Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Háromszéken állított ki már rendőr ideiglenes távolságtartási végzést, mert az áldozat élete veszélyben forgott

Bíró Blanka 2019. január 09., 17:29 utolsó módosítás: 2019. január 09., 18:03
HIRDETÉS

Kovászna megyében tavaly november végéig 285 áldozat tett panaszt a rendőrségen családon belül elkövetett erőszak miatt, a bíróság 35 távolságtartási végzést állított ki. Az új rendelkezés értelmében már rendőr is állíthat ki ilyen dokumentumot.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság által rendelkezésünkre bocsátott jelentés szerint

a bejelentések 42,2 százalékában ütlegelés, vagy más bántalmazás miatt tettek panaszt, a többi esetben a család elhagyása miatt.

A bántalmazások többsége –  50,9 százalék – városon történt. Az esetek 91,5 százaléka a család otthonában zajlott, tájékoztat Nicoleta Tolvaj-Marin rendőrségi szóvivő.

Miközben 35 távolságtartási végzést állítottak ki, 22 esetben jelentették, hogy ezt megszegték, ezért büntetőjogi eljárást indítottak.

A szóvivő emlékeztetett, hogy a december 28-án életbe lépett rendelet alapján az ügyben eljáró rendőr helyben, azonnal ki tudja állítani az ideiglenes távolságtartási végzést. Ez eddig Kovászna megyében egy esetben történt meg, mivel

a rendőrök akkor úgy ítélték, hogy az áldozat élete veszélyben van.

HIRDETÉS

Az áldozatoknak azt tanácsolják, hogy lehető leggyorsabban kérjenek segítséget a 112-es hívószámon, meneküljenek el a bántalmazó közeléből, ha erre nincs lehetőség, zárkózzanak be a lakás egy szobájába, hangos kiabálással hívják fel a figyelmet arra, hogy veszélyben vannak, hogy a szomszédok tudjanak segíteni, vagy segítséget hívni.

A szakemberek szerint, bár évről évre többen jelentik, ha családon belüli erőszak áldozatai, sokan még mindig nem kérnek segítséget.

Az áldozatok végső esetben fordulnak a hatóságokhoz, amikor nemcsak egy pofon csattan el, hanem súlyosak a sérülések, rendkívül erőszakos a bántalmazó.

Az is előfordul, hogy az áldozat utólag visszavonja a feljelentést, és visszatér a bántalmazóhoz, különösen ha anyagilag kiszolgáltatott helyzetben van.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS