Szent György Napok 2014: az első nevek

Szent György Napok 2014: az első nevek

Havasi Balázs, a világ leggyorsabb kezű zongoraművésze játszik az idei Szent György Napok tűzijátéka alatt, de jön a Kispál és a Borz és a Grimus is – jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon a szervezők. Idén is a szórakoztató kultúra, a kulturált szórakoztatás jegyében tartják meg április 26. és május 4. között Erdély legnagyobb városünnepét.

Gy. Turoczki Emese

2014. február 06., 16:042014. február 06., 16:04

2014. március 06., 14:492014. március 06., 14:49

A Szent György Napok rendezvénysorozat ebben az évben is a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa programsorozathoz igyekszik felzárkózni, annak kínálatát kiegészíteni – hangsúlyozta Grubisics Levente fesztiváligazgató, beszámolva arról, hogy kilenc naposra tervezték a rendezvényt. Mivel május elsején is tartanak a Szent György Napok, a vásárt, a nagyszínpadi produkciókat és a Kultúrkert rendezvényeit már csütörtökön elkezdik, olyan programokat kínálva, amelyek a városban tartanák a szentgyörgyieket. Decemberben kezdték el a szervezést, jelenleg kilencven százalékban megállapodtak a  fellépőkkel, helyi és vendégművészekkel egyaránt.

Havasi Balázs-Kiss Endi: Drum & Piano Project. Műfaji határokat feszegetnek, mérföldkőnek számítanak a nemzetközi zenei életben is

Havasi Balázs zongoraművész első alkalommal lép fel Erdélyben, Bukarestben már koncertezett nagy sikerrel, most Sepsiszentgyörgyre szerződték le, hogy a zárómomentumként tartandó tűzijátékhoz nyújtson élő zenei aláfestést – jelentette be Dancs Zsolt programigazgató, aki a Székelyhonnak elmondta, harmincöt perces zenei produkcióra számíthatunk, ebből negyedórányi lesz a tűzijáték, amelyet idén is egy brassói cég biztosít.

Ilyen volt a Kispál és a Borz búcsúkoncertje a Szigeten. Most repetáznak Szentgyörgyön is

Minden bizonnyal sokak örömére Sepsiszentgyörgyön „előmelegít” a Sziget Fesztiválos fellépésre a Kispál és Borz. A Lovasi András nevével fémjelzett alternatív zenekar ugyan tartott már búcsúkoncertet a Szigeten, de idén visszatérnek egy koncert erejéig – őket sikerült meggyőzni, hogy előtte, május 3-án, szombaton a Szent György Napokon is lépjenek fel. A kolozsvári Grimus az európai nagy zenei fesztiválok kedvencének számít, Szent György Napokon azonban először lépnek fel.

A Grimus Salman Rushdie első regényének címe és egy mitologikus lény neve. „Keresztapjuk” mondta róluk: jobban élveztem őket, mint a saját regényemet

A kulturális hét kínálatából két színházi előadás címét hozták nyilvánosságra a szervezők. Budapestről érkezik a Verebes István által rendezett Richard Baer: Hitted volna? című komédia, Hernádi Judit és Kern András szereplésével. A Szent György Napok idején vendégszerepel a Teatru Foarte Mic Bukarestből, Mă tot duc című, Shakespeare, Marc Dore szövegeinek szabad adaptációjával, szereplők: Oana Pellea és Mihai Gruia Sandu. A szervezők hetente, kéthetente hoznak nyilvánosságra újabb és újabb programokat.

Idén drágítani szeretnék a vásárban résztvevő kereskedőknek a részvételi díjat, ugyanis remélik, hogy ezzel végre megfogyatkoznak a bóvliárusok. Ez viszont azzal is jár, hogy csökken a bevétel, így az önkormányzat 50 ezer lejjel megtoldja a Szent György Napok költségvetését, mondta el a sajtótájékoztatón Antal Árpád polgármester. A szervezők ennek megfelelően 350 ezer lej önkormányzati támogatásból gazdálkodhatnak, ez az összköltségvetés egyharmadát jelenti, a többi költséget a fesztivál saját bevételeiből fedezik.

Erdélyi premier
Havasi Balázs egyébként nemcsak zongoraművészként, de zeneszerzőként is ismert, a Havasi Symphonic ősbemutatóján 2009-ben a művész egyetlen perc alatt 498-szor leütve ugyanazt a hangot a zongorán megszerezte a „világ leggyorsabb zongoraművésze” címet is, melyet a Guinness World Records bizottság képviselője a színpadon azonnal hitelesített is. A Havasi Symphonic produkció hamarosan az egyik legsikeresebb közép-kelet-európai zenei produkcióvá vált, egy év leforgása alatt hét platinalemezt ért el, és Havasi Balázst, a produkció zeneszerzőjét a sikeres mai kortárs szimfonikus zeneszerzők közé emelte. 2010-ben meghívást kapott a Shanghai World Expo Centerbe, hogy a világkiállítás ideje alatt a Sanghaji Szimfonikus Zenekarral adja elő egyik művét. A koncertet a kínai nemzeti televízió is közvetítette, így azt közel 200 millió ember kísérhette figyelemmel. Ő komponálta a tavalyi  augusztus 20-ai, budapesti tűzijáték hivatalos zenéjét, a Tűzijáték-szvitet.
Havasiról köztudott, hogy szereti tágítani a zenei műfajok határait. Sepsiszentgyörgyre Kiss Endivel, a Hooligans együttes alapítójával érkezik, aki kisgyermekkorától a zene megszállottja, 14 slágerlistás dallal, 4 Fonogram-díjjal, hét arany- és egy platinalemezzel büszkélkedhet. Közösen hozták létre a nemzetközi porondon is nagy port kavaró Drum & Piano Projectet, amely a rockdob, és a klasszikus zongora különleges párosításáról szól.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 14., kedd

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna

Kovászna város ismét profitál a fejlesztési minisztérium által még tavaly útjára indított országos helyreállítási terv (PNRR) pályázati kiírásából: több mint 14,2 millió lej értékben kaptak támogatást középületek energiahatékonyságának javítására.

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna
2023. február 05., vasárnap

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek

Személyautó és mikrobusz ütközött vasárnap reggel a Kovászna és Réty közötti 13-as jelzésű országúton, Bita településen. Az ütközés következtében ketten sérültek meg.

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek
2023. február 04., szombat

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás

Meglepően nagy volt a nyüzsgés szombaton az alsócsernátoni sportpálya környékén, ahol ezúttal nem sportrendezvény zajlott, hanem különböző vidékek disznóvágási szokásait mutatták be.

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás
2023. február 02., csütörtök

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából

A bukaresti táblabíróság döntése értelmében biztossá vált az Országos Befektetési Társaság (CNI) becslése szerint 130 millió lejbe kerülő kézdivásárhelyi uszoda építőjének kiléte.

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

Barót idén 6,37 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, mint az elmúlt esztendőben, kiadásai pedig 1,63 százalékkal nőnek – szerdai ülésén a város önkormányzati képviselő-testülete elfogadta a település költségvetését a 2023-as évre.

Megszavazták Barót költségvetését
Megszavazták Barót költségvetését
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

2023. január 31., kedd

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi tanácsülés keddi napirendjén szereplő több mint kéttucatnyi határozattervezet közül a legfontosabb a város költségvetésének elfogadása volt.

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen
2023. január 31., kedd

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház épületeinek hőszigetelését célzó pályázat finanszírozási szerződését írta alá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit
2023. január 27., péntek

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért

Új kialakítású szeméttárolókkal védekeznek a szeméthalmok ellen Sepsiszentgyörgyön a Csíki Negyedben, céljuk, hogy a guberálók miatt kialakuló katasztrofális helyzetet felszámolják és a lakóknak ne kelljen a kiöntött szemétben járkálniuk.

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért
2023. január 25., szerda

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére

Kovászna város önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) révén több mint hatmillió lej támogatást kapott két tömbház energetikai korszerűsítésére – adta hírül Facebook-oldalán Gyerő József polgármester.

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére
2023. január 21., szombat

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárból tavaly szép számmal kölcsönöztek könyveket, és ismét megtarthatták a koronavírus-járvány miatt lefújt rendezvényeiket is, derült ki a Vántsa Judit intézményvezetővel folytatott beszélgetésből.

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!