HIRDETÉS

Útmutató a Székelyek Nagy Meneteléséhez

Nagy D. István 2013. október 22., 16:29 utolsó módosítás: 2013. október 22., 18:45

Összefoglaló tájékoztatót közölt a Székely Nemzeti Tanács kedden a Székelyek Nagy Menetelése kapcsán felmerülő legfontosabb részletekről. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat ismertetjük.


Az SZNT összeállítása elsősorban a gyülekezési helyeknek az érkezők szerinti leosztását tartalmazza, azaz ki hová kell érkezzen, annak függvényében, hogy melyik térségből érkezik a megmozdulásra. Eszerint Bereckben gyülekeznek azok, akik Marosszékről – Nyárád mentéről, illetve Kézdiszékről jönnek, Lemhényben, Nyújtódra és Sárfalvára az udvarhelyszékiek, illetve a kézdiszékiek egy része érkezik, Kézdivásárhelyre Marosszék, Kézdiszék, Orbaiszék, az ikafalvi útelágazáshoz és Csernátonba Marosszék, Kézdiszék képviselőinek egy újabb csoportja. A Sepsiszékről és Orbaiszékről Dálnokra, Maksára, illetve a rétyi útkereszteződésbe várják a résztvevőket. Előbbiek egy része ugyanakkor Eresztevénynél gyülekezik a Bardóc-Miklósvárszékről érkezőkkel együtt, valamint Szentivánlaborfalván a gyergyószékiekkel, Uzonban a csíkszékiekkel, valamint Kökösben a Csíkszékről és Brassó és környékéről érkezőkkel. A szervezők felhívják mindenki figyelmét, hogy minden más ajánlás, amely eltér a fent ismertetettektől nem tőlük származik.

A felsorolt gyülekezési pontok mindegyikéből két-két menetoszlop indul a szomszédos gyülekezési pont irányába. Amikor a menetoszlopok találkoznak, megállnak, a köztük levő szervező telefonon jelzi a központi alkalmi stúdiónak a találkozás tényét, ezt a rádió bemondja. Be kell várni az utolsó két menetoszlop találkozását, ekkor hangzik el a rendezvény üzenetét megfogalmazó kiáltvány, majd ezt követően a magyar és a székely himnusz.

A tájékoztató továbbá kitér arra is, hogy minden résztvevőnek legtöbb 2,5 kilométert kell gyalogolnia. Ezt a távot kétszer csak azoknak kell megtenni, akik a menetoszlop élén haladnak, a végén lévők ugyanis ennél kevesebbet kell visszafele haladniuk, vagy, ahogy a szervezők fogalmaznak: eszményi esetben egyáltalán.

Az ünnepi műsor kapcsán a Gazda Zoltán által aláírt közlemény kimondottan ellenzi, hogy a résztvevők mobiltelefonjaikhoz – amelyen az ünnepi műsort hallgatnák – fülhallgatót használjanak, ez ugyanis veszélyessé teheti a menetelést, mivel közúton kell haladni, ahol a gépjárműforgalom nem fog leállni. Emellett a készülékek kihangosítását sem ajánlják, mivel időbeli eltérés van a  különböző eszközökkel vett adások között, ez hangzavart eredményez. A szervezők továbbra is az URH-sávval rendelkező táskarádiókat javasolják a felszólalások, illetve a műsor egészének meghallgatására. Ezeket a készülékeket viszont csak az ökumenikus istentiszteletek után kapcsolják be, állítsák az egyes gyülekezési pontokban is kihirdetett frekvenciákra, és tegyék hallhatóvá a műsort az előttük, illetve mögöttük haladók számára is. A frekvenciák a következők Sepsi Rádió: 98,5 FM, Sláger Rádió: 105,9 FM, Friss FM: 88, 88,7 FM, Siculus Rádió: 95 FM, Profi Rádió: 94 FM.

Az érkezést illetően a nagyszámú résztvevő miatt forgalmi dugókra kell számítani, ezt figyelembe véve törekedjen mindenki arra, hogy 10 óra előtt lehetőleg a helyszínen legyen. Számítani lehet közúti ellenőrzésekre is, ezek a résztvevők biztonságát szolgálják – olvasható a tájékoztatóban.

Végül a közlemény hangsúlyosan kitér arra is, hogy pártzászlókat, ideológiai csoportok zászlóit és egyéb jelképeit, fegyvert, szeszes italt, kábítószert, egyenruhát nem szeretnének látni a megmozduláson. Emellett tilos a Székely Nemzeti Tanács által megfogalmazott céltól idegen jelszavakat skandálni, gyűlöletkeltő, uszító, mások személyiségi jogait sértő, a rendezvény méltóságával összeegyeztethetetlen feliratokkal érkezni, azokat használni. Székely zászlót, magyar zászlót, falutáblát, jelszavakat (az említetteken kívül) szívesen látnak. A biztonság tekintetében, mind a szervezők, mind a nagy számban jelen lévő karhatalmi szervek mindent megtesznek majd az incidensek elkerülése végett.

Mint arról már beszámoltunk, a megmozdulás a 11 órakor kezdődő az ökumenikus istentiszteletekkel, misékkel indul, maga a menetelés pedig a déli harangszóval kezdődik. A menetoszlopok a Kököstől Bereck fele haladó jobb sávon vonulnak, függetlenül attól, hogy merrefelé tartanak. A számítások szerint a menetelés 15 óra körül zárul.

További információkat, részleteket a rendezvény facebook oldalán találhatnak az érdeklődők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
23 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS