Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ellenőrzésen fennakadt rönkszállítók: papíron kevesebb a fa, mint a valóságban

Bíró Blanka 2019. március 13., 17:15

Egy hét alatt több mint kilencszáz köbméter fát koboztak el a rendőrök Háromszéken, és százezer lejre bírságoltak egy átfogó ellenőrzés keretében.

Ellenőrzésen fennakadt rönkszállítók: papíron kevesebb a fa, mint a valóságban
galéria
Több esetben is eltérést tapasztaltak a jelentések és a mérések között. Képünk illusztráció • Fotó: Veres Nándor

Nicoleta Tolvaj-Marin szóvivő tájékoztatása szerint március 7–12. között a rendőrség, a csendőrség és az erdészeti felügyelőség szakemberei a Kovászna megyén áthaladó rönkszállítókat, illetve a megyében tevékenykedő fafeldolgozókat ellenőrizték, megvizsgálták a kísérődokumentumokat a fa származási helyéről, és hogy az ott feltüntetett mennyiség megegyezik-e a valósággal. Két nap alatt huszonöt rönkszállító teherautót állítottak meg, és tizennyolc rendellenséget tapasztaltak – általában az volt a gond, hogy

papíron kevesebb fa szerepelt, mint a valóságban.

A szállítókat megbírságolták, és nyolc esetben a fakitermelő cégeket is pénzbüntetéssel sújtották. A razzia keretében egy fafeldolgozó vállalatot is ellenőriztek – amelyről csak annyit árultak el, hogy Kovászna megye területén munkapontot működtet –, és itt sem talált a famennyiség a dokumentumokban feltüntetett adatokkal. Megállapították, hogy

tavaly október és idén március között 859,1 köbméterrel több rönköt vettek át, mint amennyi a hivatalos kísérődokumentumokban szerepelt.

A különbözetet elkobozták, és a vállalatot tízezer lejre megbírságolták.

A tájékoztatás szerint egy hét alatt összesen 921,8 köbméter törvénytelenül szállított vagy raktározott fát foglaltak le, ennek becsült összértéke 313 ezer lej. Az elkobzott fát a következő időszakban a zágoni magánerdészet értékesíti.

A hatóságok tavaly decemberben szerveztek hasonló akciót, akkor több mint 500 köbméter rönköt találtak a Schweighofer feldolgozó rétyi üzemében, amiről a cégnek nem volt hivatalos dokumentuma. A rendőrség akkor sem hozta nyilvánosságra a vállalkozás nevét, ám a helyi román napilap, az Observatorul de Covasna megkeresésére a cég elismerte, hogy náluk volt ellenőrzés, és arra hivatkoznak, hogy korszerűbb mérőeszközeik vannak, mint a beszállítóiknak, magyarázatuk szerint abból adódik a különbözet.

Arra hivatkoztak, hogy hiányos a törvénykezés, hiszen a tulajdonukban lévő lézeres mérőműszerekkel sokkal pontosabban lemérik a beérkező rönköket, mint a beszállítóik az erdőn kézzel. A cég szerint természetes, hogy a mérésekben vannak eltérések, ezt a nemzetközi tanulmányok is alátámasztják, a különbözetet jelentik, ezért „abszurdnak” tartják a bírságot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat