Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tanasă karácsonyi ajándéka: nem lehet egymás mellett a magyar-román felirat

Bíró Blanka 2019. december 23., 18:43 utolsó módosítás: 2019. december 23., 19:07

Felszólítást kapott Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Kovászna Megyei Törvényszéktől, amiben azt firtatják, hogy levették-e a a Dan Tanasă hivatásos feljelentő által kifogásolt kétnyelvű táblákat.

Dan Tanasă. Ezúttal a kétnyelvű táblák szúrták a szemét. Archív Fotó: Pál Árpád

Dan Tanasă kétszer is feljelentette a megyei önkormányzatot, mert az épület homlokzatán és

a bejárati ajtón egymás mellett volt a román és a magyar felirat, szerintük a magyar csak a román alatt kaphat helyet, mellette nem.

A Kovászna Megyei Törvényszék 2018. szeptember 20-ai határozatában arra kötelezte Tamás Sándort, hogy távolítsa el a feliratokat, majd 2019. június 25-én,

helyet adott a Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresetének, pénzbírságot helyezett kilátásba, amennyiben a határozatot nem hajtják végre.

A letakart feliratok. Meddig lehet ezt még fokozni? Fotó: Bíró Blanka

Arról döntöttek, hogy ha a tanácselnök nem hajtja végre a határozatot, minden nap késedelemért a minimálbér 20 százalékát kell kifizetnie. A homlokzatról már korábban eltávolították a feliratot, ott kompromisszumos megoldásként már nem Megyeháza, hanem Palat Administrativ/Közigazgatási Palota felirat szerepelt egy ideig.

A bejárat felett egymás mellett elhelyezett táblákat most az újabb felszólítás hatására letakarták a La mulți ani/Boldog Új Évet feliratokkal.

„Köszönjük az ügyeletes feljelentő karácsonyi ajándékát. Ez a per is arról szól, hogy a román és a magyar felirat ne legyen egyenrangú.

Így kezeli a román állam száz éve az egész magyar közösséget, minden területen igyekeznek azt üzenni, másodrangú polgárai vagyunk ennek az országnak. Értjük az üzenetet, bár nem tudjuk elfogadni. Nem tudok mást mondani: boldog karácsonyt!

– fogalmazott a történesek kapcsán Tamás Sándor. Kovászna Megye Tanácsa hivatalos felirata egyébként a bejárathoz viszonyítva, a fal jobb oldalán található, a hatályos előírásoknak megfelelő méretben és sorrendben, felül a román, alatta a magyar.

Az ADEC által fájlalt feliratok az épület homlokzatán és a bejárati ajtón voltak, mindkét esetben az épület arányainak megfelelően helyezték el egymás mellett.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS