Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

Két éve elkészült az új iskolaépület, és nem lehet használni a tűzoltók jóváhagyásának hiánya miatt

Fotó: Tuchiluș Alex

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni. Nem vitás: a közösségi média világában is a legjobb, ha ilyen találkozókat szerveznek az önkormányzatok.

Bodor Tünde

2024. február 17., 12:262024. február 17., 12:26

2024. február 17., 14:212024. február 17., 14:21

Bordás Enikő polgármester, Szabó Anna Mária alpolgármester és Bartalis Fruzsina jegyző adott válaszokat a jelenlévő mintegy 60 helybéli felmerülő kérdéseire. A gyűlés a polgármester rövid évértékelőjével és a 2024-re átnyúló munkálatokról, új tervekről szóló beszámolóval kezdődött, közben pedig a kivetítőn leperegtek a képek a tavalyi év falukép-változásairól, de közösségi ünnepeiről is.

A folyamatban levő beruházások közül a legnagyobb volumenű a gázbevezetés.

Ennek kivitelezése tavaly nyáron kezdődött, most a félidejénél tart, ez év végéig viszont le kell zárni ezt az ügyet – közölte Bordás Enikő. A nagy infrastruktúra-fejlesztési program (POIM) keretéből kiutalt eddigi uniós finanszírozás végére jártak, így új kérést kellett erre vonatkozóan benyújtani az európai beruházások minisztériumához.

Idén kiépítik az ivóvíz- és szennyvízvezetéket Uzon, Szentivánlaborfalva, Lisznyó és Bikfalva néhány hátralevő utcáján, ahol a korábbi nagy infrastrukturális munkálatokkor ez kimaradt.

Ugyanakkor a Beke György utcából elvezetik az ivóvizet Uzonfüzesre is, a község egy másik falujába, ahol eddig még nem voltak ilyen fejlesztések. Ez az országos Anghel Saligny infrastruktúra-fejlesztési program keretében valósul meg.

Galéria

Az új napközi-óvoda épülete lassan készül

Fotó: Tuchiluș Alex

A Tatrangi Sándor Általános Iskola udvarán felújított, az egyház tulajdonában levő iskolaépületet remélhetőleg szintén sikerül idén használatba venni, nagy szükség lenne rá. Jelenleg a tűzoltósági engedélyek miatt késik az átvétel.

A legtöbb probléma azonban az új építésű, szintén uniós finanszírozású napközi-óvodával van, ahol már a tervezővel meggyűlt a baja a megrendelő önkormányzatnak, utóbb pedig – megfelelő munkaerő híján – a Tîrgoviște-i kivitelező is jelentősen megkésett.

Még az is megeshet, hogy felbontják vele a szerződést – latolgatta az elöljáró. Tavaly év végéig be kellett volna fejezni a munkálatot, de szeptemberig kaptak a hatóságtól haladékot. A késésből fakadt az újabb gond, ugyanis azt

az épületet, amelyben eddig volt az óvoda, ki kellett üríteni, hogy felújítsák és majd egészségügyi központként működtessék.

Galéria

Az uzoni polgármesteri hivatal és kultúrotthon

Fotó: Tuchiluș Alex

Ezt pályázati pénzből fogják megvalósítani, a finanszírozási szerződést már aláírták, most van folyamatban a tervezés, majd az építési engedély beszerzése után következik a kivitelezés.

Az óvodások átmenetileg átköltöztek a könyvtár épületébe, a könyveket pedig ideiglenesen a sportcsarnokban helyezték el.

Innen is kikölcsönözhetők, de sajnálatos módon nincs sok érdeklődő – hangzott el.

Végül a polgármesteri hivatal energetikai hatékonyságának növelésére, új tetőzet, villanyhálózat és esővízelvezető csatorna kiépítésére is sikerült lehívni pályázati támogatást az Országos Helyreállítási Program keretéből.

Az építkezés mellett a polgármesteri hivatal támogatta és támogatja Uzon kulturális életének szereplőit, a sportolókat, tűzoltókat, egyházakat, a tennivágyó fiatalokat is, a Diakóniának köszönhetően pedig

működik az idősgondozás és 50 gyermek délutáni oktatása is megoldódott erre a tanévre.

Galéria

A bitumengyár többször támogatta a települést, de kéretlen „ajándékot” is ad

Fotó: Tuchiluș Alex

Szennyezi a levegőt a bitumengyár

Az egyik útkereszteződés közelében lakó helybéli azt panaszolta el, hogy

a fiatalok a havat kihasználva quadokkal driftelnek a tágas útkereszteződésben.

Miután többször szemtanúja volt annak, hogy rongálás lett e művelet eredménye (sáncba hajtottak és ott megrongálták a gázvezetéket, de a háza kerítését és csatornáját is), kamerát szeretett volna kihelyeztetni az útkereszteződésbe a további esetek megelőzése céljából. Egy nő arra panaszkodott, hogy

a 7-es szivattyúháznál, a szennyvízülepítő közelében sokszor eldugul a vezeték, felszínre tör a szennyvíz, megtelik vele a sánc és a kert.

Ez a probléma egyébként az Uzonhoz tartozó másik faluban, Szentivánlaborfalván is szóba került a héten megtartott falugyűlésen. A kifogásolt jelenség oka a dugulás, ezek oka pedig ismert és sajnálatos módon gyakori (még városon is):

nem odavaló tárgyakat dobnak a vécékbe, ezt pedig a közműveknek kell megoldani.

Szándékukban is áll egy szűrőt beépíteni a pompák elé.

Régóta aggasztja az is a helyi lakosokat – főleg gyermekeik miatt –, hogy a Pünkösti-kúria közelében még a jelzett átjárón is veszélyes átkelni, mert a 11-es országúton nagy a forgalom. Egy gombbal működő jelzőlámpa megoldaná a helyzetet – vélekedett a jelenséget szóvá tevő lakos.

Egy többszöri kemoterápián átesett helybeli amiatt volt felháborodva, hogy

sokszor fojtó a levegő a településen az ott működő bitumengyár miatt.

„Annak nincs helye lakott településen, a házak közelében” – húzta alá. A bitumengyár a nagy múltú szeszgyár telephelyére költözött, ami korábban is része volt a községnek.

Galéria

Van tornaterem is az iskolásoknak, csak bajos odáig elmenni a gyerekekkel...

Fotó: Tuchiluș Alex

Azt is nehezményezte egy anyuka, hogy harmadikos gyermekének az osztályban tartják a tornaórákat, holott szinte új tornaterme van az önkormányzatnak, igaz, nem közvetlenül az iskola mellett, hanem pár száz méterrel odébb. A szülő azonban ragaszkodott ahhoz, hogy gyermeke valóban mozogjon a tornaórán.

Válaszok az önkormányzat részéről

A felvetések közül ez utóbbira volt a legegyszerűbb a megoldás, hiszen mint a polgármester elmondta, csak jelezni kell a tanárnak, vagy az iskola vezetőségének, hogy igényt tartanak a terem használatára, az pedig minden további nélkül megoldható.

Az átjáró ügyében az önkormányzat már kérést nyújtott be a Közúti Infrastruktúrát Felügyelő Országos Hatósághoz (CNAIR), de talán jó lesz, ha sokak által aláírt petícióval adnak nyomatékot a kérésüknek

– jelezte Bordás Enikő a problémát jelző javaslatára. Kamerák telepítése azonban nincs benne az idei költségvetésben, de ez még változhat, ha az önkormányzati képviselők is rábólintanak – felelte az első panaszkodónak az elöljáró.

A bitumengyár ügyében már korábban a környezetvédelmi hivatalhoz fordult az önkormányzat azzal a kéréssel, hogy vizsgálják ki a levegőszennyezés mértékét, egyelőre azonban jogilag teljesen rendben van a cég, minden engedélye megvan a működéshez

– tájékoztatta az egészségéért aggódó lakost az elöljáró.

A falugyűlések sora a hónap végén folytatódik, legközelebb február 27-én Bikfalván, 28-án pedig Lisznyón szervezi meg azokat az önkormányzat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

Kigyúlt lakóházhoz riasztották a marosvásárhelyi tűzoltókat, a helyszínen azonban kiderült, egy istálló ég Mezőmadarason.

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
Istálló gyúlt ki Mezőmadarason
2024. március 19., kedd

Istálló gyúlt ki Mezőmadarason

2024. március 19., kedd

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat

Az előre bejelentettnél ugyan kisebb számban, de így is 130 alkalmazottjától volt kénytelen megválni az egyik székelyudvarhelyi textilipari vállalat. A munkaerő-elhelyező ügynökségnél vizsgálják annak a lehetőségét, hogy miként segíthetnek az embereken.

Textilipari leépítés Székelyudvarhelyen: átképzésekkel is segítik az elbocsátottakat
2024. március 19., kedd

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat

Újra lakott településre merészkedett be a medve Csíkszeredában, ezúttal Zsögödfürdőre.

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat
2024. március 19., kedd

Tovább bővítenék a baróti kórházat

A baróti kórház új épületszárnya négy kórházi osztály számára nyújtana új, felszerelt teret. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát már évekkel ezelőtt előkészítették, ennek frissítése jelenleg zajlik.

Tovább bővítenék a baróti kórházat
2024. március 19., kedd

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért

Közös sétára hívják a sepsiszentgyörgyi gazdikat és örökbefogadott kedvenceiket március 23-án, szombaton délelőtt 10 órakor. A helyi állatvédő civil szervezetek kezdeményezésükkel az örökbefogadás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Kutyasétáltatással az örökbefogadásért
2024. március 19., kedd

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize

Sokan fogyasztották a Gyergyószentmiklós közelében található Szarvas-forrás vizét, míg tavaly ősszel egy ellenőrzés bakteriális szennyeződést mutatott ki a vízben. Mostantól viszont újra bátran ihat belőle bárki.

Újra iható a gyergyószentmiklósi Szarvas-forrás vize
2024. március 19., kedd

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer

Hét éve alakult meg Sepsiszentgyörgyön a LAB Életmentő Kupakok Egyesület, amely műanyag kupakokat gyűjtve segít rászoruló családokon, beteg gyerekeken.

Sok kicsi sokra megy – nem hátráltatja a kupakgyűjtést a betétdíjas rendszer
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

Halálos áldozattal járó baleset történt kedden délután a Maros megyei Cikmántoron, emiatt részleges forgalomkorlátozásra volt szükség a forgalmas úton.

Halálos baleset Cikmántoron
Halálos baleset Cikmántoron
2024. március 19., kedd

Halálos baleset Cikmántoron

2024. március 19., kedd

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházzal közösen színre vitt Zsákbamacska után most újabb koprodukcióval rukkol elő a kézdivásárhelyi Udvartér Színház. Ezúttal a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzőseivel karöltve adják elő Ivan Viripajev Részegek című darabját.

Ezúttal végzős hallgatókkal közösködik az Udvartér Színház
2024. március 19., kedd

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását

Elfogadta kedden a képviselőház az alapélelmiszerek kereskedelmi árrését korlátozó sürgősségi kormányrendeletet, azzal a módosítással, hogy az intézkedés érvényességét 2024. december 31-éig hosszabbítja meg.

Hamarosan lejárt volna, de időt (és pénzt) nyertünk: meghosszabbították az alapélelmiszerek árréskorlátozását
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!