HIRDETÉS

Népi mesterségeket oktatnak háromszéki fiataloknak

Bíró Blanka 2017. június 19., 18:15
HIRDETÉS

Nyári táborokban, ősztől pedig intézményesített keretek között sajátíthatják el a régi népi mesterségek fortélyait a háromszéki fiatalok.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola küldetésének és

egyik legfontosabb feladatának tekinti a szakképzést, valamint a régi mesterségek oktatását, különösen a kádár, népi kovácsolás, fafaragás, népi bútorasztalos szakma ápolását

HIRDETÉS

– hangsúlyozta Gáj Nándor, a tanintézet igazgatója.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Az iskola a nyár folyamán táborokat szervez: július utolsó két hétvégéjén Olaszteleken a népi iparművész címmel kitüntetett Nagy György műhelyében a kovácsmesterség alapjait lehet elsajátítani. Augusztus folyamán négynapos táborokat tartanak: Csernátonban, Haszmann László műhelyében a fafaragással, Bagoly Zoltán műhelyében a népi bútorasztalossággal lehet megismerkedni, Haralyban pedig Szőke Tibor Barna oktatja a kádármesterség alapjait.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

Októberben elkezdődik a kádármesterség, népi kovácsolás, fafaragás, népi bútorasztalosság alapszintű oktatása. Az oktatás hétvégi rendszerben zajlik a négy mester műhelyében, időtartama összesen 360 óra, amely gyakorlati és elméleti képzést is tartalmaz.

Az elmúlt héten az iskola a csernátoni Haszmann Pál Múzeummal partnerségben ez utóbbi műhelyeiben és kertjében 120 sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi középiskolás diáknak szervezett mesterségbemutató délelőttöt.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája

„A tömegtermelés kiszorította ezeket a szakmákat a piacról. Azonban a hagyományok éltetése megélhetést is jelent, hiszen ezek a tevékenységek látványosak, mesterségbemutatókat lehet szervezni a turistáknak, a termékek pedig egyediek” – fogalmazott Gáj Nándor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS