Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kettős mércét emleget az RMDSZ Nagy-Magyarország-ügyben, felhozva a centenáriumi Nagy-Románia-arculatot

2018. szeptember 20., 19:02

Az erdélyi magyarság, valamint Székelyudvarhely elleni támadásként értékeli az RMDSZ városi szervezete, hogy az oktatási minisztérium szankciókat javasol a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola nemzeti összetartozás napi megemlékezése miatt.

Kettős mércét emleget az RMDSZ Nagy-Magyarország-ügyben, felhozva a centenáriumi Nagy-Románia-arculatot
galéria
A bukaresti minisztériumban ez a gesztus verte ki a biztosítékot Fotó: Facebook

Hamisnak és alaptalannak tartja az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete a bukaresti oktatási tárcának a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolával szembeni fellépését. Mint arról beszámoltunk, a minisztérium ellenőrző testülete szankciókat javasol az udvarhelyi tanintézet vezetőségével és tanáraival szemben egy nemzeti összetartozás napi megemlékezés miatt.

A tárca azt követően vizsgálódott július végén, hogy Hargita megye prefektusa bírálta az iskolát amiatt, hogy a diákok Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napján. Az ellenőrző testület megállapította, hogy a rendezvény „politikai, szeparatista” jellegű volt, ami sérti az oktatási törvény 7-es cikkelyét, amely egyebek mellett kimondja, az iskolákban tilos politikai rendezvényeket tartani. Az RMDSZ szerint

hamis és teljes mértékig megalapozatlan vádak alapján szeretné megbüntetni a tanügyminiszter a középiskolát.

A szövetség székelyudvarhelyi szervezete csütörtökön kibocsátott állásfoglalásában az erdélyi magyarság, ezen belül pedig a város elleni támadásként értékeli a vizsgálóbizottság jelentését.

„Határozottan visszautasítjuk, hogy Székelyudvarhelyen bárki is szeparatista tettet hajtott volna végre, és sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a centenáriumi évben a bukaresti román nemzetiségű elit ismét soviniszta magatartást tanúsít.

Tiltakozunk a kettős mérce alkalmazása ellen, ugyanis több iskolában a hivatalos iratokon a centenáriumi év vizuális elemei között megjelenik Nagy-Románia térképe is, amely ellen az oktatási minisztérium egyáltalán nem tiltakozik”

– szerepel a közleményben. Az RMDSZ szerint a Trianon előtti Magyarország földrajzi kiterjedése ugyanolyan történelmi tény, mint a két világháború közötti Nagy-Romániáé.

Az alakulat városi szervezete leszögezi, teljes mértékben támogatja a Palló Imre Művészeti Szakközépiskolát, annak vezetőit és pedagógusait, hisz a város életében jelentős szerepet tölt be az intézmény: nemcsak kiemelkedő oktatási és művészeti eredményeket mutat fel, hanem Székelyudvarhely közművelődésében is folyamatosan jelen van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat