Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ízlett a zakuszka a németeknek

Gligor Róbert László 2015. október 18., 18:15

A hétvégén a Berlin környéki Brandenburg tartományból érkezett tanulmányútra huszonnégy német a partner romániai központi régióba. A Heinrich Böll Alapítvány és a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ évek óta szervez ilyen utazásokat a térségbe.

Fotó: Gligor Róbert László

A németországi szervező, Julian Gröger az otthoni katonai szolgálat helyett szociális munkát vállalt tizennégy éve Fogarason egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó központban. Azóta szinte minden évben visszatér Romániába, újabban olyan személyek számára szervez és vezet tanulmányutat, akik Erdélyben a kisebbségek életét szeretnék megismerni.

Néhány napot Szebenben töltöttek, ahol a szászok életébe nyertek betekintést, csütörtökön Marosvásárhelyen a románok és magyarok együttélését és a város multikulturalitását tapasztalhatták meg, pénteken Nyárádgálfalva környékén kirándultak, gombásztak, délután Jobbágyfalván és Csíkfalván Szász Csaba és Kinga, illetve Fazakas Lajos és Margit családjában a vidéki élettel és a télre való felkészüléssel ismerkedtek. Zakuszkát és pálinkát főztek, kenyeret és süteményt sütöttek, savanyúságokat készítettek, turisztikai kisvállalkozást is megtekintettek. Ezután Segesvár és Fogaras környékét látogatják meg, majd kedden hazautaznak. Immár harmadik alkalommal érkezett ilyen csoport, az előzőek is jól érezték magukat, így nem nehéz a szervezés – mondta el Julian. A németek is újra felfedezik a multikulturalitást és a vidéket, ezért jönnek újabban Erdélybe.

Nils Aguilar azért jött ide, hogy kipróbálja magát, mert a jövőben ő is szeretne kilépni a városi életből, és vidékre költözni. A mai modern civilizáció az összeomlás szélén áll, és a vidéki életforma felértékelődik – véli a szociológiát tanult fiatalember, aki a tanulmányút tapasztalataiból dokumentumfilmet készít, és ezzel mutatja meg otthon az embereknek, hogy ilyen élet is létezik, hisz ma a média csak egyetlen életformát sugall az embereknek.

A Szász család harmadik éve fogad német csoportokat. Azért léptek be ebbe a programba, hogy a városiak számára is megmutathassák a vidéki életet, ahogyan együtt lehet élni a természettel, lényegében egy egészségesebb életmódot szeretnének népszerűsíteni. A németeket nagyon érdeklődőknek tartják, minden munkát kipróbálnak, megtudakolják a házi eledelek receptjét, fűszereit. „Számunkra természetes, amit minden nap megélünk. Csak akkor tudatosul bennünk, milyen értékeink vannak, amikor a városiak rácsodálkoznak, hogy milyen egészségesen élünk” – mondta el a házaspár.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS