Számos veszélyt rejt, ha túl korán adunk okostelefont a gyermekünk kezébe

Számos veszélyt rejt, ha túl korán adunk okostelefont a gyermekünk kezébe

Fotó: Farkas Áron

Szerezd vissza a családodat! – Légy okosabb az okostelefonnál, vedd vissza az irányítást! címmel tartott előadást nemrégiben Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő a kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központban. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében létrejött eseményen a gyerekek okostelefon-használatáról, a digitális világ rájuk leselkedő veszélyeiről, illetve a szülők és oktatók szerepéről is szó esett.

Farkas Áron

2024. április 28., 21:062024. április 28., 21:06

2024. április 28., 21:072024. április 28., 21:07

Bevezetőjében az előadó a jelenség tudományos hátterét ismertette, különböző kutatási eredmények alapján. Mint elhangzott,

2010 után az okostelefonok és a közösségi média elterjedésével a tinédzserek körében jelentősen emelkedett a depresszió és a szorongás, ebből adódóan pedig az önbántalmazás gyakorisága.

Ezzel egyidőben romlani kezdtek a gyerekek PISA-teszteken elért eredményei, és csökkent az élettel való elégedettségük is. A kutatások megállapították, hogy

az okoseszközök és közösségimédia-applikációk túlzott használata negatív hatással van a fiatalkorúak érzelmi- és agyi fejlődésére, ugyanakkor elveszi az időt olyan fontos tevékenységektől, mint az alvás, a személyes találkozások, vagy a fizikai aktivitás.

Minden veszélyes, ami kapcsolódik az internetre

A szakértő szerint minden internetre kapcsolódó telefonos applikáció potenciális veszélyforrást jelent a kiskorúak számára.

Idézet
A mai világban nyugodtan mehet a gyerek este a sötétben mindenfelé, mert aki veszélyes rá, az már nem ott van, hanem a neten, és különböző alkalmazásokon keresztül próbálja elérni”

– hívta fel a figyelmet a szakértő. Hozzátette, hogy

az online zaklatás terén a legnagyobb veszélyt a Snapchat, a Discord, az Instagram és a TikTok jelentik, a szülői felügyeleti szoftverek pedig csak negyedik-ötödik osztályos korig hatékonyak, azután a gyerekek megtanulják kijátszani.

Galéria

Fotó: Farkas Áron

Felmérésekből az is kiderült, hogy a kamaszok egyre több időt töltenek képernyő előtt, és egyre kisebb korban kapnak okostelefont.

2021-ben a 10-12 évesek képernyőideje 5,5 óra, a 13-18 éveseké 8,5 óra volt, 31 százalékuknak pedig már nyolcévesen volt telefonjuk.

A gyerekek figyelme több alkalmazás között oszlik meg, a számítástechnikai cégek saját fejlesztésű algoritmusaik segítségével igyekeznek részarányukat, és ezáltal a reklámbevételüket növelni.

Idézet
Az a platform, amelyik a legtovább bent tartja a gyereket, az fogja a legtöbb pénzt kapni a potenciális hirdetőktől. Ugyanis, ha hirdetni akarok, ott hirdetek, ahol a gyerekek vannak”

– magyarázta Pöltl Ákos.

Kiemelte, hogy bár a különböző alkalmazások látszólag ingyenesek, azokért valójában a figyelmünkkel fizetünk, ugyanakkor

használatuk közben adatokat is gyűjtenek rólunk, amiket később arra használnak, hogy még inkább nekünk tetsző tartalmakat ajánljanak, és ezáltal még több időre „magukhoz láncoljanak”.

Galéria

Fotó: Farkas Áron

A technológia az idegrendszer fejlődére is hatással van

A szakértő a digitális egészség kapcsán kitért a digitális eszközök idegrendszeri fejlődésre gyakorolt hatásaira is. Mint mondta, agyunknak mindig az a része fejlődik, amit használunk, így

azok a gyerekek, akik napi több órát töltenek a képernyő előtt, és elhanyagolják az olyan tevékenységeket, mint a sportolás, a kinti játék, vagy a társaikkal való személyes találkozás, nem tudják elsajátítani azokat a készségeket, amelyek felnőtt korban fontosak lennének.

„Ha a mai gyerek unatkozik, akkor vagy kap egy képernyőt, vagy a szülő játszik vele, pedig a gyereknek minden nap kellene unatkoznia legalább fél órát, mert akkor ki kell találnia, hogy mit csináljon.

Idézet
Elkezd gondolkodni, kreatívvá válik, és abból fejlődik ki a problémamegoldó gondolkodás”

– hangsúlyozta.

Pöltl Ákos szerint a mai gyerek esetében az is gondot jelent, hogy az okoseszközök használata és a videójátékok a normális szint többszörösére emelik az agy dopamin-szintjét, így azután kezdve

minden más tevékenység unalmassá fog válni számukra, függőség alakul ki náluk, és egyre többet kell játszaniuk azért, hogy jól érezzék magukat.

Galéria

Fotó: Farkas Áron

A „lövöldözős” videójátékok másik veszélye, hogy érzéketlenné tehetik a gyereket az erőszakkal szemben.

Idézet
Amerikában ez azt eredményezi, hogy a gyerek bemegy lövöldözni az iskolába, Európában pedig sokkal erőszakosabbakká a játszótéri verekedések”

– hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy hasonló folyamat játszódik le a pornográf tartalmak esetében is, amelyekhez a gyerekek egy egyszerű életkor-ellenőrzést követően hozzáférnek.

A felnőtt oldalakon a kiskorúak a valóságtól elrugaszkodott, erőszakos tartalmakkal találkoznak, így aki onnan szerzi az első élményeit, a későbbiekben unalmasnak fogja találni a valódi szexuális együttléteket.

Mi lehet a megoldás?

A bemutatott problémák megoldási lehetőségei kapcsán elmondta, véleménye szerint a tudatos internetezés egy mítosz, ugyanis egy gyereknek hiába magyarázzuk el, hogy hogyan használja a telefont, életkora és idegrendszeri fejletlensége miatt azt fogja tenni, ami neki jólesik.

Idézet
Ha a gyereknek ott van a zsebében egy készülék, és szabályokkal próbálom korlátozni, hogy mennyit használja, az képtelenség. Olyan szintű függőséget okoz, hogy a gyerek a dopamin miatt mindenképpen használni akarja”

– vélekedett.

Hozzátette: mivel a szülők általában nem értenek annyira a modern technikai eszközökhöz, így az okostelefonhoz sem, a gyerekek nem fogadják el a tőlük jövő tanácsot. Ugyanakkor a legtöbb szülő maga is telefonfüggő valamilyen szinten, így nem tud hiteles mintát mutatni gyermekének.

Idézet
A szabályokat a gyerek egy százalékban tartja be, a mintát pedig száz százalékban követi. Bármilyen szabályt hozhatok, ha én nem követem azt, a gyerek sem fogja”

– húzta alá.

Véleménye szerint a problémára a valós megoldást a szülők és a pedagógusok együttműködése jelentheti.

Idézet
Ha reggel összeszedik a telefont az iskolában, akkor azután senkinek nincs telefon. Nem azzal játszanak szünetben, a pedagógus tud oktatni, mert a gyerek figyel, a gyerek tud tanulni, mert nem vonja el a figyelmét a készülék”

– magyarázta, hozzátéve, hogy ez a „digitális védőburok” akkor tud igazán hatékonyan működni, ha a szülők oktatásával tovább lehet vinni családi szintre is, hogy a gyerek otthon is kontrollált módon használja a telefont.

Ennek első lépésként azt javasolja, hogy a gyerek ne vihesse be a készüléket a szobájába lefekvéskor, a szülő pedig azzal mutasson példát, hogy ő is ugyanígy tesz.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 25., kedd

Felszámolták a sertéspestisgócot Hargita megyében

Feloldotta kedden az egy hónapja elrendelt tilalmakat a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvész környékén a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság.

Felszámolták a sertéspestisgócot Hargita megyében
2024. június 25., kedd

„Örökölt” tulajdonjogi probléma miatt lehetetlen helyzetbe került a székelyudvarhelyi városháza és több lakó

Magántulajdonban lévő terület birtokbavétele és használata miatt hívta perbe a székelyudvarhelyi városházát egy illető, akinek saját területét törvénytelenül vette birtokba a korábbi városvezetés.

„Örökölt” tulajdonjogi probléma miatt lehetetlen helyzetbe került a székelyudvarhelyi városháza és több lakó
2024. június 25., kedd

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában

A villamossági vállalat értesítése szerint szerdán, június 26-án hat székelyudvarhelyi utcában lesz áramszünet javítási munkálatok miatt – adta hírül kedden a városháza.

Szünetelni fog az áramszolgáltatás szerdán több székelyudvarhelyi utcában
2024. június 25., kedd

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen

Három helyszínen üzemelt be párakapukat Kézdivásárhely önkormányzata annak érdekében, hogy a gyalogosok kicsit felfrissülhessenek a nyári forróság idején.

Párakapuk teszik elviselhetőbbé a hőséget Kézdivásárhelyen
2024. június 25., kedd

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába

Sertéspestis miatt karantén alá vont területről szállított harminc állatot egy furgonba zsúfolva egy román állampolgárságú férfi, a pénzügyőrök az M44-es autóút egyik pihenőjében állították meg a járművet Békés vármegyében.

A túlélésért küzdöttek az autóba zsúfolt sertések, mint kiderült, hiába
2024. június 25., kedd

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa

Elemi iskolásokkal foglalkozó pedagógusoknak, csoportvezetőknek hasznos kézikönyvet adott ki a sepsiszentgyörgyi Turul Iroda, a Berde Mózsa kör délutáni foglalkozásain 12 év alatt felgyűlt tapasztalatokat hasznosítva.

Kisiskolások lélekkel neveléséhez nyújt segédkezet a Turul Iroda kiadványa
2024. június 25., kedd

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program „Külhoni szervezetek működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatása” című pályázati kiírás keretében.

Közel kétezer külhoni szervezet nyert támogatást az Együttműködő Nemzet Program keretében
2024. június 25., kedd

Takarékosságra intik a Kovászna megyei vízfogyasztókat

A sepsiszentgyörgyi székhelyű regionális vízszolgáltató, a Közüzemek Rt. kedden felhívta a fogyasztók figyelmét: a szárazságra való tekintettel használják felelősséggel a vezetékes ivóvizet.

Takarékosságra intik a Kovászna megyei vízfogyasztókat
2024. június 25., kedd

Ajtótól falig rongáltak a vendég labdarúgók az elveszített osztályozó után

Nem bírták lenyelni a vereséget a resináriak a Gyergyószentmiklóson elveszített osztályozó után, az öltözőbe menet és odabent is rongáltak. Ezek helyreállítása a kisebb probléma, a 3. Liga kezdetéig azonban sokkal több a teendő a stadionban.

Ajtótól falig rongáltak a vendég labdarúgók az elveszített osztályozó után
2024. június 25., kedd

Lakóházban keletkezett tűz Sóváradon

Mintegy ötven négyzetméteren terjedtek el a lángok kedden délután egy sóváradi lakóházban. A Maros megyei tűzoltóság értesítése szerint nem történt sérülés.

Lakóházban keletkezett tűz Sóváradon
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!