Lekerült a magyar felirat a csíkfalvi községházáról

Lekerült a magyar felirat a csíkfalvi községházáról

Fotó: Gligor Róbert László

Csíkfalvát szemelte ki tavaly nyáron a magyarellenességéről ismert Dan Tănasa, és feljelentést tett a Maros megyei prefektúrán. Ennek nyomán a kormánybiztos előbb csak magyarázatot kért, utána már felszólítást küldött a községvezetőnek: minden nemhivatalos jelképet, feliratot távolítsanak el az intézményről.

Gligor Róbert László

2014. február 01., 16:392014. február 01., 16:39

2014. március 06., 14:392014. március 06., 14:39

Miután a székely zászlók ellen indított „hadjárat” nem járt a kívánt sikerrel Maros megyében, és a legtöbb helyen továbbra is sértetlenül az önkormányzatok épületén maradtak az aranysárga-kék lobogók, a Maros megyei kormánybiztos ismét bizonyítani akarja a törvény biztosította „erejét”. Ezúttal a nyárádmenti Csíkfalvára „húzta ki a nyilat”, és sikerült elérnie, hogy a községháza homlokzatáról lekerüljön az intézmény köznyelvi, magyar megnevezése. Többen úgy vélik, hogy a nyugdíjba készülő prefektus „hattyúdaláról” van szó, ennek ellenére a csíkfalvi épület egyelőre „csonkán” marad.

Ismét Tănasa a feljelentő

A közérdekű információkhoz való szabad hozzáférést szavatoló 2001. évi 544-es törvényre hivatkozva a a magyarellenességéről és notórius feljelentőként ismert sepsiszentgyörgyi Dan Tănasa elektronikus postán küldött levélben fordult a Maros megyei prefektushoz, azt kérve, hogy a kormánybiztos közölje vele: hány polgármestert hívott perbe, hogy azok eltávolítsák a polgármesteri hivatalok homlokzatáról a magyar megnevezést. Példaként a csíkfalvi polgármesteri hivatalt emlegeti, ahol a Községháza felirat áll az épületen. Mivel kérésére nem kapott választ, augusztus 27-én közigazgatási feljelentést fogalmazott meg, ismételten kérve az információkat.

Ennek nyomán Corneliu Grosu prefektus szeptemberben arra kérte a csíkfalvi önkormányzatot, hogy vizsgálja meg: amikor a Községháza feliratot kihelyezték, tiszteletben tartották-e a kisebbségi anyanyelvhasználatot szabályozó 2001. évi 1206-os kormányrendelet előírásait. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézmény megnevezését magyar nyelven is fel lehet tüntetni, de ugyanakkora méretű, színű és alakú betűkkel, mint ahogyan a román nyelvű megnevezésben áll, és hogy ez a román felirat alá kerülhet. Ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az épület homlokzatára és az intézményvezető irodájában a törvény értelmében két trikolór között ki kell legyen függesztve az állami címer is. Az átirat kitért arra is, hogy idegen állam zászlaja csak hivatalos látogatások, ünnepségek idején lehet kitűzve a székházon. Ez nyilvánvalóan a székely zászlóra vonatkozott, miután az tavaly az épületen maradt.

Azt követően, hogy ügyvéddel vizsgáltatták meg a kormánybiztos levelét, a csíkfalvi önkormányzat épületére a létező román zászló mellé kitűztek még egyet, valamint kifüggesztették a címert is. A Csíkfalva Község és a Helyi Tanács intézménynevek már azelőtt ki voltak függesztve, a törvényes előírásoknak megfelelően két nyelven.

Két évig nem zavart senkit

Az csíkfalvi önkormányzat 2010-ben költözött új székházba, ezután kerültek ki a hivatalos intézménytáblák is a homlokzatra. A lakosság kérését figyelembe véve 2011-ben a bejárat felé fából készített betűkkel felkerült a Községháza felirat is. Ugyanis sokan igényelték, hogy a köznyelvben élő intézménynév jelenjen meg magyarul az épületen. Mintegy két évig ez nem zavart senkit, mígnem Dan Tănasanak szemet szúrt, és a kormánybiztoshoz forult. A prefektusnak novemberben küldött válaszukban a csíkfalviak közlik, hogy a zászló- és címerhasználat kérdésében mindenben eleget tettek a törvény előírásainak, de nehezményezik azt, hogy Dan Tănasa nem hozzájuk fordult panaszával. Sőt, ha az esetleges törvénysértések kérdésében felkereste volna a polgármestert, akkor a község társadalmi-gazdasági kérdéseit, problémáit is bemutatták volna neki.

Büntetést helyeztek kilátásba – lekerült a felirat

Január 7-én a kormánybiztos ismét átiratban fordult a csíkfalvi önkormányzathoz. Ebben az anyanyelvhasználatra vonatkozó 2001. évi 1206-os, valamint az országzászlóra és himnuszra vonatkozó, ugyanazon évi 1157-es kormányhatározatot emlegeti fel, de nem felejti el arra sem felhívni a figyelmet, hogy ezek be nem tartása 25 és 50 ezer lej közötti összeggel büntetendő. Ezek értelmében felszólította a polgármestert, hogy az önkormányzati székházon legyen elhelyezve a kétnyelvű intézménynév és a román zászló, továbbá távolítson el minden nemhivatalos feliratot, függetlenül, hogy az milyen nyelven áll ott. Ez kimondatlanul a csak magyarul felhelyezett Községháza szóra vonatkozik.

Január 30-án délután a felirat le is került az épület bejárata feletti párkányról.

Lesz felirat, de nem tudják mikor

Az esettel kapcsolatban megkerestük Balogh István polgármestert, aki elmondta: az ügyvéddel többször is egyeztettek ezekben a vitás kérdésekben. Bár úgy vélik, hogy a prefektusi felszólításnak nincs törvényes alapja, ugyanis nem követtek el törvénysértést, az ügyvéd azt javasolta: a székely zászló maradjon a helyén, de a Községháza feliratot vegyék le mindaddig, amíg a „helyzet el nem csendesül”.

Arra a kérdésünkre, hogy ez mit jelent, a községvezető elmondta: amíg nem jön egy „okosabb kormány”, amelyik nem ilyesmikkel foglalkozik. Kérdésünkre a polgármester megerősítette: egyelőre maradnak a hivatalos kétnyelvű táblákkal, de a Községháza felirat nélkül, amelyről viszont ő sem tudja, hogy mikor kerülhet vissza helyére. Ha volna rá precedens, azaz valaki már pert nyert volna hasonló esetben, rögtön visszahelyeztetné a feliratot.

A polgármester azt is kifejtette: ha nem távolítja el a feliratot, a prefektus megbünteti őt, mint intézményvezetőt. Ha a bírságot az önkormányzat pénzéből fizetné ki, azt törvénytelennek minősítené a számvevőszék és beperelné a hivatalt. Az ügyvéd szerint ez a per akár évekig is elhúzható, de nem ajánlatos belemenni.

Balogh Istvántól azt is megtudtuk, ha nem csitulnak ezek a megnyilvánulások, és nem lehetséges a felirat visszahelyezése a homlokzatra, akkor más megoldásban is gondolkodnak: építkezési engedélyt váltanak és teljesen törvényesen felállítanak egy díszkaput a községháza lépcsőjénél, arra kerül majd a Községháza felirat. Persze, ez még idő és pénz függvénye – zárta le a kérdést az elöljáró, végezetül hozzátéve: karácsony előtt ismeretlen személyek egy sötétkék autóval járták végig a Nyárádmentét, és minden önkormányzati székházat lefényképeztek. Ezt több polgármester is látta, s bár a rendszámot nem jegyezték fel, tudni vélik, hogy a megyei prefektúra autójáról van szó.

Tavaly a zászlót vették le

Mint ismeretes, tavaly a székely zászló ügyében indított „hajtóvadászatot” a Maros megyei prefektus a nyárádmenti önkormányzatoknál. Míg egyesek „kerek perec” kijelentették, hogy a székely zászló nem más állam szimbóluma, ezért nem távolítják el az önkormányzatok homlokzatáról, addig Csíkfalván és Nyárádgálfalván néhány napra lekerült a lobogó. Akkor azt nyilatkozta megkeresésünkre Balogh István, hogy amint tisztázódik a zászlók kihelyezésének törvényessége, jogossága, visszahelyezik azt. A február 8-án eltávolított székely zászlót 13-án ismét kitűzték a homlokzatra.

A mostani csíkfalvi esetet kiprovokáló Dan Tănasa ugyanaz a személy, akinek kérésére tavaly a megyei prefektúra Makfalván is „intézkedett” a református egyház területén kihelyezett piros-fehér-zöld zászló ügyében. A kormánybiztos hasonló pénzbírság kirovását helyezte kilátásba, ezzel elérte azt, hogy a presbitérium levétette a zászlót, bár az csak magyar jelkép, és nem Magyarország zászlaja volt. A faluközpontban azóta is lobogó nélkül áll a zászlórúd.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 04., szombat

Útlezárás Maroskece közelében

Szombaton 16 óráig lezárják a 15-ös jelzésű (E578), Marosvásárhely és Kolozsvár közötti országút Maroskece-közeli (15. és 23. kilométer között) szakaszát.

Útlezárás Maroskece közelében
Útlezárás Maroskece közelében
2023. február 04., szombat

Útlezárás Maroskece közelében

2023. január 26., csütörtök

Fotográfia és művészet témában beszélgetnek

Fotográfia és művészet címmel szervez kerekasztal-beszélgetést a Művészeti és Népiskola január 26-án 16 órától a sepsiszentgyörgyi Föld Szint közösségi téren.

Fotográfia és művészet témában beszélgetnek
Fotográfia és művészet témában beszélgetnek
2023. január 26., csütörtök

Fotográfia és művészet témában beszélgetnek

2023. január 24., kedd

Búvárok is keresik az eltűnt Dózsa György községi férfit

Egy eltűn férfit keresnek Dózsa György községben a Nyárád folyó mentén. Kedden az akcióhoz a Maros megyei rendőrség és tűzoltóság, egy búvárcsapat és helyi önkéntesek is csatlakoztak – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság.

Búvárok is keresik az eltűnt Dózsa György községi férfit
2023. január 24., kedd

Péter Ferenc: száz éve a közbirtokosság tulajdona a patinás épület

A telekkönyvi hivatal nyilvántartása szerint a Bolyai utca 5. szám alatti marosvásárhelyi ingatlant 1915-ben telekkönyvezték a Marosszéki Közbirtokosság tulajdonába – reagált a Székelyhonnak Péter Ferenc a Maros Közbirtokosság elnöke.

Péter Ferenc: száz éve a közbirtokosság tulajdona a patinás épület
2023. január 23., hétfő

Nem a városé a régi vármegyeháza?

Marosvásárhelyen a Bolyai téren levő, 550 000 euróra felértékelt ingatlannal 2020-ban még a város rendelkezett, 2023-ban azonban már a szovátai székhelyű Maros Közbirtokosság szerepel a telekkönyvi kivonaton tulajdonosként.

Nem a városé a régi vármegyeháza?
Nem a városé a régi vármegyeháza?
2023. január 23., hétfő

Nem a városé a régi vármegyeháza?

2023. január 14., szombat

Önerőből próbálnak felzárkózni a Kis-Küküllő menti borászok

A Kis-Küküllő menti bornak régi hírneve van, a kisgazdák azonban nehezen tudnak megbirkózni a bürokratikus hatósági elvárásokkal. 2022 végén egy egrestői borpincében jártunk.

Önerőből próbálnak felzárkózni a Kis-Küküllő menti borászok
2023. január 14., szombat

Ingyenesen lehet buszozni Marosvásárhelyen a hétvégén

Szombaton és vasárnap ingyen lehet utazni a városi buszokon Marosvásárhelyen. A városi önkormányzat még tavaly döntött arról, hogy a tömegközlekedési eszközök használatának népszerűsítése érdekében lehetővé teszi, hogy hétvégén ingyen lehessen utazni.

Ingyenesen lehet buszozni Marosvásárhelyen a hétvégén
2023. január 13., péntek

Több mint 500 millió lejből fejlesztenek járóbeteg-rendelőket, marosvásárhelyiek is vannak köztük

Több mint 500 millió lejt különítenek el az országos helyreállítási tervvel (PNRR) lehívott alapokból 55 járóbeteg-szakrendelő korszerűsítésére és felszerelésére – jelentette be pénteken az egészségügyi tárca.

Több mint 500 millió lejből fejlesztenek járóbeteg-rendelőket, marosvásárhelyiek is vannak köztük
2023. január 13., péntek

Személyautó és teherautó balesetezett, utóbbi felborult

Egy teherautó és egy személygépkocsi balesetezett pénteken délután a marosvásárhelyi Segesvári úton. A város elkerülőútján az érintett szakaszon a forgalmat leállították mindkét sávon.

Személyautó és teherautó balesetezett, utóbbi felborult
2023. január 13., péntek

Erdélyi magyar startupok versenyeznek

Elindult az erdélyi magyar startupok versenye. A MaStart nevet viselő megmérettetést március 2-án tartják Marosvásárhelyen, a Multinvest IncubCenterben (Fabricii de Zahăr utca 18.)

Erdélyi magyar startupok versenyeznek
Erdélyi magyar startupok versenyeznek
2023. január 13., péntek

Erdélyi magyar startupok versenyeznek

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!