Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Három Pro Urbe díjat adnak át idén Kézdivásárhely városünnepén

Bíró Blanka 2019. augusztus 19., 19:19 utolsó módosítás: 2019. augusztus 19., 19:25
HIRDETÉS

Vitális Sándor nyugalmazott főorvos, Deme László nyugalmazott tanár, a Nagy Mózes Líceum volt igazgatója és Vetró András szobrászművész kapják idén a Pro Urbe díjat Kézdivásárhelyen, amelyet a városnapok keretében, augusztus 29-én adományoz nekik a céhes város önkormányzata.

Az Őszi Sokadalmon. Idén is színvonalas programokon lehet kikapcsolódni Kézdivásárhelyen. Archív Fotó: Őszi Sokadalom

Tavaly, húsz év után először adtak át Pro Urbe díjat Kézdivásárhelyen Szőcs Géza pedagógus, helytörténész, kultúraszervező részére, így Incze László történész és Özv. Vikol Kálmánné (szül. Poller Erzsébet) pedagógus után ő volt Kézdivásárhely harmadik Pro Urbe díjasa. Hozzájuk csatlakoznak az idei jelöltek, akiket a Székely Kutya Klub, a Nagy Mózes Közművelődési Egyesület és a Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés javasoltak – tájékoztatnak a szervezők.

Vitális Sándor, nyugalmazott főorvos munkássága ideje alatt nagy változásokon ment át a kézdivásárhelyi városi kórház: 80 ágyról 360-ra bővítette a kórházi ágyak számát, teljes felújításon ment át az ortopédiai, sebészeti és szülészeti osztály.

Deme László, nyugalmazott tanár, a Nagy Mózes Líceum volt igazgatója, városi tanácsos, a helyi tanács kulturális és sport bizottságának volt elnöke. A tanintézet neki köszönhetően vette fel a Nagy Mózes nevet és lett újra magyar nyelvű iskola, ugyanakkor a volt Katolikus Főgimnázium könyvtárának megőrzése is az ő nevéhez fűződik.

Vetró András az 1973-ban megszerzett szobrászati képesítése óta Kézdivásárhelyen él és alkot. A Nagy Mózes Líceum képzőművészeti szakán számos diákot oktatott, az első kézdivásárhelyi bemutatkozását követően (1979) közel harminc egyéni kiállítása volt.

HIRDETÉS

Az előző évekhez hasonlóan, idén is a nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 28. és szeptember 1. között tartják Kézdivásárhely városünnepét, az Őszi Sokadalmat.

A fellépők listáján szerepel a Bagossy Brothers Company, a Moby Dick, Király Linda és Király Viktor zenekaros verzióban, a Children of Distance, a yesyes, valamint a helyi zenekarok, Demeter Eli és barátai a Pink Floyd magyarul projekttel, a 4S Street és a Titán. Havasi Balázs zongoraművész, zeneszerző bécsi és amerikai koncertjei után – októberben meghódítja a londoni Wembley Arénát is, előtte viszont Pure Piano produkciójával Kézdivásárhelyen zárja a jubileumi városnapokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS