajna László, Vajna Kinga, Barabás Antal, Már Árpád Attila, Bernád Gábor, Karda Gabriella, Szántó Zsolt, Lemhényi Botond, Para Szabolcs. Az új lovagok befogadó levelet kapnak, és átvehetik a rend jeleivel ellátott fekete kötényt is.

A lovagoknak különböző kötelességeik vannak, fontos, hogy évente részt vesznek a közös Szabadtűzi Lovagrendi Sütésen-Főzésen. Itt a rend más tagjainak bemutatják addig megszerzett tudásukat, és jó szívvel átadják tapasztalataikat, miközben megvitatják a szabadtűzi gasztronómia és lovagrend legfőbb kérdéseit. A saját rendezvényeiken való részvétel mellett a rendtagoknak egyéb sütő- és főzőversenyeken, fesztiválokon is meg kell jelenniük, teljes lovagi öltözékükben és minőségükben évente legalább három alkalommal.

„Rendünk összefog hűségben, szeretetben, és hasznos főzésre serkenti az e tevékenységet kedvelő minden olyan férfit és nőt, gyermeket és aggastyánt, akik szívesen készítenek kemencében vagy a szabad ég alatt bármilyen ehető vagy iható ételt, lét” – olvasható a rend kiáltványában.

Az alaptörvényben egyebek mellett a következőket is rögzítették: „A rendhez tartozók az ételkészítést becsülettel, jó kedvvel és szándékkal, az elkészítendő étel vagy lé tökéletessége iránti teljes alázattal kötelesek végezni. Nem készíthetnek szándékosan semmi olyat, ami önmaguk vagy mások részére kárt vagy kellemetlenséget okozhat.” A hétvégi kolbászparádén biztosan nem fognak olyan kolbászt tölteni, amely káros lenne az egészségre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS