Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Évente növekednek a megyék közötti fejlettségi különbségek – változást sürget a szentgyörgyi önkormányzat

Bíró Blanka 2019. október 06., 17:22

Az integrált területi beruházások és a közösségi vezetésű helyi fejlesztési eszközök használatát szorgalmazza Sepsiszentgyörgy önkormányzata jövő héten Brüsszelben.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Az európai uniós források elosztásának ésszerűsítésével mérsékelné a régiók, megyék fejlettsége közötti szakadékot Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, jövő héten zajlik Brüsszelben a Városok és régiók hete című rendezvénysorozat, ennek keretében szervezi meg Sepsiszentgyörgy önkormányzata, partnerségben Hargita Megye Tanácsával a sikeres regionális fejlesztéspolitika 2021–2027-ben témájú konferenciát. A tanácskozáson figyelembe véve az Európai Bizottság következő időszakra vonatkozó egyszerűsítési javaslatait, valamint az Európai Unió kohéziós politikáját, szorgalmazzák az integrált területi beruházások (ITI) és a közösségi vezetésű helyi fejlesztési (CLLD) eszközök használatát.

Ezzel a helyi és regionális önkormányzatok nagyobb szerephez juthatnának a döntéshozatali és a végrehajtási folyamatokban, hatékonyabb lenne a lehívás, és a fejlesztések.

„Huszonhárom éve mondjuk, hogy a román fejlesztési politikák nem hatékonyak, a fejlesztési régiók nem működőképesek, nem szolgálják a felzárkóztatást, hiszen ha egy régióba betuszkolunk nagyon fejlett urbánus megyéket és vidéki jellegű, szegényebb megyéket, a tengerparton fekvő megyéket a hegyvidékiekkel, az sem földrajzi, sem kulturális, sem gazdasági, de etnikai megközelítésből sem hatékony. Így minden évben szembesülünk a valósággal, hogy a megyék közötti fejlettségi különbségek nem mérséklődnek, hanem növekednek” – részletezte az elöljáró. Arra is kitért, hogy a hétéves EU-s pénzügyi ciklus végén Románia még elenyészően kevés pénzt hívott le.

HIRDETÉS

Sepsiszentgyörgynek például 30 millió euróra van nyertes pályázata, de még egyetlen eurócentet sem kapott meg, mert a bukaresti döntéshozók későn nyitották meg a tengelyeket. „Most készítik elő a következő költségvetési ciklust, a sarokszámok már ismertek, a konferenciával egy kanyarral próbálunk Brüsszel irányából hatni Bukarestre, olyan rendszert felépíteni, hogy azok a közösségek is jól járjanak, melyek a jelenlegi logika mentén veszítettek” – szögezte le a kezdeményező polgármester.

A jelenlegi mechanizmus alapján az uniós forrásokat az egy főre eső nemzeti össztermék (GDP) alapján osztják, minél magasabb a GDP, annál kevesebb az uniós pénz. Ennek értelmében Hargita, Kovászna és Maros megye veszít amiatt, hogy a sokkal nagyobb GDP-vel rendelkező Szeben és Brassó megyével van egy régióban.

A módosítás értelmében a régiós átlag alatt levő megyék külön összegeket kaphatnak a felzárkóztatásra, erre van Romániában is precedens a Duna-Deltán, Tulcea megyét kezelték így. Valószínű jövő tavasszal születik meg erről egy politikai döntés, de a szakmai érvek segíthetnek jó irányba elmozdítani – mondta Antal Árpád.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS