Drasztikus lépésre kényszerülnek: kutyákat kell elaltatniuk

Drasztikus lépésre kényszerülnek: kutyákat kell elaltatniuk

Amennyiben nem kerül gazdájuk, több kutyát is el kell altatni a szépmezői kutyamenhelyen

Fotó: AMY Egyesület/Facebook

Nehéz döntés előtt áll a sepsiszentgyörgyi – szépmezői – kutyamenhely munkaközössége, amely jelenleg 164 kóbor kutyának ad otthont. Némelyik állatot ugyanis kénytelenek elaltatni, miután felszólítást kaptak a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságtól (DSVSA), hogy túllépték a megengedett létszámot. Ezzel szemben a csíkszeredai kutyamenhelyen – ahol 250 kutyát gondoznak – helyhiány miatt soha nem történt altatás, inkább létszámstoppal próbálják elejét venni a túlzsúfoltságnak.

Dimény Árpád István

2023. február 03., 21:032023. február 03., 21:03

2023. február 03., 21:272023. február 03., 21:27

Az állatok, de főleg a kóbor kutyák mentésével foglalkozó sepsiszentgyörgyi AMY egyesület már napok óta kongatja a vészharangot, örökbefogadókat toboroz, hogy a lehető legtöbb, halálra ítélt négylábút megmentse. „Van még pár napunk arra, hogy minél több lelket megmentsünk!” – áll az egyesület kétségbeesett felhívásában, amelyet az elaltatásra ítélt kutyák fényképével oszt meg,

arra biztatva az állatbarátokat, keressék fel a menhelyet, válasszanak a halálra ítélt kutyák közül, fogadják örökbe azokat.

„Készült egy altatási lista, amelyre 65 kutya került fel, köztük öregek, betegek, agresszívek. Mi most is teljes erőbedobással azon dolgozunk, hogy ezek közül megmentsünk néhányat. A hét eleje óta tizenegynek sikerült új otthont, gazdát találni” – mondta megkeresésünkre Pora E. Kinga, az egyesület vezetője.

A listán pirossal jelölték a félelemtől agresszív, harapós kutyákat, sárgával az öreg, de még életképeseket, illetve zölddel azokat, amelyek egészségesek, de már hosszú évek óta ott laknak az otthonban.

Az elsődleges céljuk, hogy legalább 24 helyet felszabadítsanak, amivel időt nyerhetnek a drasztikus lépés elodázásáig.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Mindössze tűzoltás

„Sajnos ez csak tűzoltás. Amint az állatrendőrség megindul – és meg fog, mert az a dolguk –, újabb és újabb kutyákat fognak behozni a menhelyre, és ha nem találunk számukra örökbefogadót, akkor sok négylábú számára véget ér a történet” – húzta alá az állatmentő.

Tény, hogy a szépmezői kutyamenhely nem egyik napról a másikra vált zsúfolttá, és azért következett be ez az elkerülhetetlen állapot – ami a működtetők emberségessége mellett szól –, mert nem éltek a törvény biztosította lehetőséggel, nem altatták el örökre azokat a kóbor ebeket, melyeknek 14 nap után sem kerül gazdájuk.

Az őrkői helyzet tarthatatlan

A mostani helyzet mondhatni külső nyomás miatt következett be:

elszaporodtak a kutyák az utcákon, de különösen a sepsiszentgyörgyi romatelep – Őrkő környékén –, és megnőtt az erre vonatkozó lakossági bejelentések száma is.

Ezért az állatrendőrség, az állatjóléti felügyelőség és a menhely alkalmazottai nagyobb befogási akcióra készülnek, az új jövevényeknek pedig helyet kell biztosítani.

„Az őrkői helyzet tarthatatlan, olyan extrém esetekről tudunk, hogy éheztetik, kínozzák a kutyákat. Ezeket kell összegyűjtenünk, és a menhelyre vigyük.

Idézet
Egyúttal igyekszünk minél több kutyát ivartalanítani is, ezt közösen hajtjuk végre az AMY-vel. Ebben az esetben nagyon is igaz a mondás, ha örökbe fogadsz egy kutyát a menhelyről, azzal két életet mentesz meg, az övét és azét, amelyik a helyére kerül

– fogalmaztak a kutyákat begyűjtő TEGA képviselői.

Galéria

Fotó: AMY Egyesület/Facebook

Az őrkői razziát a jövő héten tartják, az állatrendőrség, a menhely képviselői és az állatmentők már felkészítették a helyi közösség képviselőit, hogy mire számíthatnak. Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester szerint

sürgős intézkedésekre van szükség, hogy elkerüljék a két héttel ezelőtti bukaresti esethez hasonló tragédiát, amikor egy kóborkutya-falka megölt egy nőt.

A megbeszélésen szóba került a menhely kapacitásának növelése is, ennek kapcsán a városvezető úgy nyilatkozott, nem megoldható, mert vele párhuzamosan nőne a befogott kutyák száma is.

A pozitív példa

A csíkszeredai Pro Animalia Alapítvány évente több száz kóbor állatnak, elsősorban kutyáknak nyújt menedéket, és keres örökbefogadókat. Az alapítvány 1996-ban alakult, az általa működtetett menhely pedig rá pár évre létesült. Jelenleg 250 kutyát gondoznak, de itt

helyhiány miatt soha nem történt altatás, inkább létszámstoppal próbálják elejét venni a túlzsúfoltságnak.

„Ezeknek az állatoknak több éve ez a hely az otthonuk, és azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk a számukra, ezért helyhiány miatt nem altattunk el egyetlen négylábút sem” – szögezte le már a beszélgetésünk legelején a magán menhelyet vezető Száva Emese, aki

az állatok mentése mellett az ivartalanítást, a meggondolt kutyavállalás és a felelős kutyatartást tartja nagyon fontosnak.

Úgy véli, amíg ezek a feltételek nem adottak, teljes szélmalomharc a munkájuk.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

„Ahhoz, hogy magánmenhelyként fennmaradhassuk, iszonyú sok munkát kell belefektetnünk. Semmilyen közpénzzel nem rendelkezünk, javarészt németországi magánszemélyek adományaiból tartjuk fenn magunkat; helyi magányszemélyek adószázalékkal támogatnak, tehát nem hull az ölünkbe a pénz. Ugyanakkor komoly szakmai elvárásoknak kell megfeleljünk, nekünk is vannak gondjaink, csak más jellegűek.

Idézet
Bármilyen menhelyet nehéz működtetni, amellett, hogy nagy költségekkel jár, nemcsak abból áll a munkánk, hogy a kutyáknak enni kell adni

– részletezte Száva.

Sürgősen gondozókra van szükségük

Többek között több mint három hónapja már munkaerőhiánnyal küzdenek, nincsen elég gondozójuk, próbálnak helytállni a kutyák mindennapi ellátásában, de ebben a formában ez mindenki számára megterhelő. Főként, hogy

havonta átlagban 50 kutya kerül hozzájuk, ezeknek pedig új otthont kell találni.

A Pro Animalia számos németországi menhellyel, szervezettel dolgozik együtt, honlapjukon minden egyes kutyának egyéni adatlapja van, erre is figyelni kell az állatok gondozása mellett.

Idézet
Ahhoz, hogy ebben a helyzetben továbbra is működtetni tudjuk a menhelyet, illetve hogy a meglevő kutyákról megfelelőképpen tudjunk gondoskodni, az a döntés született, hogy amíg nem találunk új munkatársakat, addig nem fogadunk be újabb kutyákat. A menhely ideiglenesen bezár

– avatott be Száva Emese.

„Nehéz döntés, végtelenül nehéz nemet mondani a hozzánk fordulóknak, de

Idézet
elsősorban azért a 250 kutyáért tartozunk felelősséggel, amelyek jelenleg már a menhelyen élnek, mert nagy részük idős, beteg, és nem igazán kellenek senkinek.

A sürgősségi eseteken próbálunk segíteni, az akut, sérült, konkrét életveszélyes állapotban lévő gazdátlan kutyák az egyetlen eset, amelyeket tudunk fogadni – de esetükben is elsődlegesen állatorvosi segítséget kell számukra kérni, ez a mindig érvényes szabály” – részletezte a kutyamenhely vezetője.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 05., szerda

Nagy Zoltán: a városnak mindenkire szüksége van!

Nem szokásos ígéreteket, hanem egy hosszú távú, 2032-ig szóló vezetői víziót fogalmazott meg Nagy Zoltán, gyergyószentmiklósi független polgármesterjelölt. Nem csak az önkormányzatnak, hanem a közösségnek szeretne az élére állni, irányt mutatni a közös munkához.

Nagy Zoltán: a városnak mindenkire szüksége van!
2024. június 05., szerda

Három autó ütközött Csíkkarcfalvánál

Három autó ütközött össze Csíkkarcfalva közelében kedden délután, egy személyt kórházba szállítottak.

Három autó ütközött Csíkkarcfalvánál
2024. június 05., szerda

Kiskorú kerékpárost ütött el egy sofőr Sepsiszentgyörgyön

Közúti baleset történt Sepsiszentgyörgyön szerdán reggel: egy kerékpáros kiskorú megsérült, miután egy autós elütötte.

Kiskorú kerékpárost ütött el egy sofőr Sepsiszentgyörgyön
2024. június 05., szerda

Emlékeztető: lezárják a 137-es megyei út Felsőboldogfalva és Székelykeresztúr közötti szakaszát

Szerdán délelőtt 9 órától lezárják 137-es megyei út Felsőboldogfalva és Székelykeresztúr közötti szakaszát. Itt kizárólag az érintett rész mentén található települések lakói közlekedhetnek 19 óráig.

Emlékeztető: lezárják a 137-es megyei út Felsőboldogfalva és Székelykeresztúr közötti szakaszát
2024. június 05., szerda

Kisajátítja és helyreállítja a Csukás-tavat a tusnádfürdői önkormányzat

Kimozdulhat a holtpontról a tusnádfürdői Csukás-tó helyzete, amely a víz elszivárgása miatt évek óta inkább egy láphoz hasonlít, mintsem tóhoz. A helyi önkormányzat döntött arról, hogy elindítja a kisajátítás folyamatát.

Kisajátítja és helyreállítja a Csukás-tavat a tusnádfürdői önkormányzat
2024. június 04., kedd

Mi, székelyek voltunk, vagyunk és leszünk

Sokan mondják, magyar az, akinek fáj Trianon, de ez nem elég a magyarsághoz. Magyar az, aki szívvel-lélekkel annak vallja magát – szólt a sepsiszentgyörgyi megemlékezőkhöz Biró Erika szörcsei lelkész a nemzeti összetartozás napján.

Mi, székelyek voltunk, vagyunk és leszünk
2024. június 04., kedd

Így zajlott a nemzeti összetartozás napja Csíkszeredában

A csíkszentsimoni ifjúsági fúvószenekar műsora mellett ünnepi beszédekkel, himnusz-énekléssel és közös imával emlékeztek 1920. június 4-re a nemzeti összetartozás napján Csíkszeredában.

Így zajlott a nemzeti összetartozás napja Csíkszeredában
2024. június 04., kedd

A nemzeti összetartozás napja Marosvásárhelyen: ha mást nem tehetünk, legalább ennyivel tartozunk nemzetünknek

A nemzeti összetartozás napjára Marosvásárhelyen idén is a Bolyai téri unitárius egyházközség templomkertjében emlékeztek meg politikusok illetve civilek részvételével.

A nemzeti összetartozás napja Marosvásárhelyen: ha mást nem tehetünk, legalább ennyivel tartozunk nemzetünknek
2024. június 04., kedd

Két ügy és egy lehangoló következtetés

Hogyan lehet érvényesíteni a romániai bíróságokon a nyelvhasználati jogokat? Ezzel a felvetéssel tartott sajtótájékoztatót Árus Zsolt, a gyergyói Székely Figyelő Alapítvány vezetője. Amint a két általa bemutatott példából is kiderült, igazából nem lehet.

Két ügy és egy lehangoló következtetés
2024. június 04., kedd

Bíró Barna Botond: vagy a mi közösségünk építkezik, vagy mások rombolnak – ez a tét

Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje a hétvégi választásokra reflektálva hangsúlyozza, hogy az erdélyi magyarság legnagyobb kalákáját kell megszervezni, hiszen az eredmények évtizedekre is eldönthetik a létünk jövőjét.

Bíró Barna Botond: vagy a mi közösségünk építkezik, vagy mások rombolnak – ez a tét
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!