Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Disznóhúst árult, vagy kóstolót adott át a háromszéki férfi Brassóban, amikor lecsaptak rá?

Bíró Blanka 2018. szeptember 12., 16:37 utolsó módosítás: 2018. szeptember 12., 16:48

A Brassó megyei román nyelvű sajtóban arról cikkeztek, hogy az afrikaisertéspestis-járvány ellenére egy Kovászna megyei férfi Brassóban a csomagtartóból ellenőrizetlen származású disznóhúst árult. A Kovászna megyei állat-egészségügyiek is kivizsgálták az esetet, és más eredménye jutottak.

Disznóhúst árult, vagy kóstolót adott át a háromszéki férfi Brassóban, amikor lecsaptak rá?
galéria
A hús járványtani szempontból teljesen veszélytelen volt. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A Monitorulexpres.ro portál értesülései szerint a férfit a Brassó megyei állategészségügyi hatóság megbírságolta, a húst pedig elkobozták.

Sikó-Barabási Sándor Kovászna megyei főállatorvos az üggyel kapcsolatban kifejtette, vizsgálatot indítottak, és kiderült, hogy az érintett család marhatenyésztőként szerepel a nyilvántartásukban, egy másik gazdaságukban tartanak tíz sertést és tizenegy kismalacot, de minden állat szerepel az állatorvosi jegyzékben. Nemrég valóban levágtak egy disznót, a hús nagy részét meg is találták a család mélyhűtőjében, saját fogyasztásra szánták.

Tizenkét kilogrammot kóstolóként vittek el brassói ismerőseiknek, két ott élő családnak, a piac közelében akarta átadni, amikor lecsaptak rájuk a hatóságok.

A vizsgálat során kiderült, hogy a hús járványtani szempontból teljesen veszélytelen, a gazdaságban nevelt sertések mindegyike egészséges.

Kovászna megyében továbbra sincs afrikaisertéspestis-fertőzés, annak a gyanúja sem merült fel. Hogy a fertőzés terjedését megelőzzék, a hatóságok továbbra is öt állandó közúti ellenőrző pontot tartanak fenn Buzău és Vrancea megyék határán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat