Zenei, irodalmi és művészeti ínyencségek a sepsiszentgyörgyi pulzArt 9. kiadásában

Zenei, irodalmi és művészeti ínyencségek a sepsiszentgyörgyi pulzArt 9. kiadásában

A pulzArt szervezők: Kispál Ágnes Evelin, a Magma képviselője, Knop Ildikó programkoordinátor, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató

Fotó: Bodor Tünde

A tavalyhoz képest csökkentett költségvetéssel ugyan, de az előzőekhez hasonló izgalmas és minőségi kínálattal, sok ingyenes programmal akar élményt szerezni a sepsiszentgyörgyieknek és az idelátogatóknak a 9. PulzArt Kortárs Művészeti fesztivál. Közel 30 kihívó, meglepő, tartalmas zenei, irodalmi és művészeti produkcióra, beszélgetésre, alkotóműhelyre hívták fel a figyelmünket a szervezők a keddi sajtótájékoztatón, amelyre a Tamási Áron Színház előcsarnokában került sor.

Bodor Tünde

2023. szeptember 12., 16:352023. szeptember 12., 16:35

A pandémia okozta tavalyi kicsúszás után a kortárs művészeti fesztivált idén sikerült visszaütemezni a világjárvány előtt megszokott koraőszi időpontra, ami azért fontos a szervezőknek, mert a pulzArt számos produkciójának hálás közönséget, olykor katalizátort jelentenek az egyetemisták, akik októbertől már hiányoznak a város összképéből.

A célközönség kora viszont igencsak tág határok között mozog, mint ahogy a műfajok is, amelyek nemcsak különböznek, de igencsak képlékenyek, alakulnak, sokszor improvizatív jelleggel.

A csütörtökön startoló rendezvénysorozat központi témája a „mikro”, az egyén, az ő belső világa, illetve ahogy ez megmutatkozik a nagyobb perspektívában, ahogy a közösség reflektál a személyesre. „Az emberi buborékok határát keressük, feszegetjük” – mondta el Knop Ildikó programkoordinátor, aki a négy fesztiválnap zenei felhozatalát ismertette.

Galéria

A Szent Efrém Férfikar már látszatra sem a bizánci egyházi zenét képviseli - de többek között azt is.

Fotó: PulzArt/Facebook

Rétegzenék, kevert hangzások vájtfülű és nyitott hallgatóknak

A csütörtök esti szabadtéri tűzshow után Solymosi Vilmos és a DJ Bootsie Quartet előadásában egy rendhagyó tánczenei koncertre kerül sor a Szimplában, majd egy „több duplacsavart” is magába foglaló koncerttel, igazi zenei csemegével várja hallgatóságát a Szent Efrém Férfikar a Tamási Áron Színházban, amely a bizánci szakrális dalokat elektronikus zenével spékeli meg, de más műfajokat is felölel.

Szombaton este 8-tól a központi parkban egy ingyenes szabadtéri koncertre várják az érdeklődöket, amely egy „zenei mandalában” harmonizálja a természet hangjait és az ott látható installációkat, Spiralitás live act címmel Fekete Zsolt, Emcsi és Voiwode közös előadásában.

Az elmúlt években megszokott esti elektronikus zenei bulikra, pulzPartykra hazai és magyarországi DJ-k részvételével idén is a Szimplában a kerül sor. Vasárnap, a fesztivál zárónapján dub-ban gyökerező, improvizációkkal tűzdelt, meditatív zenei világ tárul fel SunMa együttes koncertjén.

A koncertekre jegyek online is beszerezhetők a www.eventim.ro oldalon, személyesen pedig a főtéri Városi Kulturális Irodában.

Galéria

A pulzArt-ot a Tamási Áron Színház partnerségével szervezi a Prosperon Egyesület.

Fotó: Bodor Tünde

„Hiába fürösztöd önmagadban, csakmásban moshatod meg arcodat” – például író-olvasó találkozókon

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója társzervezőként igazi ínyencségnek számító irodalmi programokra hívta fel a figyelmet, amelyek véleménye szerint nagyon jól kapcsolódnak a PulzArt idei témájához, hiszen a szépirodalom mindig a mikróból indul ki: „akár verset, akár prózát ír az ember, mindig saját magából indul el, ahonnan aztán vagy elrugaszkodik, vagy marad a személyes mikrokozmoszban” – magyarázta. Pénteken délután a rendkívül népszerű és olvasott román íróval, Mihai Raduval beszélget magyar fordítója, Szőcs Imre. Szombaton a magyar kortárs próza egyik legmarkánsabb hangjának tulajdonosa, Vida Gábor érkezik Sepsiszentgyörgyre, akinek „kimondva vagy kimondatlanul van egy nagy erdélyi története”, ennek egy epizódja a Senkiháza. Erdélyi lektűr című regény, mely máris utánnyomásra szorul, mert elkapkodták. A szerzővel Miklóssi Szabó István író beszélget szeptember 16-án, szombaton 18 órától a Tamási Áron Színház előcsarnokában

Mindenkiben ott az alkotó

Idén mindenki kortárs művész lehet, bekapcsolódhat az installációk létrehozatalába és szabad utat engedhet kreativitásának, szűrtűk le a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítója, Kispál Ágnes Evelin által bemutatott művészeti projektek ismertetése után. Aki installáció-tervét beküldte a pulzArt Mikro – egyszemélyes világok címmel meghirdetett pályázatra, annak biztosan nagyobbak az esélyei arra, hogy az Erzsébet parkba látogatók az ő megvalósult művét láthassák, de a végső szót a szakmai zsűri mondja ki, három ilyen alkotás fog elkészülni.

A Magma Kortárs Kiállítótérben hazai és Magyarországra kitelepedett hét alkotó Pop-up tankolás című csoportos kiállítása is látogatható majd, amelynek fő témája a háború: a kollektív emlékezetben megragadt képeket, videókat és két nagyobb méretű, monumentális alkotást is felvonultat (többek között egy felfújható és leereszkedő mobiltankot, illetve karácsonyfatörzsből faragott kardgyűjteményt). Ennek megnyitója pénteken délután 5-kor lesz.

Helyi kortárs képzőművészek alkotásait vásárolhatják meg a Baz/Art nevű, kísérleti jelleggel első ízben megrendezett vásáron.

Idézet
Ne csak a helyi termelőkre, hanem a helyi alkotókra is figyeljünk”

– mondta Kispál Ágnes.

Galéria

A SEPSI felirat ezúttal a város színeit, hangulatait, épületeit és embereit illusztrálja mikro-kivitelben. Hasonló készül az állomási aluljáróhoz is

Fotó: PulzArt/Facebook

Végül, mert Knop Ildikó szerint „a PulzArt mindig igyekszik a város szövetében kisebb-nagyobb nyomot hagyni”, a vasútállomás aluljárójában a sepsiszentgyörgyi mikrovilágokat bemutató óriási pannókat helyez ki a város, amely remélhetően hosszú időre emberibb arcot ad a kietlen környezetnek.

A Pulzart összköltségvetése idén közel 350 ezer lej, ami kb. 120 ezer lejjel kevesebb, mint a tavalyi összeg, ennek magyarázata pedig abban keresendő, hogy a 2023-as év egy finanszírozási ciklust zár, így a kulturális alapokra is csak szűkebb keret jutott az idén – magyarázta Knop Ildikó. Szonda Szabolcs elmondta:

az is megnehezítette a szervezést, hogy későn derült ki, hogy van erőforrás a pulzArtra, így amikor a keret már megvolt, nagyon gyorsan le kellett szerződtetni a meghívottakat.

A 9. pulzArt kortás művészeti fesztivált a Prospero Ifjúsági és Kulturális Alapítvány szervezi az önkormányzat és a Tamási Áron Színház partnerségével valamint a MOL Európa Alapítvány támogatásával.

A részletes program és más fontos információk a pulzart.ro honlapon érhetők el.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 31., péntek

Milliókba kerülő beruházásokhoz fogadtak el megvalósíthatósági tanulmányokat

A csíkszeredai városi strandnak és a régi Vigadó épületnek felújításához, valamint a Piac utcai kazánház átalakításához szükséges megvalósíthatósági tanulmányok elfogadásáról döntöttek a májusi csíkszeredai tanácsülésen, pénteken.

Milliókba kerülő beruházásokhoz fogadtak el megvalósíthatósági tanulmányokat
2024. május 31., péntek

Ezen az e-mail-címen kereshetik Hargita Megye Tanácsát

Hargita Megye Tanácsa közleményben tájékoztatja az ügyfeleket, hogy az ügyintézés a továbbiakban kizárólag az alábbi e-mail címen történik: info@hargitamegye.ro.

Ezen az e-mail-címen kereshetik Hargita Megye Tanácsát
2024. május 31., péntek

Biciklibusszal iskolába

A kerékpározás világnapján, június 3-án biciklibuszt szervez a Marosszéki Közösségi Alapítvány, amely azt jelenti, hogy a marosvásárhelyi Egyesülés negyedből indulva a felnőttek három iskolához kísérik el a biciklivel közlekedő diákokat.

Biciklibusszal iskolába
Biciklibusszal iskolába
2024. május 31., péntek

Biciklibusszal iskolába

2024. május 31., péntek

Strandkörkép: van, ahol már nyitottak, máshol kőolajszennyezéssel küszködnek

Maros megye több strandján lehet már fürdeni a hétvégétől, és a meteorológusok előrejelzései szerint a nappali hőmérsékletek 27 Celsius-fokig emelkednek. A sós vízéről híres Alsóidecsen azonban halasztani kellett a nyitást.

Strandkörkép: van, ahol már nyitottak, máshol kőolajszennyezéssel küszködnek
2024. május 31., péntek

Megnyitják a forgalom előtt a Transalpina magashegyi utat

Június 1-jén, szombaton megnyitják a forgalom előtt a Transalpina magashegyi utat – jelentette be a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) vezérigazgatója, Cristian Pistol Facebook-oldalán.

Megnyitják a forgalom előtt a Transalpina magashegyi utat
2024. május 31., péntek

Gyereknapi rendezvények Maros megyében

Tengernyi műhelyfoglalkozással, előadásokkal, sportolimpiával, karaokéval, lovas- és repülőtéri programokkal készülnek a nemzetközi gyereknap alkalmával Maros megyében. A Visit Maros Egyesület összesítette a megye legnépszerűbb gyereknapi rendezvényeit.

Gyereknapi rendezvények Maros megyében
Gyereknapi rendezvények Maros megyében
2024. május 31., péntek

Gyereknapi rendezvények Maros megyében

2024. május 31., péntek

Székelyföld közelében avatták fel a HIMARS-rakétarendszerek karbantartási központját

HIMARS-rakétarendszerek karbantartására kialakított központot avattak fel csütörtökön a bákói Aerostar hadiipari vállalatnál, a sorozatvetőket gyártó amerikai Lockheed Martin vállalattal kötött megállapodás alapján – közölte a védelmi minisztérium (MAPN).

Székelyföld közelében avatták fel a HIMARS-rakétarendszerek karbantartási központját
2024. május 31., péntek

Kiderült a csütörtöki pódiumbeszélgetésből, hogy mi érdekli a gyergyószékieket

Az európai parlamenti választás az önkormányzati választás árnyékába szorul ugyan, de ennek fontossága sem kisebb – hangzott el csütörtökön este Gyergyószentmiklóson, ahol Kelemen Hunor Barti Tihamérrel folytatott pódiumbeszélgetést.

Kiderült a csütörtöki pódiumbeszélgetésből, hogy mi érdekli a gyergyószékieket
2024. május 31., péntek

Látogatható a tíz futballpályányi levendulamező

Június elsején nyitja meg kapuit a látogatók előtt Maros megye legnagyobb levendulamezője Mezőmadarason.

Látogatható a tíz futballpályányi levendulamező
2024. május 31., péntek

Meghalt Tompos Kátya színész, énekes

Hosszan tartó betegség után, 41 évesen, péntek hajnalban elhunyt Tompos Kátya Jászai Mari- és Junior Prima díjas színművész, énekes – tudatta a család és Tompos Kátya menedzsmentje az MTI-vel pénteken.

Meghalt Tompos Kátya színész, énekes
Meghalt Tompos Kátya színész, énekes
2024. május 31., péntek

Meghalt Tompos Kátya színész, énekes

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!