Mezőgazdaság nélkül nincs jövő: Mezőpanitban tartotta XI. gazdanapját az RMGE Maros

Mezőgazdaság nélkül nincs jövő: Mezőpanitban tartotta XI. gazdanapját az RMGE Maros

Az esős, szeles időjárás ellenére sokan eljöttek a mezőpaniti gazdanapra

Fotó: Makkay József

Mezőpanitban tartotta a XI. Marosszéki Gazdanapot az RMGE Maros gazdaérdekvédelmi szervezet. A Maros megyei esemény fővédnökségét elvállaló Nagy István budapesti agrárminiszter szerint a gazdákra nehezedő Kárpát-medencei gondokat csak összefogással lehet orvosolni. 

Makkay József

2022. szeptember 18., 22:252022. szeptember 18., 22:25

2022. szeptember 18., 22:282022. szeptember 18., 22:28

A Székely-Mezőség második legnagyobb magyar falujában, a Marosvásárhelytől 12 kilométerre fekvő Mezőpanitban tartotta meg a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete (RMGE Maros) a XI. Marosszéki Gazdanapot. A mintegy harminc működő gazdakörrel rendelkező gazdaérdekvédelmi szervezet évi rendszerességgel más Maros megyei településen tartja meg legnagyobb rendezvényét, amelynek idén dr. Nagy István agrárminiszter volt a fővédnöke.

Galéria

Nagy István mezőgazdasági miniszter meglátogatta a gazdakörök és az árusok standjait

Fotó: Makkay József

A budapesti mezőgazdasági minisztert elkísérte Varga Péter Miklós, a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának új vezetője is.

Az esős, szeles időjárás ellenére a Mezőcsávási fúvószenekar hívogatójára vasárnap népes közönség gyűlt össze a traktoros felvonulással, marosszéki termékek vásárával, gazdaköri gulyásfőzéssel, dalkörök, fúvószenekarok és néptánccsoportok előadásával színesített rendezvényre.

Galéria

Nagy István agrárminiszter szerint az erdélyi gazdák számára a szövetkezés jelenti a jövőt

Fotó: Makkay József

Nagy István agrárminiszter beszédében a 45 éve elhunyt erdélyi polihisztor, Kós Károly szavait idézte: „Számba kell venni erőinket, szerveznünk kell a munkát, tudnunk kell a célt, amit el akarunk érni.” A gazdákat sújtó nehézségekről szólva, elmondta, a világban repedeznek az eddig biztosnak hitt alapok.

Idézet
Járvány söpört végig, amelynek következményeit ma is érezzük. A szomszéd országban dúló háború hatásai bizonytalanságba taszítják egész Európa gazdaságát. Ebben a helyzetben az agrártermelőknek is egyre több és egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük

– fogalmazott a szaktárca vezetője, aki azt is hozzátette, hogy a folytonos változásban minden korábbinál nagyobb szükségünk van egymásra. A gazdatársadalom csak együttes erővel tudja biztosítani családja boldogulását és az évszázadok óta itt élő és termelő, gazdálkodó magyarság egészét.

Az előttünk álló változásokról szólva, a miniszter a legfontosabb stratégiai útjelzőket hangsúlyozta: termelői jövedelem és nyereségesség megőrzése és növelése; nemzedékváltás; öntözésfejlesztés; erdősítés; agrármodernizáció és digitalizáció. Szavai szerint ha nem haladunk együtt ezen az úton, akkor lemaradunk. Ha nem „állunk bele” a változásokba, akkor csak helyben toporgunk.

A Kárpát-medencei együttműködés kapcsán a miniszter felhívta a figyelmet a jövő útjára, a szövetkezetekre. Ez egyfelől összeszervezi az egyéni termelői kapacitásokat, másfelől a piacon is képes megfelelő alkuerőt felmutatni.

Idézet
Úgy látom, itt Székelyföldön már elindult egy ilyen irányú gondolkodás, egyre több sikeres szövetkezet létrejöttének és működésének lehetünk szemtanúi. Fontos, hogy ez a szemlélet még inkább erőre kapjon, mert az európai uniós finanszírozási gyakorlat a továbbiakban is a szövetkezetek támogatását helyezi előtérbe, ahogyan azt a román kormány is teszi

– fogalmazott a budapesti politikus.

Galéria

Fazakas Miklós, az RMGE Maros szervezet elnöke

Fotó: Makkay József

A főszervező RMGE Maros elnöke, Fazakas Miklós nyárádkarácsonyi agrárvállalkozó köszöntőbeszédében úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban a gazdáknak rendkívüli körülmények között kellett helytállniuk a világjárvány, az elszabadult energia- és üzemanyagárak és a szomszédunkban dúló háború miatt, amit idén egy hideg tavasz és egy több évtizede nem látott szárazság tetőzött. Az egyesület tevékenységéről szólva

az elnök felsorolta a három évtizede tartó közösségépítés fontosabb állomásait, amelyek közül kiemelkedik a gazdák szakmai képzése és a Maros Gazda Kft. bejegyzése, amely lehetővé teszi, hogy a gazdakörök tagjainak kedvező áron vásárolják meg a termeléshez szükséges alapanyagokat.

A gazdák termékeinek értékesítését segítő terv részeként az egyesület nyolc kategóriában jegyeztette be a Marosi termék védjegyet. A gazdaszervezet elnöke megköszönte a magyar kormány határon túli vidékfejlesztési programját, amelynek segítségével nagyon sok székelyföldi gazda jutott támogatáshoz.

Bodó Előd Barna, Mezőpanit község polgármestere arról beszélt, hogy ezen a vidéken hagyományosan mezőgazdaságból éltek meg az emberek, habár ez mára átalakult: modernebbek lettek az eszközök és kevesebb a gazda, de a község területének kétharmadán ma is mezőgazdasági tevékenység folyik. A polgármester is kiemelte a magyar kormány erdélyi vidékfejlesztési támogatását, amelynek segítségével sikerült gyökeresen megújítani a mezőpaniti gazdák gépparkját.

Nicu Vasile, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája (LAPAR) elnöke beszédében kiemelte erdélyi tagszervezetük, az RMGE Maros hatékony tevékenységét az országos gazdaérdekvédelemben. A bukaresti szakember szerint rendeznünk kell sorainkat, mert igen nehéz idők jönnek:

a mostani gazdasági válság sokkal súlyosabb lesz, mint az előző.

De meggyőződését fejezte ki, hogy a gazdatársadalom túllép ezen, és kezelni tudja a rá nehezedő gondokat.

Galéria

Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár

Fotó: Makkay József

A román gazdaszervezet vezetőjének meglátásait Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkár is osztotta, hangsúlyozva, hogy a mezőgazdaság meg fogja állni a helyét, mert mezőgazdasági termelés nélkül nincs jövő.

Idézet
A koronavírus-járványnak és a háborúnak szerintem egyetlen pozitív hatása volt, hogy az emberekben megérett a gondolat: mezőgazdaság nélkül nincs élet. Minden gazdasági ágazat fontos, de a háttérbe szorított mezőgazdaságból most a legfontosabb gazdasági tényező lett

– fogalmazott az RMDSZ-politikus.

A gazdarendezvényen felszólalt Kolcsár Károly parlamenti képviselő és Vass Levente egészségügy államtitkár, a Romániai Magyar Kisgazda és Kivállalkozói Platform elnöke is. Kolcsár arról biztosította a gazdákat, hogy az RMDSZ képviselői mindent megtesznek azért, hogy mérsékeljék a gazdák vállára nehezedő nagy terheket. Vass Levente szerint Novák Katalin és Klaus Iohannis bukaresti találkozója új helyzetet teremt a román-magyar kapcsolatokban. Az új, közös programok megvalósításához szerinte nem csak magyar, hanem román részről is nyitás van.

Galéria

Fazakas Miklós adta át Nagy Istvánnak a Pro Agricultura Transilvaniae díjat

Fotó: Makkay József

Az RMGE Maros idén is kiosztotta a Pro Agricultura Transilvaniae érdemdíjakat azok számára, akik a legtöbbet tették az egyesület három évtizedes tevékenységében. A díjazottak névsora: Biró Csaba (posztumusz) RMGE Maros elnökségi tag, a Sóváradi gazdakör elnöke, Kocsik József (posztumusz), az RMGE Arad elnöke, Tolokán Zoltán, Ludasi gazdakör elnöke, Ráduly György, Udvarfalvi gazdakör elnöke, Kacsó Antal, Torboszlói gazdakör elnöke, Seprődi József szakoktató és borász, a dicsői Szent Márton Borlovagrend alapító tagja, Deé Árpád oktató, szakmai tanácsadó, Kedves Domokos oktató, szakmai tanácsadó, Jörg Vill svájci kormánymegbízott, az Agrom Ro egyesület alapítója, a Maros szervezet szakmai támogatója, Szabó Zoltán, a Hangya Szövetkezet alelnöke, dr. Pauk János, GK Szegedi nemesítő és dr. Nagy István agrárminiszter.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Az olvasásnépszerűsítést célozta meg a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola

Több mint nyolcvan könyvvel gazdagodott a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola könyvtára Az élethosszig tartó tanulás kulcsa: az olvasás című projekt keretén belül – tájékoztat az oktatási intézmény közleményben.

Az olvasásnépszerűsítést célozta meg a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola
2024. május 28., kedd

Magyarország agrárminisztere: hinnünk kell a saját termékünk minőségében

Ha nem hiszünk a saját termékünk minőségében, ha kiszolgáltatjuk magunkat az importnak, az súlyos veszteség – vélekedett Nagy István magyar agrárminiszter a magyarországi és székelyföldi gazdák együttműködésének fontosságáról tartott sajtóbeszélgetésen.

Magyarország agrárminisztere: hinnünk kell a saját termékünk minőségében
2024. május 28., kedd

Kiderült, hogy kik a legjobb fizikus diákok Erdélyben

Tizenegyedik alkalommal szervezték meg az Alfa és Omega Országos Fizikaversenyt Erdély legjobb hetedikes és nyolcadikos fizikusai számára. A hétvégén tartott országos döntőt a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban rendezték meg.

Kiderült, hogy kik a legjobb fizikus diákok Erdélyben
2024. május 28., kedd

Elsőfokú árvízkészültség szerda éjfélig Hargita megyében is

Elsőfokú (sárga jelzésű) árvízvédelmi készültséget rendelt el kedden az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország tizennégy megyéjére.

Elsőfokú árvízkészültség szerda éjfélig Hargita megyében is
2024. május 28., kedd

Esküvő után a kórházba – ételmérgezés gyanújával vizsgálódnak a hatóságok

Ételmérgezésre jellemző tünetekkel jelentkezett öt személy vasárnap a marosvásárhelyi sürgösségi ügyeleten, miután esküvőn vettek részt egy vendéglőben. Kettőjüket beutalták a fertőző betegségek klinikájára.

Esküvő után a kórházba – ételmérgezés gyanújával vizsgálódnak a hatóságok
2024. május 28., kedd

Ötszáz az új tízezer – nem történt rendbontás az FK meccsén

Száznyolcvannál több csendőr, hatósági ember vigyázta a rendet a hétfő esti FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo szuperligás labdarúgó mérkőzésen a sportpálya közelében és az Erőss Zsolt Arénánál.

Ötszáz az új tízezer – nem történt rendbontás az FK meccsén
2024. május 28., kedd

Nem a medvéket, hanem a vadállatokat kell felhozni problémaként, hogy EU-s szinten foglalkozzanak velük

Négy fő témát érintettek egy keddi csíkszeredai kampányeseményen: a vidék kulturális fejlesztését, a fiatalok esélyegyenlőségét, a medvekérdést, továbbá a brüsszeli gyakornoki programot.

Nem a medvéket, hanem a vadállatokat kell felhozni problémaként, hogy EU-s szinten foglalkozzanak velük
2024. május 28., kedd

Záporok és felhőszakadások várhatók ma és holnap

Kiadós esőkre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat tizenhét megyére.

Záporok és felhőszakadások várhatók ma és holnap
2024. május 28., kedd

Marosvásárhely három UNITER-díjjal gazdagodott

A marosvásárhelyi Székely Csaba vehette át a legjobb, ősbemutatóként színpadra alkalmazott szövegért járó UNITER-díjat hétfőn este Bukarestben.

Marosvásárhely három UNITER-díjjal gazdagodott
2024. május 28., kedd

Négy ember halt meg Bihar megyében, miután egy nyerges vontató ütközött egy személyautóval

Súlyos autóbaleset történt kedden reggel a Bihar megyei Pusztaújlakon, négy személy a helyszínen életét vesztette.

Négy ember halt meg Bihar megyében, miután egy nyerges vontató ütközött egy személyautóval
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!