Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Legyünk a változások nyertesei

2019. május 15., 13:32 utolsó módosítás: 2019. május 15., 15:59
HIRDETÉS

A magyar közösség élete az elmúlt száz évben úgy alakult, hogy egy ilyen globalizációs világban élünk, az Európai Uniónak nincs alternatívája, és van egy fórum, ahol a Kárpát-medence különböző régióiban élő magyar emberek képviseltethetik magukat. Ezért az erdélyi, romániai magyaroknak nem szabad kimaradniuk az Európai Parlamentből – hangsúlyozta Kelemen Hunor, aki Erős Európa. Ez az otthonunk! címmel tartott előadást a Bukaresti Magyar Napokon.

Kelemen Hunor Orbán Viktor társaságában Csíkkarcfalván Fotó: Gábos Albin
tÁMOGATÓI TARTALOM

Kelemen Hunor előadásában kijelentette: az RMDSZ nem euroszkeptikus, ám van véleménye arról, min kellene változtatni a kontinenst érintő nagypolitikában. „Az Európai Unióhoz való viszonyunk nem változott az elmúlt 29 esztendőben.

Az RMDSZ 1989 decemberétől azt mondja, hogy Romániának és az itt élő magyar közösségnek az az érdeke, hogy ahhoz a gazdasági közösséghez – mai EU-hoz – tartozzon, amely az Európai Szén- és Acélközösségként jött létre, onnantól pedig hosszú utat járt be. Ezt a nézetünket nekünk nem kell felülbírálni

– tette hozzá.

HIRDETÉS

Az RMDSZ határozott álláspontja, hogy az uniós reformok részévé kell tenni az őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek, így a magyarok európai védelmét is. „A nyugat-európai államok felismerték, hogy ezeknek a közösségeknek a kérdését azért kell rendezni, mert a gazdaságot, a belső társadalmi kohéziót erősíti. Erre Közép-Kelet Európának is rá kell jönnie, mifelénk is az európai jó gyakorlatokat kell meghonosítani. Ez egy hosszú menetelés, útépítési fázisban vagyunk:

az európai kisebbségvédelmi törvényről meg kell győznünk a tagállami döntéshozókat, hogy a kisebbségek nem jelentenek veszélyforrást, nem szabad rájuk nemzetbiztonsági kockázati tényezőkként tekinteni

– fogalmazott Kelemen Hunor.

Hogyan tudna talpon maradni egy olyan kisállam, mint Románia a maga csökkenő népességével, nem túl erős gazdaságával, és gondolkodásra, tervezésre képtelen politikai elitjével? Az RMDSZ elnöke szerint

Románia egyetlen esélye, hogy része marad egy erős Európai Uniónak, csatlakozik ahhoz a belső nagy piachoz, amely nélkül a román nemzetgazdaság nem fenntartható, és csatlakozik a Schengenhez, amelyet az RMDSZ minden eszközével sürget.

„Romániának nincs más választása. Bármilyen más út az Európai Unión kívül összeomláshoz, teljes csődhöz vezetne. Így van ez Kelet-Európával is, amire az egyik nagy kockázatot ma Oroszország jelenti. Nem azért, mert megtámadná, vagy területszerzési akciókat indítana, de a gazdaságon, a kibertéren keresztül a befolyási övezetét növelni akarja, ez pedig előbb-utóbb másfajta feszültségekhez is vezet” – szögezte le.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS