HIRDETÉS

Felfüggesztett börtön Kerekes Károlynak

Balogh Levente 2014. október 29., 18:02

Kétéves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán a legfelsőbb bíróság Kerekes Károly RMDSZ-es parlamenti képviselőt érdek-összeférhetetlenség miatt. Az ítélet nem jogerős.

Kerekes ellen az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tett feljelentést, mivel a hatóság szerint törvénytelenséget követett el, amikor fiát és feleségét alkalmazta képviselői irodájában.

Az ítélet végrehajtását a bíróság négyéves próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet azt jelenti, hogy Kerekes nem tölthet be választott tisztséget, és állami alkalmazott sem lehet. Az ítélet ugyanakkor nem jogerős, az tíz napon belül megfellebbezhető.

Az ANI még 2011-ben jelentette fel Kerekest a legfőbb ügyészségen, amiért 2006 és 2010 között fiát, Kerekes Szilárdot, illetve 2004 és 2009 között feleségét, Kerekes Ildikót alkalmazta Maros megyei képviselői irodájában. Ezen idő alatt az iroda fenntartására rendelkezésére bocsátott közpénzből Kerekes összesen 99 ezer lejt fizetett nekik. A legfőbb ügyészség idén januárban emelt vádat Kerekes ellen.

Kerekes korábban azt mondta: Európában sehol sem számít bűncselekménynek családtagot alkalmazni asszisztensként vagy irodavezetőként a törvényhozók területi irodáiban, Romániában viszont értelmezési vita van erről. Szerinte csak a feddhetetlenségi ügynökség értelmezi úgy a törvényt, hogy ez összeférhetetlenség.

Az RMDSZ politikusa összehasonlításképpen a francia nemzetgyűlést említette: tudomása szerint a párizsi törvényhozás csaknem hatszáz tagja közül ötven a saját feleségét alkalmazza, és másik ötven különböző családtagjait. Szerinte az egyedüli megszorítás az, hogy meghatározzák, legfeljebb mennyi fizetést adhat.

Nem Kerekes az első RMDSZ-es képviselő, akit ugyanezen indokkal elítéltek: Máté András Leventét, a szövetség képviselőházi frakcióvezetőjét júliusban szintén nem jogerősen hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság, amiért feleségét alkalmazta képviselői irodájában. 

Ugyanúgy vádat emeltek az elmúlt ciklusban nagyváradi parlamenti képviselőként tevékenykedő Pető Csilla ellen is, aki lányát alkalmazta képviselői irodájában. A rendszerváltozás után egyébként gyakori volt, hogy honatyák családtagjaikat alkalmazták képviselői irodájukban. Ezt az elmúlt években kezdték büntetni, a korrupcióellenes törvény szigorítása után.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
22 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS