Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Még egy lépéssel közelebb a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályának fejlesztéséhez

Bíró Blanka 2019. január 08., 20:02
HIRDETÉS

Nyolcmillió lejből bővíthetik a sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályát, a finanszírozási szerződés januári aláírását követően. Mint az egyik megyei önkormányzati képviselő rámutatott, nemcsak az infrastruktúrán, hanem a hozzáálláson is van mit javítani.  

Jelentős fejlesztésekre készülnek Fotó: Kocsis B. János

A sepsiszentgyörgyi kórházat fenntartó Kovászna Megye Tanácsa keddi rendkívüli ülésén szavazta meg, hogy részt vesznek a Regionális Operatív Programban nyert pályázatuk lebonyolításában. Még ebben a hónapban aláírják a finanszírozási szerződést, amely értelmében nyolcmillió lejből fejleszthetik a létesítmény sürgősségi osztályát. Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke az ülésen elmondta,

szinte megháromszorozzák a sürgősségi osztály felületét,

a meglevő épülethez új szárnyat építenek, hozzáférési útvonalat alakítanak ki a mentőautóknak, új műszereket – röntgenkészüléket, komputertomográfot – vásárolnak, szétválasztják a felnőtt és a gyermek sürgősségi osztályt. Az osztályon jelenleg hetven alkalmazott dolgozik, tavaly 35 ezer esetet láttak el.

A vidéken tapasztalható háziorvos-hiány a megyei kórház sürgősségén csapódik le, 40-50 százalékkal nőtt az esetek száma, ezek fele az alapellátás szintjén megoldható lett volna

– részletezte a tanácselnök. Fazakas Péter, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) önkormányzati képviselője az ülésen felszólalt, és arra mutatott rá, hogy az elmúlt években rengeteg pénzt fordítottak a kórház fejlesztésére, ám még mindig van javítanivaló: az infrastruktúra további korszerűsítésre szorul, a hozzáálláson is változtatni kell.

HIRDETÉS

Az önkormányzati képviselő saját tapasztalata alapján mondta el, hogy a tüdőbeteg rendelőintézetben a húsz négyzetméteres váróban ötven beteget „csődítenek össze”, bár a hivatalos program szerint tíz órakor kezdődik a rendelés, az első orvos egy órakor kezdett. Hozzátette, több panasz is érkezett hozzá, többek között arról, hogy karácsonykor a kórházban hidegen adták a levest a betegeknek.

Az infrastruktúrán és a hozzáálláson továbbra is javítani kell 

– mondta a néppárti politikus. Tamás Sándor válaszában kifejtette, a tüdőbeteg rendelőintézet helyett újat építenek, ennek a látványterve elkészült, az idei költségvetésben kérnek kormánypénzt a beruházásra. „Ha nem kapunk kormánytámogatást saját erőforrásból fogjuk megépíteni” – mondta a tanácselnök. Hozzátette, a belső szervezés, a hozzáállás nem tartozik a hatáskörébe.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS