Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tudunk-e még pesti srácok lenni?

Bíró Blanka 2018. október 23., 21:33
HIRDETÉS

Hatvankét évvel a budapesti forradalom kitörése, huszonkilenc évvel a romániai rendszerváltás, négy esztendővel a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása után tudunk-e még pesti srácok lenni? – tevődött fel a kérdés az 1956-os forradalom évfordulóján tartott megemlékező ünnepségen Sepsiszentgyörgyön.

Fotó: Bíró Blanka

A kérdést a megemlékezésen Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője tette fel, rámutatva, nem elég a szabadságot kivívni, azt folyamatosan védenünk is kell.

Abban a pillanatban, hogy elkezdődik a szabadság csorbítása, újra felüti a fejét a félelem. Ma már tudjuk, a félelem újra itt jár közöttünk. Félünk, hogy vajon éppen melyik iskolánkat veszik el, kit visznek el, melyik feliratot, szimbólumunkat távolítják el, melyik köztéri szobrunkat gyalázzák meg

– mondta Brendus Réka.

Fotó: Bíró Blanka

Hozzátette, ha ezek megtörténhetnek, akár Sepsiszentgyörgyön is, azt jelenti, hogy a hatalom nem a szabadság, az emberi jogok, a méltóság védelmezője, biztosítója. Sorbán Anna Boglárka ifjúsági szónok az ’56-os emlékparkban szervezett megemlékezésen arról beszélt, büszkén vállaljuk, hogy magyarnak születtünk. „Ha hátranéznénk, biztos rádöbbennénk, hogy rajtunk, fiatalokon múlik a magyarság, a székelység jövője. Minket minden ideköt, ezért Székelyföldön dicső feladat magyarnak megmaradni, őrizve hagyományainkat” – mondta az ifjúsági szónok.

HIRDETÉS

Török József, a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezetének elnöke rámutatott, ’56 szelleme kötelez, majd felidézte, miként élte meg 62 évvel ezelőtt azokat a napokat, miként dobálták gyerekként a levegőbe a táskáikat a forradalom győzelmének örülve, majd hogyan hallgatták a rádióban könnyes szemmel a leverésének hírét, és miként hurcolták meg az embereket Erdélyben is, csak azért, hogy megfélemlítsék a közösséget.

Fotó: Bíró Blanka

A megemlékezésen közreműködött a Cantus Firmus Vegyes Kar, a Magyar Férfidalárda, a Plugor Sándor Művészeti Középiskola diákjai. A rendezvény áldással, himnuszénekléssel, koszorúzással, majd fáklyás felvonulással ért véget, a résztvevők az Erzsébet parkban a kommunizmus áldozatai emlékére felállított kopjafánál rótták le kegyeletüket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS