Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kezdődnek a Csíkfalvi Csűrszemináriumok

Gligor Róbert László 2015. július 01., 15:51

Kilencedik alkalommal nyílik meg a csűrkapu Csíkfalván szerda délután, hogy helyet adjon a Nyárádmente egyetlen rendszeresen megrendezendő tudományos értekezéssorozatának.

Idén a Táj, kép, örökség címet választották a szervezők. Tájról, örökségről eddig is gyakran beszéltek a szemináriumok során, most a vizualitás kerül a középpontba, azaz, hogyan lehet megmutatni a tájat a médiában, ennek milyen szabályai és lehetőségei vannak. A tájban inkább a természeti tájat, az örökségben pedig az épített kultúrtájat mutatják meg – mondta el portálunknak Gagyi József docens, egyetemi tanár, a rendezvény főszervezője.

A szemináriumok helyszíne a Tündér Ilona panzió csíkfalvi csűrje (az 53. házszám alatt), az előadások, beszélgetések minden nap 18 órakor kezdődnek. Szerdán Füleky György, a gödöllői Szent István Egyetem professzora a tájról és képeiről, Hajdu Zoltán, a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ elnöke a folyószabályozás és a hidrotechnikai munkálatok tájra gyakorolt hatásáról beszél. Csütörtökön Farkas András projektmenedzser érkezik Kolozsvárról, ő a Kommunikáció és közösségi mobilizálás cím alatt a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 és a Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektekről tart előadást. A marosvásárhelyi Jakab Tibor fotóművész a fotográfiáról, mint vizuális kommunikációs eszközről beszél, Fekete Zsolt képzőművész pedig az Orbán Balázs nyomában végzett fotózásba vezeti be a jelenlevőket. Pénteken Pánczél Szilamér régész a római limeszről, mint európai kultúrtájról értekezik, Vajda András néprajzkutató az Erdélyi magyar értéktár: patrimonizáció, vizualizáció és mindennapi használat címmel tart előadást, míg Jakab Albert Zsolt néprajzkutató a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság digitalizált fotó- és balladatárát mutatja be Örökség és megjelenítés címmel. Szombaton záró beszélgetésre kerül sor.

A rendezvénnyel egyidőben végzik nyári gyakorlatukat a Sapientia EMTE marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kar Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékének másodéves diákjai, akik idén is érdekes témában vizsgálódnak a községben: ezúttal az okostelefonokról lesz szó. Arra keresnek választ az egyetemisták, hogy egy adott családban mikor kezdték el ezeket a készülékeket beszerezni, használni, ki az, aki ezzel fekszik és ezzel kel, milyen időközönként cserélik le újabbra a meglévő készülékeket, mire használják őket, esetleg kinek van Iphone-ja, ami már árban is más kategória – mondta el Gagyi.

A rendezvény szervezői a marosvásárhelyi Sapientia EMTE, a PR-ALPHA Egyesület, a Fókusz Öko Központ, a jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház. Az eseményt támogatta Csíkfalva Polgármesteri Hivatala, Maros Megye Tanácsa és a csíkfalvi helyi tanács.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS