Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Ne maradjon az államnál – jövő péntekig még felajánlható az adó 2 százaléka

Bíró Blanka 2019. március 07., 22:00

Egy hetük maradt mindazoknak, akik szeretnék felajánlani a tavalyi év folyamán befizetett jövedelemadójuk 2 vagy 3,5 százalékát civil szervezeteknek, miután az idén március 15-e a határidő, ameddig a kitöltött 230-as űrlapokat el kell juttatni az Országos Adóhatóság (ANAF) területi székhelyére.

Ne maradjon az államnál – jövő péntekig még felajánlható az adó 2 százaléka
galéria
Fotó: Barabás Ákos

Felajánlásra buzdított csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is.

Éljünk ezzel a lehetőséggel, hiszen ez a pénz, ha nem rendelkezünk róla, az államkaszában marad. Mindenki találhat olyan tevékenységet, amit szívesen támogat: szociális területen, sport, kultúra terén, vagy az egyházaknak is fel lehet ajánlani a 2 százalékot. Ez nem bürokratikus, egyszerű meglépni

– fogalmazta meg a háromszéki politikus.

Emlékeztetett egyúttal, hogy minden évben az előző év adójáról lehet rendelkezni. Mint részletezte: 2017-ben például a sepsiszentgyörgyiek az egy évvel korábbi adóból 946 ezer lejt ajánlottak fel, tavaly viszont a 2017-es adóból csak 894 ezer lejnyit „adakoztak”.

A tavaly így a felajánlható érték 55,6 százalékáról rendelkeztek a város adófizetői, tehát az összeg közel fele az államnál maradt. „Ez azt jelenti, hogy majdnem kétszer annyi pénz kerülhetett volna a civil szervezetekhez” – irányította  rá a figyelmet Antal Árpád, aki azt is kiszámolta, hogy a személyi jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra csökkentésével 80 millió lejről 49 millió lejre csökkent a városban befizetett adóalap, ezzel arányosan kevesebb a felajánlható összeg is.

Így ha idén mindenki rendelkezik az adója két százalékáról, a támogatás értéke akkor is csak kevéssel haladja meg a tavalyelőtti szintet, tehát

jelentős kieséssel számolhat a civil szféra, ha nem sikerül mindenkit mozgósítani.

Idén március 15-;ig nyújt lehetőséget a kormány, hogy rendelkezzünk az  adónk 2 százalékáról, viszont az eddigi 2 százalék helyett a 3,5 százalék is felajánlható olyan civil szervezeteknek, amelyek pótolhatatlan, akkreditált szociális tevékenységet folytatnak.

Április elsejétől amúgy a törvény úgy változik, hogy egységesen minden civil szervezetnek 3,5 százalékot lehet felajánlani, de ez már csak jövő évre vonatkozik, mert az idei adományokról még a törvénymódosítás életbe lépése előtt kell rendelkezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat