Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Beke István második szabadlábra helyezési kérelmét tárgyalják

Bíró Blanka 2020. június 23., 16:48

A feketehalmi börtön bizottsága csütörtökön tárgyalja a terrorizmus vádjával bebörtönzött Beke István második feltételes szabadon bocsátási kérelmét. Az ügyben szintén elítélt Szőcs Zoltán egy hónappal később nyújthatja be újra erre vonatkozó kérését.

Beke István második szabadlábra helyezési kérelmét tárgyalják
galéria
Fotó: Beliczay László

Mindketten már korábban kérték a feltételes szabadon bocsátást a börtönben tanúsított jó magaviseletre és a ledolgozott napok után járó kedvezményekre hivatkozva, ám

folyamodványukat jogerősen elutasította a Brassó megyei törvényszék.

Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő kedden sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy hétfőn a feketehalmi börtönben meglátogatta a két bebörtönzött székelyföldi férfit. Elmondta: március óta a először találkoztak, hiszen a járványügyi korlátozások miatt megtiltották a börtönlátogatást.

Az elítéltek ebben az időszakban csak online tartották a kapcsolatot a családjukkal, a lazítások után engedélyezték havi öt alkalommal az ablakon keresztüli beszélgetést.

Bár a börtönben több mint tízen vannak egy cellában, ők ketten nincsenek együtt, ritkán találkoznak. A járvány miatt ugyanakkor nem volt munkalehetőség a börtönben és a sétákat is korlátozták. Kulcsár-Terza József rámutatott, hogy a feltételes szabadlábra helyezési kérelem elutasításának indoklásában a bírók többek között úgy fogalmaztak, hogy

Szőcs Zoltán még nem fogta fel a bűnei súlyát, Beke István esetében pedig még nem telt el annyi idő, hogy „megjavuljon”.

„Az érintettek természetesen nem ismerték el a vétket, amivel vádolják őket, hisz álláspontjuk szerint mind a ketten ártatlanok, koncepciós per áldozatai” – szögezte le a háromszéki politikus. Abban bízik, hogy a nyár folyamán feltételesen szabadon engedik őket, hiszen mint mondta, nincs semmi ok arra, hogy erre vonatkozó kérésüket újra elutasítsák, mert teljesítik a feltételeket:

jó magaviseletük volt a börtönben, amikor lehetett dolgoztak, tanfolyamokon vettek részt.

A kérést első körben a börtön bizottsága tárgyalja, majd a döntéstől függetlenül a bíróságra kerül, ha bármelyik fél fellebbez, a törvényszék hozza meg a végső döntést.

Ha a feltételes szabadon bocsátási kérelmet nem fogadják el, a két férfi jövő év februárjában, illetve márciusában szabadulhat a börtönből.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnökét 2018 nyarán ítélte öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre a legfelsőbb bíróság terrorista cselekmények, és ezekre való felbujtás miatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat