HIRDETÉS

Kullancsirtást sürgetnek a Csereháton

2017. június 15., 09:02
HIRDETÉS

Kullancsirtást tervez az udvarhelyi városvezetés a település azon közterületein, ahol fokozott az élősködők előfordulásának veszélye. Az intézkedés szükségességét a csereháti lakosok jelezték, ott ugyanis megnőtt a kullancscsípések száma.

A legkisebbek vannak a legnagyobb veszélyben. Bárhol feltűnhetnek a kullancsok Fotó: Veres Nándor

A csereháti lakónegyedből panasz érkezett az udvarhelyi polgármesteri hivatalhoz, miszerint a környéken elszaporodtak a kullancsok:

a lakók arra kérik a városvezetést, végezzenek kullancsirtást a negyedben.

HIRDETÉS

A kéréssel már foglalkoznak az illetékesek, mondta el lapunknak Simon Tímea sajtószóvivő. „Mivel nemcsak a csereháti lakónegyedben lenne permetezés, közbeszerzést kell kiírni,

jelenleg a kollégák keresik azt a szakcéget, amely el tudja végezni munkát

– tette hozzá. Noha a kullancsirtás időpontja egyelőre nincs leszögezve, a tervek szerint városszerte minden olyan közterületen permeteznek majd, ahol az élősködők nagyobb számban előfordulhatnak.

Egy igazolt fertőzés volt

Egyébként az utóbbi időszakban nem volt kirívóan sok Lyme-kóros megbetegedés Udvarhelyen: májusban és júniusban tíz olyan pácienst kezeltek a városi kórház fertőzőosztályán, akik Lyme-kór-gyanús tünetekkel – bőrpírrel – jelentkeztek, a szerológiai vizsgálat azonban csak egyikük esetében igazolta a kórt. Mint Lőrinczi Csaba orvosigazgató lapunknak elmondta, az előző évekhez képest tehát nem nőtt a kullancsok okozta Lyme-kóros fertőzések száma.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz sem érkezett az előző évekhez viszonyítva több bejelentés.

Amennyiben fertőzési gócpontokról kapunk értesítést, az igazgatóság felszólíthatja a helyi polgármesteri hivatalt a kullancsirtásra, erről azonban jelenleg nincs szó

– magyarázta Tar Gyöngyi, az intézmény vezetője.

Főként a gyerekek veszélyeztetettek

Valóban sok a kullancs a Csereháton, főként a Papkert környékén – tudtuk meg Horváth Katalintól. A Csereháti Lakók Egyesületének elnöke azt is hozzátette, panaszkodnak a kisgyermekes szülők, hogy a lakónegyed zöldövezeteiben is egyre több az élősködő.

Sok állat bejár a tömbházak körüli övezetekbe, rendszerint a juhokat is a közelben legeltetik, de nagyon sok a kóbor kutya is. Minden bizonnyal ez is hozzájárul ahhoz, hogy a város többi részéhez képest itt több a kullancs

– tette hozzá. Megtudtuk, Lyme-kóros megbetegedésre is volt példa az elmúlt években a lakónegyedben, így a cserehátiak mielőbbi kullancsirtásra sürgetik az illetékeseket. „Megnyugvás lesz a szülőknek, ha végre történik valami ez ügyben, hiszen a legtöbb kullancscsípés a kisgyerekek körében fordul elő” – jegyezte meg Horváth Katalin.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS