Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ifjú Tehetségek Akadémiája Székelyudvarhelyen

Iochom Zsolt 2011. március 07., 09:00 utolsó módosítás: 2011. március 07., 11:23

Március 1–6. között a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium adott otthont a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a csíkszeredai SimpleX Egyesület által szervezett matematikai tehetséggondozó tábornak, az Ifjú Tehetségek Akadémiájának.

Logikai feladatokra alapozott foglalkozásokat is tartottak

A szervezők a táborba azt az 56 erdélyi diákot hívták meg, akik február 5–6. között a Kézdivásárhelyen megszervezett XXI. Erdélyi Magyar Matematikaversenyen továbbjutottak a Bonyhádon megszervezendő XX. Nemzetközi Magyar Matematikaversenyre. A rendezvény egyik célja a Kárpát-medence magyarságának matematikaversenyén résztvevő erdélyi csapat felkészítése volt. A népes csapatot 11 csíkszeredai, 9 marosvásárhelyi, 8 kolozsvári, 8 sepsiszentgyörgyi, 7 székelyudvarhelyi, 3 szatmárnémeti, 2 brassói, 2 nagyváradi,  valamint 1–1 baróti, kézdivásárhelyi, gyergyószentmiklósi, margittai, nagyszalontai és zilahi diák alkotta.

A tábor másik igen fontos célkitűzése a matematika érdekesebb, szórakoztatóbb oldalának megismertetése volt. E célból ördöglakatok, Happy Cube és egyéb logikai játékokra alapozott foglalkozásokat is tartottak. A rendezvény anyagi hátterét a Nemzeti Tehetségprogram keretében az Oktatási Közalapítvány támogatása, valamint a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, a szovátai Teleki Oktatási Központ és a csíkszeredai SimpleX Egyesület önrésze alkotta, a részvétel a diákoknak ingyenes volt.

Napi 8–10 órát is matekoztak

A foglalkozásokat több oktató tartotta: dr. András Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, aki egyben a tábor szakmai koordinátora volt, Kovács Lajos és Dávid Géza a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tanárai, Csapó Hajnalka és Tamási Csaba, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium tanárai, Szilágyi Judit, a kolozsvári Báthory István Líceum tanára, Nagy Örs, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum tanára, Zsombori Gabriella, a csíkszeredai Sapientia egyetem tanársegéde, valamint Kolumbán József, Rill Róbert és Fecske Nándor, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem hallgatói. A tábori munkálatokban segédkezett dr. Lukács Andor, aki diákként több verseny díjazottja és hasonló rendezvények résztvevője volt.

A tábori program meglehetősen zsúfolt volt, az ifjú tehetségek napi 8–10 óra célirányos foglalkozáson vettek részt, és bár bevallásuk szerint ez nagyon megerőltető, mégis kiemelkedő hatékonyságúnak és messzemenően hasznosnak minősítették.

Az iskolai tanórákhoz és egyéb iskolához kötődő tehetségápolási tevékenységekhez képest az ilyen jellegű táborok képezik azt a természetes környezetet, közeget, közösséget, amelyben optimálisan létezni és fejlődni lehet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS