Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hatszáz sertést fuvarozó szállítmányt fordítottak vissza Kovászna megyéből

Bíró Blanka 2019. december 19., 17:48 utolsó módosítás: 2019. december 19., 18:57

Nem engedtek be Kovászna megyébe egy közel hatszáz élő sertést fuvarozó szállítmányt, amely olyan térségből érkezett, ahol fennáll még mindig az afrikai sertéspestis fertőzés gyanúja.

Hatszáz sertést fuvarozó szállítmányt fordítottak vissza Kovászna megyéből
galéria
Zajlanak a fokozott ellenőrzések Háromszéken is a sertéspestis megelőzése érdekében. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Sikó-Barabási Sándor, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Közegészségügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztat, hogy tíz napja kezdődött el a fokozott ellenőrzés a megyében, és máris több mint 93 ezer lejre róttak ki büntetést.

Az utakon a rendőrséggel karöltve vizsgálódtak, összesen 150 szállítmányt állítottak meg, és 11 esetben találtak kirívó rendellenességeket, ezekért összesen 21 ezer lej bírságot róttak ki.

Az ellenőrök többek között azért bírságoltak, mert a járműveket nem fertőtlenítették megfelelően, nem egyezett a dokumentumokban feltüntetett szállítmány a valósággal, illetve az állatok szállítására kiállított iratok hiányosak voltak. A közúti ellenőrzés során szúrták ki, hogy hatszáz sertést próbáltak bevinni Kovászna megyébe, olyan térségből, ahol még mindig fennáll az afrikai sertéspestis fertőzés gyanúja, így a szállítmányt visszafordították.

HIRDETÉS

Az élelmiszerek szállítása sem zajlik előírásosan, ez esetben is voltak gondok a járművek állapotával, a kísérő dokumentumokkal, a hőmérséklettel, a tárolással és a címkézéssel. Előfordult, hogy a fagyasztott élelmiszerek csomagolása elszakadt, vagy kiírták a termékre, hogy friss juhtúró, közben az tehéntejből készült. A hiányosságok miatt 40 kilogramm élelmiszert elkoboztak, 12 bírságot róttak ki összesen 71 ezer lej értékben. Az ellenőrzések folytatódnak, a hétvégeken és a hivatalos ünnepnapokon is – hívja fel a figyelmet Sikó-Barabási Sándor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS