Észrevétlenül pusztít a kertben, ám mire ez feltűnik, legtöbbször már késő

Észrevétlenül pusztít a kertben, ám mire ez feltűnik, legtöbbször már késő

Fotó: László Ildikó

A puszpáng vagy bukszus tömör bokor, amely leginkább bőrszerű, örökzöld leveleivel díszít, és vidékünkön is közkedvelt: elsősorban szegélynövényként vagy sövénynek telepítik, hogy védjen a kíváncsi tekintetektől, de mivel metszéssel könnyen alakítható, olykor geometriai formájúra nyírják, így ékes dísze lehet a kertnek. Néhány éve több helyen is megfigyelhető, hogy rossz állapotba kerültek a bukszus sövények és díszbokrok. Növényvédő szakember segítségével jártunk utána, hogy mi lehet ennek az oka, és mit tehetünk a pusztulásuk ellen.

Bencze Emese

2024. május 03., 08:032024. május 03., 08:03

2024. május 03., 08:062024. május 03., 08:06

Józsa Eszter növényvédelemmel foglalkozó szakértő rögtön az elején ismertette a probléma gyökerét. Mint elmondta,

a kontinensek közötti szabad növénykereskedelem miatt nagyon sok dísznövényünk esett áldozatul valamilyen kártevőnek, legyen az gomba, vírus, vagy rovarok okozta betegség.

Rámutatott, számos olyan kártevő van ma már Európában, ami nem volt jelen 10-20 évvel ezelőtt, de „potyautasként” megérkezett a növénykereskedelemmel, alkalmazkodik a mi körülményeinkhez, és évről évre ellenállóbb, erősebb lesz.

A bukszusok legjelentősebb kártevője, a puszpángmoly is ilyen: Kínából érkezett Európába a dísznövény-kereskedelemmel.

Kontinensünkön először 2007-ben figyeltek fel rá, Magyarországon és Romániában pedig 2010 környékén.

Galéria

A levelek közé megbújva, alig észrevehető a kis zöld hernyó

Fotó: László Ildikó

Jelentéktelennek tűnik, de óriási károkat képes okozni

Mint a szakember rámutatott, a puszpángok legnagyobb ellensége tulajdonképpen

egy nagyok kicsi, jelentéktelen színű lepke, melynek a lárvái károsítják az örökzöld dísznövényt, a lepke ugyanis nedvekkel és virágporral táplálkozik.

A hernyónak viszont rágó szájszerve van, amellyel a levél felső bőrszövetét kirágja, ezután pedig egy fehéres elszíneződés figyelhető meg azon. Ahogy a hernyók növekednek, képesek az egész levelet megrágni, és

mivel nagyon sok van belőlük, jellemzően tarrágást végeznek, azaz rövid idő alatt teljesen lecsupaszítják a növényt.

Fontos még tudni a kártevőről, hogy ugyan az Európától merőben eltérő éghajlatú Kínából érkezett, de

alkalmazkodik az itteni körülményekhez és képes túlélni a telet is: a lárva télre készülve besodorja maga köré a bukszus levelét és ott meghúzódva áttelel.

Galéria

Fotó: László Ildikó

A szakember szerint ahogy tavasszal elkezd melegedni az idő, életre kel, és ugyan kezdetben nagyon kis mértékben károsít, de aztán növekedni kezd és ezzel együtt az „étvágya is nő”.

Később bebábozódik, átalakul, lepke lesz belőle, ami májusban nagyon sok petét lerak a bukszus bokor sűrű leveleinek hátulján.

Ezt a folyamatot észre sem vesszük, pedig a peték lerakásával gyakorlatilag már teljesen megfertőződött a bukszus bokor. A petékből kikelnek később a hernyók, amelyek kezdetben nagyon picik, de már akkor is jelentősen károsítani tudják a növényt.

A lepkék a bokor belső részére – a központi tengely köré – rakják le a petéket, így a kikelt hernyók onnan károsítják a növényt, és rágnak kifele.

Emiatt mire észrevesszük a bokrok külső felén, hogy a növénnyel valami gond van, sok esetben már késő, hiszen

a belső részen annyira meg vannak rágva a levelek, hogy az meggátolja a fotoszintézist, így nem tud megfelelően táplálkozni, és fejlődni a növény.

Galéria

Fotó: László Ildikó

A megfertőződött bokor nem tud könnyen megújulni

Józsa Eszter rámutatott arra is, hogy a bukszus ugyan képes lenne megújulni és új hajtásokat növeszteni, azonban a kártevő lepke akár évi két-háromszor is rajzik, petéket rak le, gyakorlatilag kora tavasztól késő őszig minimum két nemzedéke alakul ki –

ha pedig elhúzódó, meleg nyár van és korán indul a tavasz, mint most, akkor három generációt is képes kinevelni egy szezon alatt – az pedig rengeteg hernyót jelent.

Ebben az esetben hiába az új hajtások, hiszen azokat is megrágják a hernyók, a növény pedig így évről évre gyengül, megfelelő védekezés és gondozás hiányában pedig idővel el is pusztul.

Nem lehetetlen, de nem is egyszerű a védekezés

A szakember szerint a puszpángmoly elleni védekezés ugyan nem lehetetlen, de nem is egyszerű folyamat. A védekezés legelső lépéseként,

amikor bukszust vásárolunk érdemes megvizsgálni a leveleket, mert olyankor is előfordulhat, hogy már jelen van a növényen a rovar.

Mivel ilyenkor általában egy kis példányról beszélünk, még könnyen eltávolíthatók a kártevők. A probléma azonban az, hogy hiába, vásárolunk egészséges növényt, lepkéről lévén szó előfordulhat, hogy a környékről odarepül a mi kertünkbe és elkezdi pusztító tevékenységét: megfertőzi a bokrot.

Galéria

Számos sövény került meglehetősen rossz állapotba miután tarrágást végeztek a kártevől

Fotó: László Ildikó

Megelőzés

Jó hír, hogy ma már vannak lehetőségek arra, hogy kiszűrjük, mikor jelenik meg a rovar a kertünkben: az úgynevezett feromoncsapda erre való.

Idézet
Ez tulajdonképpen a puszpángmoly lepke alakjának jelzésére, rajzásának megfigyelésére nyújt segítséget, oly módon, hogy hogy egy nyitott műanyag dobozkában elhelyeznek egy feromonkapszulát, amely oda vonzza a hím lepkéket, amelyek ha belerepülnek a csapdába, benne ragadnak, így tehát kedvező hatással is rendelkezik: gyéríti is a lepkék egyedszámát”

– magyarázta a szakértő, hozzátéve, hogy a feromon-csapdát májustól szeptember végéig érdemes kihelyezni a puszpángbokrok közelébe. Mint kiderült, ezeket a fajspecifikus feromon-készítményeket a Magyar Tudományos Akadémia kutatásai alapján fejlesztették ki, a csapdát pedig párban adják és az egész kertet lefedi. A szakértő tanácsa szerint

körülbelül 3-4 feromonkapszulát érdemes beszerezni egy szezonra, melyeket nagyjából 5 hetente kell cserélni, használatig pedig mélyhűtőben kell tárolni.

Mivel a feromonkapszula egy minősített fémzárolt készítmény, a csomagolás nagyon biztonságos, így be lehet tenni a fagyasztóba – nyomatékosít a szakember, hozzátéve, hogy ez a biológiai védekezési forma, ami önmagában nem elég.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Elővigyázatosság és folyamatos odafigyelés

A növény megmaradásához szükség lesz kémiai védekezésre is, amit egy szezon alatt permetezés formájában többször is alkalmazni kell.

Idézet
Nagyon fontos, hogy olyan kontakt- és felszívódó rovarölő szereket kell használni, amik a jelenlévő és később kikelő rovarokat is pusztítják”

– emelte ki a szakember, hozzátéve, hogy dísznövények esetében kicsit szerencsésebb helyzetben vagyunk a permetezést illetően, hiszen nem fogyasztjuk a növényt. Mint rámutatott, vannak engedélyezett, permetezésre használatos szerek, amelyeket a növényvédő szaküzletekben be lehet szerezni. Kiemelte:

a permetezésnél fontos, hogy a bokor teljes belső lombját is érje a permetlé, ugyanakkor alulról is permetezzünk, hiszen a tojások a levél fonákján vannak.

Emellett, minden esetben tapadásfokozó anyagot is tenni kell a permetléhez, a puszpáng leveléről ugyanis könnyen lepereghet a vegyszer. Kéthetes gyakorisággal érdemes permetezést bevetni, hiszen

a rovarok nagyon gyorsan szaporodnak, és képesek akár egyik napról a másikra is tarrágást végezni.

Éppen ezért, permetezést követően is érdemes a puszpángbokor lombját heti rendszerességgel ellenőrizni októberig, nehogy kellemetlen meglepetés fogadja a kerttulajdonost.

Galéria

A bukszus közkedvelt szegélynövény a tömbház negyedekben,nagyrészük azonban pusztulásnak indult

Fotó: László Ildikó

Nincs minden veszve?

Józsa Eszter rámutatott, hogy a különböző kontinensekről behozott rovarokkal szemben sokszor meg van kötve a kezük a növényvédelem terén, ugyanis

származási helyükön általában van természetes ellenségük, de hazánkban még nincs, így nincs ami elpusztítsa őket, vagy legalább meggyérítse.

Ezért évről-évre gyarapodik az egyedszámuk, alkalmazkodnak a mi körülményeinkhez, és időről időre erősebbek lesznek. Mivel a puszpánggal is ez a helyzet, sokan döntenek úgy, hogy a legdrasztikusabb megoldást választják, és eltávolítják. Ilyenkor

gyakran „kiváltják” valami más, hasonló növénnyel, mint a tiszafa, a leylandi ciprus vagy akár a babérmeggy, amelyek egyelőre nincsenek ilyen mértékű károsításnak kitéve.

A szakember szerint ezek ugyanúgy könnyen formálhatók, metszhetők, de jellegükben kicsit eltérnek: a babérmeggy például nagyobb levelű, a tiszafa pedig a tűlevelűek fajtájába sorolható.

Beszélgetésünkből az is kiderült, talán még sincs minden veszve: kísérletek folynak ugyanis arra, hogy a puszpángmoly természetes ellenségét – amely egyfajta tojásparazita, de nálunk nem létezik még – meghonosítsák, hogy az nálunk is elvégezze a természetes szelekciót úgy, mint a bukszusok származási helyén.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 06., szombat

A székely és magyar identitás erősítése – fotókon mutatjuk e csodás nap minden pillanatát

Minden esztendő júliusának első szombatján tartják Csíkszeredában az Ezer Székely Leány Napját, amikor a térség lakói magukra öltik népviseletüket, és így vonulnak ki a csíksomlyói hegynyeregbe.

A székely és magyar identitás erősítése – fotókon mutatjuk e csodás nap minden pillanatát
2024. július 06., szombat

Világhírű sztárfellépő és több tízezer rajongó érkezik a Maros-partra

A legizgalmasabb napjához érkezett a 2024-es Vibe Fesztivál, néhány óra múlva ugyanis színpadra lép az amerikai származású popsztár és TikTok-király, Jason Derulo. A fesztiválozók azonban addig sem tétlenkednek.

Világhírű sztárfellépő és több tízezer rajongó érkezik a Maros-partra
2024. július 06., szombat

Csíkszentkirály kapta az esketőszékeket

Véget ért az idei Ezer Székely Leány Napja találkozó. Az esemény záróakkordjaként átadták az esketőszékeket annak a községnek, amely jövőre házigazdája lehet a rendezvénynek.

Csíkszentkirály kapta az esketőszékeket
Csíkszentkirály kapta az esketőszékeket
2024. július 06., szombat

Csíkszentkirály kapta az esketőszékeket

2024. július 06., szombat

Fényes karrier és kiegyensúlyozott párkapcsolat: létezik a kettő együtt?

Több forrásból eredő generációs problémát, az egész felnőtt élet minőségére kiterjedő témakört feszegetett pénteki előadásában Hevesi Krisztina szexuálpszichológus és Székely Levente szociológus a Vibe Fesztiválon.

Fényes karrier és kiegyensúlyozott párkapcsolat: létezik a kettő együtt?
2024. július 06., szombat

Székely népviseletben a csíksomlyói nyereg

Szép számban vonultak ki a csíksomlyói nyeregbe az Ezer Székely Leány Napja népviseletbe öltözött résztvevői, az egészen kicsiktől a szépkorúakig minden korosztály képviselteti magát az eseményen.

Székely népviseletben a csíksomlyói nyereg
2024. július 06., szombat

Csíkszeredai végletek: 7 fok sem volt, de már 20 felett járnak

Különösen hűvösen indult a nap Csíkszeredában, ahol szombatra virradóan 6,9 Celsius-fokot mértek. A legalacsonyabb a lakott települések sorában.

Csíkszeredai végletek: 7 fok sem volt, de már 20 felett járnak
2024. július 06., szombat

Elkezdődött az Ezer Székely Leány Napja

Székelyruhában gyűlt össze szép számban szombaton reggel az ezer székely leány és legény, a találkozó első állomása a csíkszeredai Szabadság téren zajlott.

Elkezdődött az Ezer Székely Leány Napja
Elkezdődött az Ezer Székely Leány Napja
2024. július 06., szombat

Elkezdődött az Ezer Székely Leány Napja

2024. július 06., szombat

Kilőtték az állatkertben garázdálkodó medvét

Miután több őzet és egy emut is elpusztított, pénteken este kilőtték a Marosvásárhelyi Állatkertben garázdálkodó medvét.

Kilőtték az állatkertben garázdálkodó medvét
2024. július 06., szombat

Második esély a menhelyi kutyáknak az örökbefogadás

Számos örökbefogadásra váró eb van a székelyudvarhelyi kutyamenhelyen – hívja fel a figyelmet a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség, azzal a céllal, hogy otthont találjanak a menhely lakóinak.

Második esély a menhelyi kutyáknak az örökbefogadás
2024. július 05., péntek

A Bagossy Brothers Company indítja a borszéki fesztiválnyarat

Borszéken minden nyáron több fesztivál is várja a kikapcsolódni vágyókat. Idén a fürdőváros nyárindító eseménye a hétvégi Random Fesztivál. A kétnapos rendezvény sztárfellépője a Bagossy Brothers Company.

A Bagossy Brothers Company indítja a borszéki fesztiválnyarat
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!