Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ma szerencse, fél év múlva bajforrás

Bíró Blanka 2019. augusztus 27., 21:16

Ha valaki éppen a munkanélküli segélyre szorul, és úgy gondolja, némi szerencsével kiegészítheti a jövedelmét, akkor jobb, ha ezt kétszer is megfontolja. Szerencsejátékon már az ezer lejt meghaladó nyeremény is elég ahhoz, hogy felfüggesszék a segélyt, nem beszélve a járandóság visszafizetéséről.

Ma szerencse, fél év múlva bajforrás
galéria
Nyerni csak nagyban érdemes. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Több tucat személy veszítette el a szociális segélyt Háromszéken, mert kisebb-nagyobb összegeket nyertek játékautomatákon. Kelemen Tibor, a Kovászna Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség igazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta,

amikor a jogosultságot megállapítják vagy felülvizsgálják, az érintett valamennyi jövedelmét figyelembe veszik,

ha pedig ez a korábbi hónapokra visszaosztva meghaladja az 500 lejes szociális referenciamutató értékét, megvonják a segélyt vagy adott időszakra felfüggesztik.

Gyakran előfordul, hogy a segélyben részesülők szerencsejátékkal próbálkoznak. Azonban

ha ezer lejnél több pénzt nyernek, a névre szólóan kifizetett összeg bekerül adózandó jövedelemként az adóhatóság adatbázisába.

Így pedig az illető személyek jövedelme meghaladja a határértéket, és elveszítik a szociális segélyt. Az igazgató hangsúlyozta, az a legnagyobb gond, hogy erre általában utólag derül fény, így

a már felvett segélyt is vissza kell fizetni.

A nyeremény összege nem olyan nagy, a könnyen jött pénzt gyorsan elköltik, meg is feledkeznek róla. Aztán pedig nem értik, hogy hat hónap után, mire az információ eljut az intézményekig, miért állítják le a folyósítást, vagy miért fizettetik vissza a segélyt – részletezte Kelemen Tibor.

A szakember szerint az adatbázis „korrekt”, de általában május-júniusban zárják le az előző pénzügyi évet, akkor összesítik a megvalósított jövedelmeket. Sok esetben ilyenkor derül fény a be nem vallott jövedelemre – például kiderül, hogy az igénylő állattartó, és tejet ad el.

Ugyanakkor sokan kiváltják a bizonylatot a pénzügytől, hogy nincs jövedelmük, de elmulasztják megemlíteni, hogy egyéni vállalkozói engedélyük van, azon keresztül pedig bevételük érkezik, tehát nem jogosultak munkanélküli vagy szociális segélyre. A legnehezebb a juttatások visszafizettetése: ezeket sok esetben bírósági úton kénytelenek behajtani – mondta Kelemen Tibor.

Törölnék a szociális referenciamutatót

Egyre kevésbé éri meg bekerülni a munkaerő-elhelyező ügynökség nyilvántartásába, ezért az országos hatóság azt javasolja, hogy töröljék a jelenleg 500 lejes szociális referenciamutatót, és a minimálbérhez igazítsák a juttatásokat – tért ki egy másik témára Kelemen Tibor. Jelenleg a több éve változatlan referenciamutató alapján számolják ki a munkanélküli segélyt, amely a mutató 75 százaléka, vagyis havonta mintegy 400 lej; a pályakezdőknek járó támogatás az irányadó összeg 50 százaléka, tehát 250 lej; a diákmunka után az alkalmazónak folyósított támogatás szintén 250 lej. Ezért a pénzért már egyre kevesebben bajlódnak a bürokráciával – részletezte az igazgató.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat