Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Először osztottak Könyv és gyertya-díjat

Vass Gyopár 2014. március 15., 22:43 utolsó módosítás: 2014. március 16., 17:51

Új díjat alapított az RMDSZ Maros Megyei szervezete, Könyv és gyertya névvel. A kitüntetés az 1990. február tizedikei, Sütő András vezette tüntetésnek kíván emléket állítani, és ezentúl minden évben olyan, már nem aktív RMDSZ tisztségviselőknek adják át, akik a hajdanán megfogalmazott célokat követve fejtették ki közösségépítő tevékenységüket. A Kultúrpalotában tartott március tizenötödikei gálaesten kitüntetésben részesült többek között Lokodi Edit Emőke, Szepessy László, Farkas Ernő, Tófalvi Zoltán és Hajdó Károly.

Fotó: Boda L. Gergely

Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnökének beszédét azzal a gondolattal indította, miszerint hiszi, hogy az erdélyi magyarság erejét a kitartás nemesíti, acélozza. „Jogainkért vívott harcaink egyik legfontosabb mozzanata az 1990. február tizedikén szervezett néma könyves-gyertyás tüntetés, melyen több mint százezren vettünk részt, méltóságteljesen kinyilvánítva, hogy szülőföldünkön, itthon akarunk lenni, hogy nem fogadjuk el, hogy másodrendű állampolgárokként kezeljenek minket a politikai hatalmak” – fogalmazott a megyei szervezet elnöke. Beszédében hangsúlyozta, hogy a tüntetés mérföldkő az erdélyi magyarság modern kori történelmében, mely meghatározza a szervezet politizálásának irányát, tartalmát és eszköztárát. Brassai azt is elmondta, az első alkalommal kiosztott díjak kiosztására úgy került sor, hogy minden vidéki kerületi szervezet egy-egy kitüntetésre érdemes személyiséget nevezett meg, a marosvásárhelyiek pedig öt személynek ítélték oda a díjat, melyet Gyarmathy János szobrászművész tervezett.

Borbély László a könyves-gyertyás tüntetéssel kapcsolatos egykori emlékeit osztotta meg a közönséggel. „Különleges nap ez a mai. Alig két órája jöttünk el a Postarétről, ahol azt éreztem, hogy tudunk méltóságteljesen, békésen ünnepelni, fel tudjuk mutatni az erőnket” – mondta az RMDSZ politikai alelnöke, majd azt fejtegette, hogy a könyves-gyertyás tüntetésen részt vevő marosvásárhelyiek egytől-egyig hősök. „Aki idejön hősködni, ne úgy hősködjön, mint ahogy hétfőn tette. Nekünk erre nincs szükségünk, mert mi hősök vagyunk” – fogalmazott.

Könyv és gyertya-díjban részesült: Antal András, Böjte Lídia, Domokos Anikó Erzsébet Anna, Farkas Ernő, Fülöp Lajos, Gálfalvi László, Gálfi Tibor, Gönczi Béla, Hajdó Károly, Jakab István, Kerezsi János, Kilyén Domokos, Lokodi Edit Emőke, Major István, Nagy Margit, Ráduly János, Szabó József, Szász Erzsébet, Szász Lajos, Szepessy László, Szlovácsek Ida és Tófalvi Zoltán. 

A díjátadót ünnepi műsor követett, melyen Györffy András, Kilyén Ilka, Sebestyén Aba színművészek léptek fel, az estet pedig a Bekecs néptáncegyüttes fellépése zárta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS