Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Úzvölgyi megemlékezés: részvételre biztatják a háromszékieket

Bíró Blanka 2019. augusztus 22., 17:34 utolsó módosítás: 2019. augusztus 22., 17:35
HIRDETÉS

Minél nagyobb számban vegyenek részt az augusztus 26-án sorra kerülő 25. Úzvölgyi megemlékezésen, erre kéri a háromszékieket Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Tamás Sándor azt szeretné, ha minél többen részt vennének az Úzvölgyében tartandó megemlékezésen. Archív Fotó: Pinti Attila

„Látható és láthatatlan színtéren is zajlik a 21. századi csata az Úzvölgyében. Látható, hiszen fizikailag akarnak teret foglalni azokkal a szentségtelen betonépítményekkel.

De a temetőgyalázással a láthatatlan színtéren is folyik a birkózás a mély állam részéről. (...) Nem távoli, ismeretlen hősök emlékét gyalázták meg, hanem magyar katonák eleven emlékét

– fogalmaz felhívásában Tamás Sándor. Hozzátette: „Mutassuk meg: itthon vagyunk. Legyen ez a közös ima lehetőség az önvizsgálatra, hogy tettünk-e, teszünk-e eleget Székelyföld jövőjéért”.

A 25. Úzvölgyi megemlékezés hétfőn 15 órakor a Csíkszenttamási Ifjúsági Fúvószenekar előadásával kezdődik, majd bevonulnak a katonai hagyományőrzők, 15:35-től fellép a Csíkborzsovai Férfikórus, 15:50-től köszöntik a megemlékezőket. Ezt követően 16 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, főcelebráns Tamás József püspök, meghívott szónok Böjte Csaba ferences szerzetes lesznek. A szentmisét követően megemlékező beszédekre kerül sor a testvéregyházak részéről. A megemlékezés koszorúzással ér véget.

Az Úzvölgyébe 1944. augusztus 26-án törtek be a szovjet csapatok, a védelmi rendszer első vonalában a 17-18 éves fiúkból álló, 11. székely határőr zászlóalj kapta az első csapást. Negyed évszázada ezen a napon tartanak hivatalos megemlékezést az Úzvölgyében, Székelyföld legfontosabb hadi temetőjében.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS