Karizmatikus embereket, „hétköznapi hősöket” értékelt a közösség  

Karizmatikus embereket, „hétköznapi hősöket” értékelt a közösség   

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Kristó-Gothárd Hunor

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban megtartott szombati Best of Sepsi gálaesten azokat a „hétköznapi hősöket” díjazták, akik munkájukat úgy végzik, hogy azzal örömöt okoznak mindenkinek, aki annak haszonélvezője: orvos a betegnek, edző a tanítványnak, fodrász a kliensnek, lelkész a híveknek.

Bodor Tünde

2024. február 11., 14:262024. február 11., 14:26

A Best of Sepsi (magyarul Sepsi „legje”, legjobbja) mozgalmat szeptemberben kezdeményezte a sepsiszentgyörgyi városháza: arra biztatta a városlakókat, hogy nevesítsék azokat az embereket, akiknek a munkájában nem találnak kifogást, emberileg és szakmailag értékes tagjai a közösségnek, „akik jóságukkal, figyelmességükkel, segítőkészségükkel és tudásukkal jobb hellyé teszik a várost, akik ránk mosolyognak, bearanyozzák napunkat, kedvességükkel jobbá teszik a közösséget.”

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

Kilenc kategóriában nevesíthettek személyeket a városlakók:

  • eladók, vendéglátásban dolgozók (pincér, báros, szakács, eladó stb.);

  • szolgáltatók (taxisofőr, fodrász, kapus, asztalos);

  • egészségügyben dolgozók (orvosok, asszisztensek, gyógytornászok, önkéntesek);

  • művészek és kreatív, kommunikációs szakemberek (színész, képzőművész, szobrász, fotós, zenész, újságíró, rádiós stb.);

  • oktatók és nevelők (óvónő, tanítónő, tanár, egyetemi tanár, professzor stb.);

  • sportolók, edzők;

  • egyházi elöljárók, egyházközségek aktív tagjai;

  • a város biztonságáért dolgozók, vészhelyzet-kezelők (mentős, tűzoltó, rendőr, stb.);

  • aktivisták, önkéntesek, szociális munkások.

Rengeteg,

2690 jelölés érkezett, kategóriánként a legtöbb szavazatot összesítő öt-öt személy került a döntőbe, és közülük kerültek ki azok, akiket szombaton díjaztak.

Sokat izgulhattak a jelöltek, mert a gálaest eredetileg novemberre volt időzítve, a költségvetési megszorításokat elrendelő őszi kormányrendelet miatt azonban a városháza a múlt év végén nem fordíthatott rendezvényszervezésre pénzt. Viszont most megadták a módját: a vendégek vörös szőnyegen sétálhattak be a csillogó-villogó előtérbe, ahol a SepsiArt Quartett muzsikált, kellemes zene fogadta az érkezőket. Mintha egy Oscar-díjkiosztón vettünk volna részt, ahol a hétköznapi hősök voltak az ünnepelt sztárok.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

Az ünnepségen Antal Árpád polgármester rövid beszédet tartott, majd a Sepsiszentgyörgyről tavaly készült imázsfilmet láthatta a közönség jól elkapott és hangulatos pillanatokkal. Megtudhattuk, hogy 41 859 szavazat döntötte el a döntősök, majd a nyertesek kilétét.

A díjazottak

Művészek, kreatív szakemberek kategóriában Fazakas Albert népzenész, Kónya Ütő Bence színész, Huszár Szilamér fotóművész, Szőcs Botond zongoraművész, tanár és Benkő Éva hagyományőrző közül, 1727 szavazó szerint utóbbi lett a „Leg-”.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

Benkő Éváról tudni kell, hogy „a Guzsalyas Alapítvány és Játszóház alapítója, általa lett hagyomány az éjjeli húsvéti tojásírás, ő a gyermektáncház megalapítója, több generáció ismerkedett meg általa a népművészet számos ágazatával.”

A szolgáltatók kategóriájában egy fiatal csomagkihordó futár, Rozsondai András munkáját értékelték a legjobban.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

1531 szavazatot tudhat magáénak azért, mert „mindenkihez van egy jó szava, jó a humora, kedves az ügyfelekhez. Ő az egyik legszorgalmasabb és legsegítőkészebb futár Szentgyörgyön. A csomagot mindig az ajtóig hozza, és mindezt jó szívvel teszi.” Mellette Balog Szendike és Dobricza Endre fodrászok, Máthé Enikő manikűrös, Veres Andrea kozmetikus nyerte el különösen sok szentgyörgyi szimpátiáját.

Az egészségügyben dolgozók közül Gál Ramóna gyermekorvos, Mild Edit bőrgyógyász szakorvos, Fazakas Katalin gyógyszerész, Rétyi Zsigmond szájsebész szakorvos és Szávuly Andrea optikus kapott oklevelet. A pálmát pedig a halk szavú, szerény Mild doktornő vitte el 1555 szavazattal.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

„Nem sajnál időt fordítani arra, hogy részletesen elmagyarázza a páciensnek a betegség jellemzőit, a kezelés módját. Megvan benne a kellő szakmai alázat” – írták azok, akik díjazásra javasolták.

Az eladók, vendéglátásban dolgozók közül 979 szavazattal Cristina Dumitrescu, a Szent György pince vendéglő pincérnője került ki győztesként.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

Mint ahogy benevezői írják, „felelősségtudattal odaadással végzi munkáját. Minden vendéggel tud beszélni, igazán érzi a mesterséget. Segítőkész és vidám, pillanatok alatt szebbé teszi a napunkat.” Cristina Dumitrescu mellett Albert Vivienn eladó, Bakk Csaba pincér, Bocz Csaba barista és Gumka Mónika pultos munkáját értékelték legjobban a szentgyörgyiek.

Préda Csaba karateedző „tud beszélni a gyermekek nyelvén, tiszteletre, alázatra és fegyelemre neveli a tanítványait, nagyon jó példakép. Nemcsak a karate technikáját tanítja, hanem mindig ad magából, a nagybetűs életre nevel”.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

Ezen erényei miatt 1436 szavazattal a sportemberek között kategóriagyőztes lett, de edzőkollégái hivatástudata és odaadása is felértékelődött: Liviu Botos tornászedző, Imreh László fociedző, Cristian Schiopu dzsiudzsicu edző és Vass Hunor karateedző is az első öt közé került kategóriájában.

Nagyon sokan szurkoltak azért, hogy Szőts Dániel nyerje meg az oktatók, tanárok kategóriájában a versenyt. A friss nyugdíjas Dani bácsi „Sepsiszentgyörgy számára is kincs, mindig méltó hírnevét vitte városunknak határon innen és túl, mikor kórusa sorra hozta haza az országos és nemzetközi díjakat, elismeréseket. Higgadtsága, életenergiája, vidámsága fényt hoz a mindennapokba, a zene iránti szeretete, tisztelete és tehetsége erre csak ráadás”, írják tanítványai.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

2078 szavazattal lett kategóriájának győztese. Nem kevésbé értékelik azonban a szülők Beke Timea óvónő, Domokos Zsuzsa, Szakács Ágnes, Tankó Blanka tanítónők hozzájárulását gyermekük személyiségének fejlesztéséhez.

Az egyháztagok, egyházi vezetők között Péterfi Ágnes sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész szoros versenyben lett a „Best of” saját kategóriájában, amelyben formálisan versenytársai voltak Ft. Ilyés Zsolt plébános, Incze Zsolt és Dénes Katinka református lelkészek, Bajcsi Tibor lelki vezető.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

„Péterfi Ágnes inspiráló, karizmatikus lelkész. Nem ismerek nála lelkiismeretesebben dolgozó személyt. Ő egy csoda. Városunk oszlopos tagjává vált, rengeteg fiatal, felnőtt és idős támaszává, példaképévé” – laudálták hálás hívei.

A város és az emberek biztonságáért dolgozók közül Benkő Rómeó tűzoltó, Bilibók András asszisztens, Buna Hunor mentős, Pollák (Kimi) Krisztán mentős és Székely Szende mentős önkéntes közül Buna Hunor, a Salvatore Egyesület alapítója kapta kézhez a díjat.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

„Hetente több mint 60 önkéntes munkáját koordinálja; Hunor elszánt, becsületes, önzetlen, szerető személy, aki mindig mindenkin szeretne segíteni és mindenkihez van egy jó szava.”

Végül az aktivistákra, önkéntesekre, szociális munkásokra irányult a fókusz. Ők tették, amit a lelkiismeretük diktált, anélkül, hogy elvárták volna az elismerést, most azonban azt is megkapták. Bács Emese, Kuti Katalin, Székely Róbert, Mihai Roşu jótékonykodásukkal megkönnyítették a rászorulók életét: a hátrányos helyzetűek, betegek, hajléktalanok, a pályakezdő fiatalok hálásan gondolnak rájuk.

Galéria

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata/Vargyasi Levente

Igyártó Nándort nem dicsérhették azok, akiknek segített: a négylábúak helyett azonban szóltak azok, akik örültek, hogy van, aki helyettük is cselekszik. 1982 szavazatot gyűjtött be a kutyákat, macskákat mentő, istápoló fiatal.

A döntősök oklevelet, emlékplakettet és virágcsokrot kaptak, a díjazottak a díjat Antal Árpád polgármestertől, illetve Vargha Fruzsina és Tóth-Birtan Csaba alpolgármesterektől vették át. A Legek gáláját hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 11., vasárnap

Akár a nagyok: valódi farsangi mulatságot csaptak a gyerekek

Felnőttek módjára temették el a farsangot a baróti gyerekek, akik a helyi szokásokhoz híven maszk mögé bújtak, előadták a hagyományos erdővidéki kecskejárást, de még a Samunak keresztelt kiszebábot is elégették.

Akár a nagyok: valódi farsangi mulatságot csaptak a gyerekek
2024. február 10., szombat

A humor és az ötletesség döntött a kézdivásárhelyi Legfarsangon

A humor és a saját ötletek jelentették a döntő tényezőt a kézdivásárhelyi középiskolák farsangi előadásainak seregszemléjén, a Legfarsangon, amelyet péntek délután tartottak meg a Kicsid Gábor Sportcsarnokban.

A humor és az ötletesség döntött a kézdivásárhelyi Legfarsangon
2024. február 10., szombat

Kigyulladt az aljnövényzet Ádámoson

Száraz aljnövényzet gyulladt meg Ádámoson, a tűzoltók jelenleg is dolgoznak a lángok megfékezésén – közölte szombat este a Maros megyei tűzoltóság szóvivője.

Kigyulladt az aljnövényzet Ádámoson
Kigyulladt az aljnövényzet Ádámoson
2024. február 10., szombat

Kigyulladt az aljnövényzet Ádámoson

2024. február 10., szombat

Gyakrabban járőröznek a rendőrök, egy 14 éves fiatalt is őrizetbe vettek

Hatékonynak bizonyult a közösségi számonkérés és összefogás Marosvásárhelyen, ahol egyre több helyen, lakótelepeken és nagyáruházakban lehet járőröző rendőrökkel, csendőrökkel találkozni. Pénteken két újabb fiatalt őrizetbe vettek, egyikük 14 éves.

Gyakrabban járőröznek a rendőrök, egy 14 éves fiatalt is őrizetbe vettek
2024. február 10., szombat

Rittyegtetéssel, csattogtatással, muzsikával, bolondozással búcsúztatták a telet

Jókedvvel, mulatozással, bőségesen megrakott asztalokkal temették a telet a 32. Hargita megyei farsangbúcsúztatón, szombaton Csíkszentkirályon. A Székelyhon a menasági és remetei csoportokat kísérte el.

Rittyegtetéssel, csattogtatással, muzsikával, bolondozással búcsúztatták a telet
2024. február 10., szombat

Lesodródott az útról, folyóba zuhant egy autó Háromszéken

A háromszéki Bodzakraszna térségében egy folyóba esett autó mentéséhez riasztották a Kovászna megyei mentőegységeket.

Lesodródott az útról, folyóba zuhant egy autó Háromszéken
2024. február 10., szombat

A Z generáció és a közösségi háló viszonya az MCC napirendjén

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Generációs médiahasználat a közösségi média korában címmel rendez nyilvános előadást Csíkszeredában február 16-án, pénteken.

A Z generáció és a közösségi háló viszonya az MCC napirendjén
2024. február 10., szombat

Javítás miatt szünetelni fog a vízszolgáltatás kedden a Petőfi utcában és Vár téren

Szünetelni fog a vízszolgáltatás kedden a csíkszeredai Petőfi utcában és a Vár téren – tájékoztat a Harvíz Rt. sajtóosztálya.

 

Javítás miatt szünetelni fog a vízszolgáltatás kedden a Petőfi utcában és Vár téren
2024. február 10., szombat

Hídfőnek hajtott autójával egy fiatal nő

Rosszul kezdődött a hétvége egy fiatal nő számára, aki szombaton reggel 8-kor autójával hídfőnek hajtott az országúton, Szejkefürdőnél.

Hídfőnek hajtott autójával egy fiatal nő
Hídfőnek hajtott autójával egy fiatal nő
2024. február 10., szombat

Hídfőnek hajtott autójával egy fiatal nő

2024. február 10., szombat

Felerősödő szélre figyelmeztetnek, térségünkben Kovászna megye érintett

Erős szélre figyelmeztető sárga jelzésű riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) Románia 24 megyéjére.

Felerősödő szélre figyelmeztetnek, térségünkben Kovászna megye érintett
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM