HIRDETÉS

Kisebb Sepsiszentgyörgy idei költségvetése

Bíró Blanka 2017. március 20., 22:27 utolsó módosítás: 2017. március 20., 23:40
HIRDETÉS

Késve, és kisebb költségvetést fogadott el folyó évre Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A hétfői rendkívüli ülésen a testület egyhangúlag megszavazta a büdzsét.

A sepsiszentgyörgyi testület egyhangúlag megszavazta a büdzsét. Archív

Sztakics Éva alpolgármester elmondta, a központi költségvetés késlekedése miatt csúszott a helyi is, emiatt megkéstek a beruházásokkal, a pályázatokkal. Erre az évre 128,5 millió lejes kezdő büdzsével számolnak, ez 5 millió lejjel kevesebb mint amivel az elmúlt évet indították – részletezte az alpolgármester.

Sztakics Éva elmondta, 56 millió lejt kaptak a központi alapból, 800 ezer lejt a megyei tanácstól, 28,4 millió lejes bevétellel számolnak a helyi adókból és illetékekből, 43 millió lej az oktatásban dolgozók fizetése, 4,3 millió lejt kapnak a diákok után a fejkvótarendszerben. További 41,1 millió lejt kapnak a személyi jövedelemadóból, 3 millió lejjel többet mint tavaly, ami azt jelzi, hogy

HIRDETÉS

növekszik a sepsiszentgyörgyiek fizetése.

Az alpolgármester kiemelte, hogy a tanintézeteknél elkülönítettek egy 20 ezer lejes tételt a tűzvédelmi engedélyhez szükséges tanulmányok elkészítésére, mert ha július elejéig ezeket nem szerzik be, borsos büntetésekre számíthatnak.

Ebben az évben 10,2 millió lejt költenek el a kulturális intézményekre, ebben benne van a fizetésemelés utáni bérköltség is. A kulturális projektekre 350 ezer lejes alapot pályáztatnak meg, a sportpályázati alap idén 1,5 millió lej, az ifjúsági pedig 100 ezer lej.

Sztakics Éva elmondta, az idei költségvetésben több tanulmány és terv elkészítése szerepel, ezeket a különböző pályázatokhoz használják majd. Ismertette a közmeghallgatás során megfogalmazott lakossági javaslatokat, ezek többsége a különböző utak javítására vonatkozott. A sepsiszentgyörgyiek kérték a Brassó felé kivezető Paius David út megjavítását, de ez az országutakat kezelő hatósághoz tartozik, a József Attila utca korszerűsítése pedig már szerepelt a büdzsében. A románok fóruma és a román önkormányzati képviselők a Mihai Viteazul Főgimnázium épületének és a román katona szobrának a felújítását kérték. Az iskolákra az állami költségvetésből kérnek pénzt, a szobor felújítására a tervet évekkel ezelőtt elkészítették, azt idén aktualizálják.

Bálint József néppárti tanácstag felszólalásában rámutatott, tudja, hogy a büdzsé nem feneketlen zsák, de hiányolja az Oltmező utcában a járdát és néhány út felújítását. Ezekre pályázni fognak – válaszolt Sztakics Éva.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS