Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Tamás Sándor: a románok lekésték a trianoni centenáriumot

Bíró Blanka 2020. június 04., 21:51 utolsó módosítás: 2020. június 04., 22:00

Soha semmit nem tudnak az elejétől a végéig rendesen véghezvinni – jelentette ki Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki területi szervezetének elnöke annak kapcsán, hogy Klaus Iohannis államelnök nem hirdette még ki a június 4-ét hivatalos román ünneppé nyilvánító „Trianon-törvényt”.

Tamás Sándor: a románok lekésték a trianoni centenáriumot
galéria
Fotó: Bíró Blanka

Felidézte, hogy a románok a saját országuk születésnapját is lekésték. „Ezt is lekésték. Mint ahogy arra sem volt elég száz év, hogy megszervezzék a saját országuk születésnapját.

2018-ban azt mondták, kétéves ünnepségsorozatot szerveznek, amely 2020 június 4-én, a trianoni diktátum évfordulóján csúcsosodik ki, amikor azt ünneplik, hogy kaptak egy hatalmas ajándékot az európai nagyhatalmaktól: Erdélyt”

– mondta a háromszéki politikus. Felidézte, hogy 2019-ben nem történt semmi, majd az „ajándékosztás” centenáriumát is lekésték.

„Mi erdélyi magyarok olyanok vagyunk a bukarestiek számára, mint a forró puliszka: meg akarnak enni, de nem tudnak lenyelni, mert égeti a nyelvüket” – válaszolt arra a kérdésre, hogy miként viszonyul a román hatalom Trianon évfordulóján az erdélyi magyarsághoz?

Száz év után ne a múltba tekintve, hanem a jövőbe lépve dolgozzuk fel a trianoni traumát

 – szögezte le Tamás Sándor, hangsúlyozva: az elmúlt 1100 évben sokan sokszor akarták vesztünket, akik ma már nincsenek sehol.

Van magyar jövő Erdélyben

Száz éve nehéznek tűnik június, de hogy magyarként túléljünk Székelyföldön, Erdélyben, meg kell találnunk mindennek a színét is a fonákja mellett – mondta Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke hangsúlyozta:

az elmúlt száz év fonákja, hogy egy olyan országban élünk, ahol nem tisztelnek bennünket, meg akarnak szabadulni tőlünk. A színe viszont az, hogy ennek ellenére itt vagyunk és jövőt tervezünk.

„Hiszek abban, hogy van magyar jövő Erdélyben, Székelyföldön. Ezt kell átadnunk a gyerekeinknek, unokáinknak” – mondta Antal Árpád.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat