Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: erősödik a magyarellenesség

Bíró Blanka 2019. március 23., 15:34 utolsó módosítás: 2019. március 23., 15:50

A magyarellenesség tartósan megmaradt Romániában, sőt rosszabbodott – ez derül ki a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tavalyi évre vonatkozó jelentéséből.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: erősödik a magyarellenesség
galéria
Fotó: Kocsis B. János

Benkő Erika a szolgálat vezetője  pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az ötödik évi jelentést állítják össze, ebben

az erdélyi magyarságot ért jogfosztásokat, a diszkriminációs eseteket, a közösség ellen irányuló politikai támadásokat, a nyelvi és közösségi jogok csorbítását ismertetik.

Az angol nyelvű, évről évre vaskosabb dokumentumot a romániai külképviseleti szolgálatokhoz, a nemzetközi jogvédő szervezetekhez, és idén az erdélyi polgármesterekhez juttatják le, mert mint Benkő Erika fogalmaz

le kell bontani a tévképzeteket, a hamis információt, amit Románia terjeszt, hogy modellértékűen megoldotta a kisebbségek helyzetét.

Az elmúlt évben 25 feljelentést nyújtottak be az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, 11 esetben fordultak a Nemzeti Audiovizuális Tanácshoz, 25 esetben gyűlöletbeszéd miatt indítottak eljárást, 13 etnikai diszkriminációs ügyük volt.

Az Országos Labdarúgó Szövetséghez (FRF) nyolc alkalommal fordultak, ennek következményeként összesen 16 500 lejes pénzbírságot szabtak ki a kluboknak a különböző hatóságok. Húsz hírlevelet küldtek ki a jogfosztásokról, több mint 2500 címre.

Négy fellebbezés alatt álló szimbólumhasználattal kapcsolatos per van folyamatban, négy büntetőperben zajlanak kihallgatások, hat ügyben tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen rongálás miatt.

Fotó: Kocsis B. János

A jelentés fejezetenként összefoglalja a nyelvi jogok gyakorlásával kapcsolatos nehézségeket, kitér a közösséget ért etnikai diszkriminációra – különös tekintettel az oktatásra, az egészségügyre –, idén ebbe a fejezetbe került a Beke-ügy, a terrorváddal elítélt kézdivásárhelyiek ügye.

Taglalják a nemzeti és regionális szimbólumok állami szintű üldöztetését, a magyar közösségnek címzett gyűlöletbeszédet, a sportban, a központi és a közösségi médiában, valamint

egyes román politikai vezetőknek a magyarsággal szembeni uszító magatartását, és kitérnek a tulajdon visszaszolgáltatásának akadályaira is.

Az Amerikai Egyesült Államok emberjogi jelentésének megjelenése előtti időpontra időzítették a sajátjuk kiadását, mert korábban is előfordult, hogy azt alapul vették – mondta el Benkő Erika.

Fontosnak tartják, hogy minden hasonló esetben gyorsan és hatékonyan reagáljanak, arra biztatnak, hogy bármilyen jogfosztást, hátrányos megkülönböztetést jelezzenek a szolgálatnak a Facebook-oldalukon keresztül. Úgy érzékelik a polgárok egyre tudatosabbak, gyakran jól dokumentált esetekkel keresik meg a szolgálatot.

A jelentés a mikoimre.ro honlapon is megtalálható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat