Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A magyar nyelvet ápolják

Vass Gyopár 2015. május 11., 16:54 utolsó módosítás: 2015. május 11., 18:19

Szerencsés az a tanár, akinek olyan diákjai vannak, mint a nyolcadik osztályos Marton Andrea és a hatodikos Kotirlán Ágnes – mondta a Székelyhonnak Barabás Anna, a Tudor Vladimirescu Gimnázium magyar szakos tanára. A két lány kiemelkedő eredményeket ért el a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen.

Fotó: Boda L. Gergely

Az iskola két diákja ötödikes korától részt vesz a vetélkedőn. Idén Andi az országos szakaszon dicséretben részesült, Ágnes pedig az első lett, így számára a verseny a Kárpát-medencei szakasszal folytatódik, május 30-án. „Komoly, nehéznek is nevezhető megmérettetésről van szó. A verseny egy adott pillanat, egy helyzet, és mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy ilyen eredmény szülessen, mert nagyon sok jól felkészült gyerek és nagyon sok lelkiismeretes tanár van” – fogalmazott a pedagógus. Hozzátette: az elért eredmények nem egy év munkája, és azoknak a tanulóknak, akik ilyen eredményeket érnek el, már a tanító néni megalapozta ismereteiket, érdeklődésüket.

A felkészülésről kérdezve őket, Andi elmondta: „Megtanultuk a szabályokat a helyesírási szótárból, és ehhez a tanárnő feladatokat szerkesztett nekünk”. Ágnes ehhez annyit fűzött hozzá, úgy tűnt neki, hogy az idei feladatok könnyebbek voltak. Fontosnak tartja-e a helyesírást ma, amikor a Facebookon csak félszavakat üzenünk egymásnak, faggattuk a hatodikost. „Igen, mert ha másként írunk le egy szót vagy elfelejtünk kitenni egy ékezetet, akkor teljesen más lesz a jelentése” – fogalmazott. Anditól megtudtuk: nagyon szeret ezen a versenyen részt venni, legjobban pedig a tanárnővel való közös felkészülést szerette.

„Nagyon izgulok, folyamatosan gyakorlok” – mondta a Kárpát-medencei szakaszra készülő Ágnes, aki már a könyvvásáron megvette a helyesírási gyakorlatokat tartalmazó könyvet.

Cél: a magyar nyelv ápolása
A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt 1997 óta szervezik Magyarországon, valamint a határokon túli magyarlakta területeken tanuló általános iskolai 5–8. évfolyamos diákok számára. A vetélkedőt a Magyar Nyelvtudományi Társaság szervezi, támogatója az Eötvös Loránd Tudományegyetem Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete. A verseny célja a magyar nyelv ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének az erősítése. A megmérettetésen a diákok helyesírási képességeit mérik. A résztvevők feladatlapokat töltenek ki és tollbamondásszövegeket írnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS