Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

„Székely szellemiségű” park Székelyhodoson

Gligor Róbert László 2014. december 02., 18:51

Aránylag jó év volt az idei a Székelyhodos számára, a helyi költségvetésből és a LEADER-alapokból tudtak egyről a kettőre lépni. És ha a LEADER visszatéríti az idén kifizetett összegeiket, mindez hátteret nyújt újabb pályázatokhoz. Hiszen volna mire költeni a pénzt – mondta el Barabási Ottó polgármester.

Fotó: Gligor Róbert László

Székelyhodos központjában park és játszótér, a községközponthoz tartozó három településen (Eheden, Iszlón és Jobbágytelkén) pedig egy-egy játszótér épült a LEADER-program támogatásával. Az eredetileg nyolc hónaposra tervezett munkálat végül két évig tartott, az elvégzett munkálatokat október 31-én adta át a kivitelező az önkormányzatnak, amely kérvényt nyújtott be, hogy megkaphassa a munkálat visszaigényelhető költségeit. Az összberuházás értéke 450 ezer lej plusz áfa, ebből 150 ezer lej volt a község önrésze.

A polgármester szerint a hodosi park a község ékessége, és nemcsak azért, mert a faluközpontban van, hanem azért is, mert különleges fűzfaépítményekkel rendelkezik: „jó székely szelleme van”. A zöldövezetet újjáépítették, fakerítéssel látták el, sétányokat, pihenőhelyeket és fűzfasátrakat létesítettek, az egyik végében egy magaslaton három székely kaput állítottak fel, amelyek egy innovatív színpadot is képezhetnek majd. A faluközpontban található két betonkutat elburkolva egy-egy gémes- és kerekes kutat alakítottak ki.

A polgármester szerint a játszóterek megfelelnek rendeltetésüknek, minden faluban az iskolai szünetekben és azon kívül is igénybe veszik a gyerekek, és hatott rájuk az iskola és az önkormányzat felhívása: kezdik egyre inkább magukénak érezni, vigyáznak rájuk, hisz az övék, ők élvezhetik, ha megőrzik azok állapotát.

A hodosi zöldövezet a Szent Mihály nevet viseli, ezért meglepetésükre Jobbágytelke magyarországi testvértelepülése, Géderlak megígérte, hogy tavaszra egy kőből készült Szent Mihály-szobrot adományoz a községnek.

A LEADER-program keretében Hodoson traktort is vásárolnának, mellé hóekét és kaszáló szerkezetet. A négy falu kultúrotthonai számára 790 széket vásárolnának, egyik otthonba pedig egy olyan hangosítási berendezést is, amely szükség esetén szabadtéri rendezvényeknél is használható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS