HIRDETÉS

Súrlott Grádics: félig műanyag, félig bádog

Vass Gyopár 2014. július 02., 18:19 utolsó módosítás: 2014. július 02., 19:20

Újabb fordulatot vett a hét végén a Súrlott Grádics tetőzetének története: a bal oldali részt fekete műanyag zsindelytáblákra cserélték, a Croco bár felett pedig jelenleg is a néhány hete kihelyezett palaszürke bádoglemez díszeleg.

Fotó: Boda L. Gergely

„Hát ezzel is baj van? Ez a tető hasonlít a leginkább a kátrányra!” – mondta a Croco bár pultosa, aki érdeklődésünkre, hogy hol érhetjük el a másik épületrész tulajdonosát, aki a felújítási munkálatokat kezdeményezte, azt mondta, több mint egy hete nem találkozott vele, biztos szabadságon van, és a telefonszámát sem tudja. A kocsmárosné szavaiból tehát az körvonalazódik, hogy Ovidiu Ioan Cândea tulajdonos hiányában kezdték el a hétvégén az egykori híres épület tetőjének kicserélését – másodjára az elmúlt néhány hétben.

Telefonon próbáltuk elérni Hegedüs Csillát, a Kulturális Minisztérium államtitkárát, ám sajtóreferensétől azt a választ kaptuk: az ügyben illetékes helyi szakembereket keressük.  

Nicolae Băciuţ, a Maros Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság elnöke megkeresésünkre a következőket mondta: „A tulajdonost felszólítottuk, hogy amíg az épület felújítása műemlékvédelmi szempontból nem tisztázott, hagyja abba a munkálatokat. Ezek után ő ügyvéd előtt nyilatkozta, hogy betartja a szabályokat, mire én újabb hivatalos átiratban értesítettem, hogy folytathatja a munkálatokat, a Szebeni Területi Műemlékvédő Bizottság által jóváhagyottak értelmében”.

Felvetésünkre, hogy a másodjára feltett tetőfedőlemezek műanyagból vannak, amelyek tudomásunk szerint nem számítanak hagyományos építkezési anyagnak, Băciuţ azt mondta: ez egy cseréphez hasonlító lemez, amint azt az engedélyek között szereplő kiegészítő dokumentáció is előírja. „Úgy hiszem, ezúttal a megfelelő anyagot használták” – vélekedett.

Kérdésünkre, mi történik akkor, ha a másodjára feltett lemezről is kiderül, hogy műemlékvédelmi  szempontból nem megfelelő, az igazgató elmondta: „A munkálatok befejezésekor egy átvételi bizottság kiszáll a helyszínre. Ha megállapítja, hogy a felújítás során nem megfelelő anyagot használtak, a tulajdonosnak harmadjára is ki kell cserélnie a tetőt. Addig cseréli, amíg olyan nem lesz, mint amit az engedély előír”.

Mint arról nemrég cikkeztünk, a Maros Megyei Kulturális és Örökségvédelmi Igazgatóság által kiállított engedélyen az áll, hogy a Súrlott Grádics felújítása során csak hagyományos anyagokat használhatnak, a tetőt pedig kötelező módon cserép kell fedje. Akkor azt kérdeztük az igazgatótól, miként lehetséges mégis, hogy bádoglemez van az egykori vendéglőn, amire Nicolae Băciuţ válasza a következő volt: az általuk kiállított engedély csak néhány sornyi szöveget tartalmaz, amelyben nem lehet feltüntetni a felújítás összes részletét. Ezek a kiegészítő dokumentumokban szerepelnek.

A szebb napokat is látott B kategóriás műemléknek valószínűleg nemcsak a tetőzete nem felel meg a szakmai előírásoknak: elképzelhető, a tulajdonosnak el kell távolítania a külső falakról a poliszitirol hablemezeket, ezenkívül a műanyag ablakokat, nyílászárókat, és kérdések merülnek fel a tetőzet oldalsó részén kiugró két nagy manzárdablak szabályosságával kapcsolatban is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS