Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát

A háromszéki turisztika nagytotálját is látják: László Endre, Jakab István Barna, Deák Gyöngyvér

Fotó: Tuchiluș Alex

Szép szóval igyekszik meggyőzni a turisztikai ágazatban engedélyek nélkül működőket a kifehéredés szükségességéről László Endre, a Kovászna Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter (TDMK) vezetője – tudtuk meg azon az évértékelőnek szánt sajtótájékoztatón, amelyet a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület képviselőivel együtt tartott pénteken a kereskedelmi és iparkamaránál.

Bodor Tünde

2024. február 16., 18:022024. február 16., 18:02

László Endre, aki a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke is, a szervezet székhelyén tartott sajtótájékoztatóra meghívta Jakab István Barnát és Deák Gyöngyvért is, a megyei tanács által fenntartott Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület (KMTE) elnökét és ügyvezető igazgatóját. Szoros együttműködésben igyekeznek ugyanis fellendíteni Kovászna megye turizmusát, elsősorban az adatok által nyújtott kép alapján ítélve, merthogy „ezekből nemcsak pillanatnyi helyzetek rajzolódnak ki, hanem a trendek és azok változásai is” – mondta László Endre. „Az adat az új arany” – tette hozzá Deák Gyöngyvér.

Az Országos Statisztikai Intézet e hónap elején közzétett jelentése szerint

Kovászna megyében 2022-ben 155 834, 2023-ban 171 828 turista foglalt szállást

– ismertette az adatokat László Endre. Összesen 560 906, illetve 634 805 vendégéjszakát regisztráltak a megyében – a trend emelkedő –, és bár e tekintetben a székely megyék között vezet Kovászna, átlagosan még mindig csak 3,7 napot tölt Háromszéken a turista, és ezt a számot is a kovásznai gyógykezelésre érkezők tornásszák fel. A megyében összesen 254 kereskedelmi szálláshely szerepel a turisztikai minisztérium nyilvántartásában, Sepsiszentgyörgyön 385 szoba várja a turistákat 830 ággyal, összesen 38 egység működik hivatalosan, és mint kiderült, nagyon sokan működési engedély hiányában.

Árulkodnak a számok

Sepsiszentgyörgyön 38 engedélyezett szálláshely működik, de jelentős a nyilvántartásban nem szereplő (feketéző) egységek száma is. A nemzetközi szálláskereső oldalakon (Booking, Airbnb, Travelminit) való rövid kutakodás után 23 ilyet talált a klaszter elnöke.

A 2022-ben bevezetett, 2 lejes turisztikai adót minden 14 éven felüli személynek be kell fizetnie, a szállás árán felül. Csakhogy a vendégéjszakák száma nem talál a befizetett összeggel.

A panziók fele tartozik az államnak ezzel az adóval. amit egy szakbizottság döntése alapján a turisztikai attrakciók, szálláshelyek reklámozására, esetleg nemzetközi vásárokon való részvételre kell fordítani, tehát nem csak egy „árnövelő” adónem. Ráadásul nem évül el, inti a panziókat László Endre, aki arra biztat minden érintettet, hogy vegye igénybe a TDMK és a kereskedelmi kamara segítségét ahhoz hogy – egyszerűsített eljárással és ingyenesen – megszerezze a működési engedélyt, de a tűzvédelmi és élelmiszer-egészségügyi engedélyekkel is legyenek rendben.

Az elmúlt hetekben történt tragikus tűzesetek arra is figyelmeztetnek minden szállásadót, hogy bármikor bármi megtörténhet, és egy szerencsétlenség esetén a hatósági jóváhagyások hiánya csak súlyosbíthatja a helyzetet – vélekedett az elnök. Ráadásul ez év elejétől súlyos bírsággal sújtható, aki működési engedély hiányában online hirdet kereskedelmi szálláshelyet.

Gigantikus adatbázisból kreálnak csinos turisztikai csomagokat

„A megye minden mikrorégiójában mindenkivel konzultáltunk, akik valamit hozzá tudtak tenni a települések turisztikai vonzerejéhez” – vázolta Deák Gyöngyvér, hogyan hozták össze a KMTE adabtázisát, amelyben helyet kapott minden természeti, kulturális, gasztronómiai, vallási attrakció. Ebből állítottak össze az érdeklődőknek tematikus (téli, tavaszi, gasztronómiai, vallási, hagyományőrző jellegű) csomagokat, amelyből válogathatnak azok, akik csak fél napot, és azok is, akik egy hetet akarnak eltölteni Háromszéken, gyakorlatilag belföldi utazási irodaként működve.

Galéria

Deák Gyöngyvér: giga adatbázist gyűjtöttünk

Fotó: Tuchiluș Alex

Idén a helységmárkázás képezi a KMTE fő tevékenységét, de eseménynaptárakat is összeállítanak, amelyeket a budapesti turisztikai kiállításon mutatnak be, és a hónap végén elérhetővé tesznek az egyesület honlapján is . László Endre szerint

szükséges lenne az eddiginél több külföldi turistát idecsalogatni, ezért is nagyon fontosnak tartja a nyugati piac fele való nyitást,

így egyesületi támogatás nélkül is képviselni szándékozik Háromszéket a berlini turisztikai vásáron, amely a világ egyik legnagyobbika ilyen téren. Addig is van még helyen is sok tennivaló, turisztikai táblákat kell felújítani, kitenni, mert ha a turista nem talál oda az objektumhoz, akkor mintha nem is létezne az a látnivaló.

Új attrakciókra is folyamatosan szükség van – állították egybehangzóan a megye turisztikai vezetői. Ebben Jakab Barnának is jelentős szerep jut, neki egyszerre két oldalról is tolnia kell a turizmus szekerét: a megyei tanács alelnökeként az egyesület stratégiáját kell, hogy kivitelezze.

Galéria

Jakab Barna: az egészség-, öko- és kulturális turizmus mellett a vallási turizmust is fejlesztenék a jövőben

Fotó: Tuchiluș Alex

Ő példákkal is szemléltette, hogyan materializálódik az, aminek a egészségturizmus, öko- és aktív turizmus, illetve nemesi turizmus terén a vonzerő fokozójaként kell majd működnie: a Bodok-hegységben építendő kilátó (aminek már megvan az építési engedélye), az Oltszemen felújítás alatt álló Mikó-kastély, illetve a málnásfürdői balneoklimaterikus központ a teljesség igénye nélkül szemlélteti, hogy a turisztika több ágazatát is igyekeznek előremozdítani.

Galéria

A Bodok-hegység tetején építendő kilátó valóban attrakció lesz

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Az előbb felsorolt háromhoz egy újat is társítanak ezután: a vallási turizmust, amelynek keretében a Szent-László utat építik ki azon falvakban, ahol a templomok falain értékes Szent László freskókat fedeztek fel. Közben pedig az infrastrukturális fejlesztés is folyamatos a megyében – biztosított a megyei tanács alelnöke.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 18., hétfő

Rendkívül méltánytalan helyzetbe kerültek a magyar végzősök a digitális javítási rendszer miatt

Hátrányosan befolyásolta a magyar próbaérettségizők román jegyeit a digitális javítás. Egyből szemet szúr, ha egy olyan tanár javítja a magyar gyermekek dolgozatait, aki nem kommunikál velük, akkor még a legtörekvőbb diákok sem tudnak labdába rúgni.

Rendkívül méltánytalan helyzetbe kerültek a magyar végzősök a digitális javítási rendszer miatt
2024. március 18., hétfő

Négyes verseny az RMDSZ-es polgármesterjelöltségért Székelyudvarhelyen

Benedek Árpád Csaba, Demeter István, Ilyés Szabolcs és Szakács-Paál István is részt vesz az RMDSZ Székelyudvarhelyi Szervezetének április 7-i előválasztásán. Polgármester- és tanácsosjelöltként is megméretkeznek mind a négyen.

Négyes verseny az RMDSZ-es polgármesterjelöltségért Székelyudvarhelyen
2024. március 18., hétfő

Zajlik a munka, rövidesen aszfaltoznak Nagybaconban

Lendületet vett a 122-es megyei út Nagybacon községen áthaladó szakaszának korszerűsítése, már ebben a hónapban sor kerülhet az aszfaltozásra. Az autósoknak bosszúságot okozó dimbes-dombos főúton kívül a községben több utca modernizálását is tervezik.

Zajlik a munka, rövidesen aszfaltoznak Nagybaconban
2024. március 18., hétfő

A nap hőseiként ünneplik azt a három rendőrt, akik megtalálták az erdőben a kétéves kisfiút

A nap hőseiként ünneplik társaik azt a három rendőrt, akik hétfőn huszonnégy órán át tartó keresés után megtalálták a vasárnap eltűnt kétéves kisfiút. A rendőrségi tájékoztatás szerint „Manu, Laur és Ionuţ” találták meg a gyermeket egy erdőben.

A nap hőseiként ünneplik azt a három rendőrt, akik megtalálták az erdőben a kétéves kisfiút
2024. március 18., hétfő

Fagyos hajnalok várnak a Csíki- és Gyergyói-medencére

A következő két napban lehűl, utána ismét felmelegszik az idő, a hőmérséklet a 18 Celsius-fokot is elérheti – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett kéthetes előrejelzéséből.

Fagyos hajnalok várnak a Csíki- és Gyergyói-medencére
2024. március 18., hétfő

Egyelőre nem pótolják a fáklyás üdvözlőt Székelyudvarhely bejáratánál

Közel három éve bontották el Székelyudvarhely Szejkefürdő felőli bejáratánál a városba érkezőket köszöntő, fáklyát szimbolizáló, omladozó építményt. Helyette azóta sincs más.

Egyelőre nem pótolják a fáklyás üdvözlőt Székelyudvarhely bejáratánál
2024. március 18., hétfő

Éjjeli kettőkor, ittasan áthajtott a szemközti sávra, és pont jött egy másik autó

Áthajtott autójával a szembejövő sávba és egy másik járműnek ütközött egy ittas férfi szombaton éjszaka a 12-es országúton, Sepsiszentgyörgy közelében – számolt be a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Éjjeli kettőkor, ittasan áthajtott a szemközti sávra, és pont jött egy másik autó
2024. március 18., hétfő

Tízezer facsemetét ültetnek el Zalán határában

Tízezer facsemetét terveznek elültetni március 23-án, szombaton a Kovászna megyei Zalán határában. A nagyszabású akció sikeréhez önkéntesekre is szükség lesz.

Tízezer facsemetét ültetnek el Zalán határában
2024. március 18., hétfő

Olyan ittas volt, hogy alkoholszondával sem tudták tesztelni

Előrehaladott ittas állapota miatt nem tudták alkoholszondával tesztelni azt a gyergyótölgyesi sofőrt, akit a közlekedésrendészek megállásra intettek vasárnap délután. Nem ő volt az egyetlen, alkoholos befolyásoltság alatt vezető, aki lebukott hétvégén.

Olyan ittas volt, hogy alkoholszondával sem tudták tesztelni
2024. március 18., hétfő

A tojás misztikája a születéstől a halálig

A legszebb húsvéti ajándék a hímes tojás, a legtartalmasabb pedig a frissen megjelent, Az őstojástól húsvétig című kötet, a tojás kultúrtörténeti monográfiája – olvasható a meghívóban, amely egy keddi, marosvásárhelyi könyvbemutatót harangoz be.

A tojás misztikája a születéstől a halálig
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!